Nieuw onderzoek onthult oorsprong veronderstelde tunieken Petrus en Johannes
Met behulp van koolstofdatering hebben onderzoekers eeuwenoude tunieken onderzocht waar tot voor kort van gedacht werd dat ze door de discipelen Petrus en Johannes gedragen zouden zijn. Dat maakt Religion News Service bekend. Deze waardevolle relieken zullen binnenkort worden tentoongesteld in een nieuwe expositie.
Uit het onderzoek, uitgevoerd door experts van de Vaticaanse Musea, bleek dat de tuniek die eerst aan Petrus werd toegeschreven, daadwerkelijk uit de periode tussen de zesde en zevende eeuw na Christus afkomstig is. De tuniek die aan Johannes werd toegeschreven, is naar verluidt afkomstig uit een periode tussen het einde van de eerste en de derde eeuw.
Barbara Jatta, hoofd van de Vaticaanse Musea, legde tijdens een persconferentie op 23 mei uit dat, hoewel de tunieken dus niet daadwerkelijk van Petrus of Johannes zijn, ze nog steeds "devotionele betekenis" hebben voor gelovigen. Verdere studies zullen proberen meer duidelijkheid te geven over de oorsprong en geschiedenis van deze artefacten.
De tunieken verkeerden in zeer slechte staat. “De vezels zouden oplossen bij een simpele aanraking,” zei Emanuela Pignataro, die aan de restauratie werkte. De relieken vertoonden ook tekenen van snelle ontbinding.
Eeuwenlang werden de tunieken bewaard in een kist in de Sancta Sanctorum, een kapel bij de Sint-Jan van Lateranen basiliek in Rome. Deze basiliek, gebouwd in de vierde eeuw, was lange tijd de pauselijke residentie en is de bisschoppelijke zetel van paus Franciscus.
Luca Pesante, hoofd van de afdeling decoratieve kunsten bij de Vaticaanse Musea, zei dat de kapel “een verzameling van de meest relevante relieken in de geschiedenis van het christendom” bevatte. Een bezoek aan deze plek vereist een klim van 28 marmeren traptreden en is sinds het jaar 772 gebruikt om relieken te bewaren.
In 816 liet paus Leo III een reliekschrijn plaatsen onder het altaar van de kapel. Boven het altaar staat in het Latijn gegraveerd: “Er is geen heiligere plaats dan deze in de hele wereld.” .
De kapel bevatte een grote collectie heilige voorwerpen van zilver en goud, parels en ivoor. Onschatbare relieken van de meest vereerde heiligen werden bewaard in de kluis, samen met relieken waarvan gesteld werd dat ze aan Jezus toebehoorden. Zo zou onder meer de stoel van het laatste avondmaal waarop Jezus gezeten zou hebben en Zijn sandalen eeuwenlang bewaard zijn. Vermeende stukken van het kruis van Christus en sleutels van de kettingen die Petrus bonden tijdens zijn gevangenschap in Rome werden daar naar verluidt ook bewaard.
De recente onderzoeken tonen aan dat de belangrijkste artefacten dateren uit de zesde en zevende eeuw en grotendeels afkomstig zijn uit heilige plaatsen in het Heilige Land. Echter, de authenticiteit van de schatten blijft onzeker en verwarring heerst nog steeds, aldus Vella. Jatta verklaarde dat het Vaticaanse Museum zich inzet voor het behoud van de relieken en dieper wil graven in de geheimen die ze bevatten.
Praatmee