Angst onder christenen Zuid-Soedan neemt toe na ontvoering priester

De recente onverklaarbare verdwijning van priester Luke Yugue en zijn chauffeur Michael Gbeko in Zuid-Soedan heeft onder veel christenen in het Centraal-Afrikaanse land angst gezaaid. Zij vrezen nu voor hun veiligheid en aarzelen om hun pastorale werkzaamheden in het door conflicten geteisterde land voort te zetten.
Op 27 april werden de twee vermoedelijk ontvoerd door etnische milities. De ontvoering vond plaats terwijl zij per motor van de katholieke parochie Nagero naar het district Tombura reisden, dichtbij de grenzen van de Centraal-Afrikaanse Republiek en Congo.
Religieuze leiders, met name uit de Rooms-Katholieke Kerk, roepen gelovigen op om te bidden voor de veiligheid van de vermiste priester en zijn chauffeur. Tevens doen zij een dringend beroep op de regering om in te grijpen en een noodtoestand uit te roepen in de regio waar de ontvoering plaatsvond.
“Als kerk smeken we uwe excellentie om ons te helpen Vader Luka en zijn metgezel levend terug te brengen”, aldus bisschop Edward Hiiboro Kussala van het katholieke bisdom Tombura-Yambio in een brief van 29 april aan president Salva Kiir, die hij deelde met Religion News Service.
Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in december 2013, toen Kiir zijn voormalige plaatsvervanger Riek Machar en tien anderen beschuldigde van een poging tot staatsgreep, blijft het land geteisterd door wijdverspreide gevechten en ontvoeringen, vooral in landelijke gebieden.
Evangelist Mayol Kuot benadrukt dat de recente verdwijningen van religieuze leiders de voortdurende instabiliteit in het land onderstrepen en hun vermogen om geestelijke leiding, counseling, gezondheidszorg, onderwijs en andere hulp te bieden verstoren. “De recente ontvoering van de priester is schokkend voor ons. Het toont aan dat de veiligheidssituatie in het land helemaal niet verbetert”, zei Kuot, die actief is in Malakal, een stad in het noordoosten van Zuid-Soedan. “We zijn nu bang om naar afgelegen gebieden te gaan om het Woord van God te prediken en kwetsbare mensen te helpen die onze hulp als religieuze leiders nodig hebben.”
Ondertussen dringt Kussala, de bisschop van Tombura-Yambio, aan op verzoening en vrede. “Ik doe een beroep op het beëindigen van geweld in het land omdat het dagelijks ons leven en onze levensonderhoud vernietigt”, zei hij, wijzend op tribalisme en haat als de voornaamste vijanden van de Zuid-Soedanezen. “Als kerk zullen we blijven streven naar vrede en uitreiken naar degenen die onze hulp nodig hebben. We dringen er bij de regering op aan om het land te beschermen tegen geweld en kerkleiders te beschermen terwijl zij hun bedieningen uitvoeren.”
Praatmee