Opperrabbijn Jacobs wil dat kunstacademie predicaat 'Koninklijk' wordt ontnomen

Opperrabbijn Jacobs heeft in een statement het Koninklijk Huis verzocht om de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag het predicaat Koninklijk te ontnemen. De KABK maakte afgelopen week als eerste Nederlandse onderwijsinstelling bekend alle banden met Israëlische onderwijsinstellingen te verbreken.
De KABK werkte samen met de Bezalel Academic of Arts and Design in Jeruzalem. In het kader van deze samenwerking vonden er in het verleden uitwisselingen plaats. De laatste keer dat dit ook daadwerkelijk gebeurde, was in 2019. Toch eiste een grote groep studenten in december dat het bestuur alle banden met de Israëlische kunstacademie zou verbreken.
Daar werd in eerste instantie niet naar geluisterd, maar nu heeft men dan toch besloten om de samenwerking stop te zetten. ‘Stilzwijgend blijven ten aanzien van mogelijke schendingen van de mensenrechten kan worden gezien als een indirecte vorm van steun voor degenen die hun rechten overschrijven’, stelt men onder meer in de toelichting.
“Dit lijkt me weinig koninklijk”, reageert opperrabbijn Jacobs op het besluit van de kunstacademie. In een statement vertelt Jacobs regelmatig het doelwit te zijn van de meest grove antisemitische bewegingen. Afgelopen weekend probeerden vandalen nog het tuinhek achter zijn woning in te trappen. Hij hekelt de beslissing van de KABK. “Instellingen die zich sieren met het predicaat koninklijk zouden nimmer betrokken mogen worden bij haatcampagnes.”
Jacobs wijst erop dat de banden tussen de Joodse gemeenschap in Nederland en Israël vele eeuwen teruggaan. “Als instellingen die haat en onverdraagzaamheid verspreiden in aanmerking komen voor het predicaat koninklijk, zou men zich moeten afvragen of daarmee de waarde hiervan niet ten zeerste wordt aangetast.”
Praatmee