Archeologische ontdekkingen in oude stad van Goliath werpen nieuw licht
In de oude bijbelse stad Gath, vandaag bekend als Tell Es-Safi, hebben archeologen spectaculaire ontdekkingen gedaan. Dat meldt All Israel News. Op de plek, ook wel bekend als 'de stad van Goliath', vonden archeologen onder meer weefgetouw-gewichten, allerlei soorten flora én slaagde men erin om de oude tempel in kaart te brengen. Met de ontdekkingen kunnen archeologen een nieuw licht werpen op de religieuze rituelen van de Filistijnen.
Tijdens een recente graafoperatie binnen het voormalig tempelgebied van de oude bijbelse stad Gath slaagde een groep archeologen erin om de locatie van de tempel vast te stellen. Ook trof men verschillende soorten flora aan die de Filistijnen tijdens ceremoniële praktijken gebruikten.
Het onderscheiden van archeologische vindplaatsen van de Filistijnen en die van de Kanaänieten en Israëlieten is relatief eenvoudig. Varkensbotten zijn alomtegenwoordig, de aardewerkstijlen verschillen duidelijk, net zoals de namen die in de inscripties zijn opgenomen. Bovendien kunnen moderne archeologen nu het oude DNA van de Filistijnen onderscheiden van dat van andere oude volkeren in de regio.
In oude Egyptische inscripties wordt naar de Filistijnen verwezen als het ‘volk van de zee’, terwijl de Bijbel hun oorsprong vermeldt in ‘Kaftor’ (Deuteronomium 2:33, Jeremia 47:4 en Amos 9:7), tegenwoordig breed geïnterpreteerd als het gebied waarin de landen Griekenland en Cyprus liggen.
De verschijning van de Filistijnen tijdens de IJzertijd (1200-600 v. Chr.) in het oude Midden-Oosten kan in verband worden gebracht met de ineenstorting van de bekende beschavingen uit de Bronstijd.
Zoals aangegeven in Jozua 13:3 worden er vandaag de dag vijf belangrijke oude plaatsen geïdentificeerd die verband houden met de aanwezigheid van de Filistijnen in het Heilige Land: Gaza, Ashkelon, Ashdod, Gath (Tell Es-Safi) en Ekron.
Dit waren waarschijnlijk de machtigste steden. Hoewel hun expansie zich voornamelijk langs de kust van het moderne Israël afspeelde, breidde hun invloed zich verder uit. Waarschijnlijk vermengden ze zich op een bepaald moment na hun aankomst met de plaatselijke Kanaänitische bevolking. Deze culturele vermenging komt duidelijk tot uiting in aardewerkontwerpen, die in latere perioden na de aanwezigheid van de Filistijnen een duidelijke Kanaänitische invloed vertonen.
Eén van deze steden was van bijzonder belang: de oude stad Gath (waar nu het plekje Tell Es-Safi ligt) wordt vaak geassocieerd met de reus Goliath die daar woonde. Koning David kwam naar Gath en zou Goliath uiteindelijk verslaan.
Gath was een machtige stad met een grote bevolking en landbouw. De naam van de stad betekent zoiets als 'wijnpers' of 'pers'. De lokale bevolking heeft in dit gebied mogelijk veel wijngaarden of olijven voor olie verbouwd.
Dr. Suembikya Frumin was nauw betrokken bij het onderzoek naar het gebruik van de planten en zaden die gevonden werden. In het opgegraven tempelgebied van Gath zijn, naast de planten- en zaadresten, ook offers van aardewerk en voorwerpen van zeeweekdieren ontdekt.
Hoewel talloze facetten van de Filistijnse cultuur grondig zijn vastgelegd, zijn details over hun religieuze gebruiken en goden vaak onduidelijk. Het onderzoek biedt belangrijke nieuwe inzichten in de rituele activiteiten van de Filistijnen.
Uit het onderzoek bleek dat de Filistijnse religie verbonden was aan oude Griekse goden. Prof. Ehud Weiss verklaarde dat het team door het onderzoek in staat was sterke verbanden te leggen tussen de Filistijnse cultuur en bredere mediterrane religieuze tradities uit die tijd. Weefgetouw-gewichten die in de tempels worden gevonden, wijzen op de aanbidding van de oude Myceens-Griekse godin Hera.
Praatmee