cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dr. R. van Kooten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

31 maart 2023 door Jeffrey Schipper

Dr. Van Kooten wijst op wonderverhaal verloren zoon: "In Gods huisgezin geldt niet ‘eigen schuld dikke bult’"

“De vader kust zijn verloren zoon voordat de zoon zijn schuldbelijdenis kan uitspreken. Die kus is dus geen antwoord op zijn bekering. De kus toont de onvoorwaardelijke liefde van de vader.” Dr. R. van Kooten hield onlangs een aantal preken over het thema ‘God ziet uit naar het behoud van tollenaar en Farizeeër’ aan de hand van Lukas 15:16-24. “In Gods huisgezin geldt niet ‘eigen schuld dikke bult’.”

“De jongste zoon zit finaal aan de grond”, merkt de emerituspredikant op. “Op de bodem van zijn ellende. Hij die altijd een oplossing wist, weet er niet meer uit te komen. En het wordt nog erger. Vers 16 beschrijft zijn hopeloze situatie heel scherp: ‘En hij verlangde ernaar zijn buik te vullen met de schillen, die de varkens aten, maar niemand gaf hem die.’ Alle werkwoorden in deze zin staan in de onvoltooid verleden tijd, wat wijst op een toestand waar geen einde aan komt. Het is onomkeerbaar. De honger blijft. En niemand geeft hem iets. In ons achterhoofd denken we nog vaak dat de jongste zoon bij een ellendig baantje van een soort uitzendbureau actief is. Alsof hij nog iets heeft om van te leven. Nee, het is erger dan dat! Er is geen sprake van een loonafspraak of kost-en-inwoning.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Deze vergelijking kan misschien ook bedoeld zijn als een metafoor voor de mens(heid) die God verlaten heeft (de heidenen) en zij die in dienst van God gebleven zijn (de gemeente of kerk).

De 'verloren zoon' misbruikt zijn erfenis, dus dat wat hij van God aan begaafdheden gekregen heeft, voor een genoeglijk aards leven.

De andere zoon blijft bij zijn vader, maar het ontbreekt hem wel aan liefde voor het verlorene.

De vergelijking volgt op Luc. 15:40, waar staat dat er "... blijdschap bij Gods engelen is over één zondaar, die zich bekeert."