cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Wim Grandia, Rebecca Onderstal en Steven Middeloop
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 maart 2023 door Silvan Bruinstroop

Kerkbezoek drastisch afgenomen in coronatijd: hoe nu verder? Drie voorgangers geven antwoord

Het aantal kerkgangers na de coronapandemie is fors gedaald. Liefst drie op de vijf kerken heeft te maken met een forse terugloop, blijkt uit een vragenlijst die het Nederlands Dagblad onlangs door 750 vertegenwoordigers van lokale kerken liet invullen. De terugloop vindt in de volle breedte van de kerk plaats, al blijven de reformatorische kerken het meest stabiel. Cvandaag sprak met ds. Rebecca Onderstal (PKN), voorganger Wim Grandia (Evangelische Gemeente) en ds. A. S. Middelkoop (Hersteld Hervormde Kerk) over het afnemend kerkbezoek. 

Onderstal beantwoordt de vraag of zij verrast is door het afnemend kerkbezoek en of zij dit in haar gemeente ook terugziet. Onderstal: “In de protestantse gemeente Houten waar ik voorganger ben zou ik niet over een leegloop willen spreken. Er is wel een terugloop; het aantal mensen dat er via de livestream bij is, is nog steeds hoger dan voor de coronatijd. De kerkgang kwam het afgelopen jaar aarzelend op gang. Het duurt even voor mensen de stap nemen om te komen, en ik zie nog steeds mensen die lang niet geweest zijn weer terugkomen.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Ik voel me toch wat ongemakkelijk bij de focus op die terugloop. Moeten we ons echt vooral erop richten bezoekersaantallen terug op pre-corona niveau te brengen? De Grote Opdracht is om discipelen te maken (Matt. 28), niet zozeer om kerken te vullen met 'bezoekers'. Paul Little schreef destijds in een boekje over evangelisatie: "Veel kerken lijken op vissers die hun netten op het strand zetten en dan wachten tot de vissen erin springen. Maar de netten moeten de zee in!" Laten we vooral naar buiten gericht zijn.