cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Andries Knevel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 maart 2023 door Andries Knevel

De toekomst van de evangelische beweging: 10 trends op een rijtje

Ik wil voorzichtig naar de toekomst van de evangelische beweging kijken. Niet om voorspellingen te doen, want de context waarbinnen de evangelische beweging functioneert verandert razendsnel en het verleden laat zien dat geestelijke ontwikkelingen voorspellen een hachelijke zaak is. Wel wil ik in alle voorzichtigheid een paar trends signaleren in een tijd van transcendentieverlies, relevantieverlies, referentieverlies en eschatologieverlies. Van alle kanten ondergaan kerken, bewegingen en individuele gelovigen de invloed van de laat-moderne en postmoderne cultuur, te meer daar deze cultuur door de social media onder handbereik is.

1. De evangelicalisering van het gereformeerde leven zet zich door. In de gevestigde kerken zullen steeds meer elementen uit de liturgie van de evangelische beweging worden overgenomen. Met als uitzondering de kerken die behoren tot de reformatorische zuil. Het betekent dat het onderscheid tussen de mainstream evangelische beweging en de kerken kleiner gaat worden. Volgens theoloog Stefan Paas lijken deze beide 'stromingen' inmiddels al voor 95 procent op elkaar.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Alle punten zijn niet verkeerd maar nogal naar binnen gericht. Lekker met ons zelf bezig zijn. Maar Jezus vraagt ons om het evangelie uit te delen aan de wereld! Er opuit te gaan. Te doen wat je gelooft, 24/7. Wie heb jij vandaag over Jezus verteld? Voor wie heb jij gebeden? Wordt wakker.