cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Robert Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

10 maart 2023 door Robert Plomp

Gereformeerde Bond raakt los van eigen missie en verzwakt belijden van de kerk

Met de nieuwe handreiking van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond over het huwelijk raakt de Bond steeds meer vervreemd van zijn eigen missie. Ds. J.A.W. Verhoeven schrijft namens het hoofdbestuur: "Met een beroep op de Bijbel vragen wij de Protestantse Kerk in Nederland om (..) belijdend te spreken over het huwelijksverbond als een heilige instelling van God, onze Schepper, bedoeld voor één man en één vrouw".

Dit 'belijden' komt in de hele brief twaalf keer terug, telkens wordt het in verband gebracht met het huwelijk: "Dit belijden raakt onmiddellijk de betekenis van het huwelijk." Maar de belijdenisgeschriften spreken zich niet uit over de samenstelling van het huwelijk. In vraag en antwoord 108 en 109 van de Heidelbergse Catechismus wordt de huwelijkse trouw onderstreept en onkuisheid afgewezen. Maar wat onkuisheid inhoudt is geen onderwerp van het belijden, de trouw is dat wel. Dit onderscheid tussen belijden en praktische ethiek is van wezenlijk belang voor de kerk van de Reformatie.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- Zondigen staat volgens sommigen gelijk aan regels overtreden: wat is zonde nu eigenlijk?
- Huilende en lachende mensen in Rotterdam: hoe kijken we hier als christenen naar?
- De uitverkiezing: waarom geloven geen eigen keuze is
- Hoe Paulus met 'de grot van Plato' alle christelijke discussies in een ander licht plaatst
- Ieder mens representeert God
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Verbijsterend wat Robert Plomp in dit zeer kwalijke betoog (ik moest zelfs denken aan 2 Cor. 11:13 en 14) naar voren brengt. De Gereformeerde Bond (waar ik overigens geen lid van ben) die een bijbels geluid inzake het huwelijk wil laten horen, wordt weggezet als “een club die niet meer dé Waarheid verdedigt, maar slechts persoonlijke waarheidjes over het huwelijk”. Als er iemand verblind en vergiftigd is door de tijdgeest, en de bijbelse waarheid en het belijden van de kerk ontkracht, dan is het Plomp zelf wel.