Tienduizenden horen via seculier mediakanaal over Jezus’ wederkomst: "Zorg dat je er klaar voor bent"

God28 februari 2023
Peter van der Weerd

“De rode lijn van de Bijbel is dat God tegen de mensheid zegt: zorg dat je niet aan de verkeerde kant uitkomt. God heeft beloofd dat Hij alle dingen nieuw maakt. Maar er is een brede en smalle weg. Daarom waarschuwt God de mensheid, voordat het einde nadert. Zorg dat je er klaar voor bent.” Dit is de boodschap van voorganger Peter van der Weerd. Zijn verhaal op het alternatieve mediakanaal Blckbx, is inmiddels meer dan 70.000 keer bekeken via YouTube. Cvandaag vat het veelbekeken interview over eindtijdtekenen, Jezus’ wederkomst en het merkteken van het beest samen.

Blckbx omschrijft zichzelf als ‘een onafhankelijk en kritisch nieuwsplatform voor vrije denkers met een sterk rechtvaardigheidsgevoel'. Oprichter en tv-producent Flavio Pasquino wil met zijn kanaal ‘systemische conflicten blootleggen én oplossingen aanreiken’. Hem kwam het volgende bericht uit het christelijke tijdschrift Het Zoeklicht onder ogen: ‘Niet alleen de seculiere media zoals het journaal en de kranten zijn blind voor de geestelijke realiteit. Ook een mediabedrijf als Blckbx mist de geestelijke antenne. Op verstandelijk niveau ben ik het vaak met ze eens, maar helaas hebben ze geen weet van demonische machten die zich opmaken voor de laatste strijd… de eindtijd.’ Pasquino vatte deze tekst in Het Zoeklicht op als een uitnodiging voor een goed gesprek over onder meer de christelijke visie op het einde der tijden.

Van der Weerd, voorganger en oprichter van Upstream Café, ging als bestuurslid van Het Zoeklicht met hem in gesprek: “Je kunt zeggen: er is altijd oorlog geweest. Als Jezus spreekt over de eindtijd, maakt Hij duidelijk dat het er in de wereld steeds heftiger aan toe zal gaan”, stelt hij in het interview. “Als beeldspraak wordt verwezen naar weeën. Zelf heb ik nooit weeën gevoeld, maar vanwege onze vijf kinderen weet ik wel waarom ernaar wordt verwezen. Ze volgen elkaar snel op en worden alsmaar heftiger. Het kwaad in de wereld is er altijd geweest, maar het lijkt naar een soort climax te gaan. En dat is een trend die we duidelijk zien. Ja, het kwaad is er altijd geweest maar het neemt progressief-variabel toe. Actuele ontwikkelingen sluiten nauw aan bij wat in de Bijbelse profetieën is voorzegd.”

Bekijk het volledige Blckbx-interview:

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Jezus’ wederkomst
De presentator van Blckbx maakt tijdens het interview duidelijk dat hij de Bijbel waardeert vanwege de leerzame verhalen en wijsheden die erin beschreven staan. En dat veel Bijbelteksten metaforisch gelezen kunnen worden en in die zin van betekenis mogen zijn. Met lichte verbazing hoort en ziet hij Van der Weerd beweren dat hij de wederkomst van Jezus letterlijk opvat. “Voorafgaand aan Zijn hemelvaart zei Jezus: ‘Ik zal op dezelfde wijze terugkeren.’ In Jezus’ tijd op aarde zijn profetieën letterlijk in vervulling gegaan, dus waarom zouden ze in de toekomst niet letterlijk gebeuren?”

“In Zacharia 14:4 staat Jezus zijn voeten zal zetten op de Olijfberg in Jeruzalem”, merkt de voorganger op. “Dat wordt een mediaspektakel”, vervolgt de Blckbx-presentator. Van der Weerd: “In de Bijbel staat: ‘Ieder oog zal Hem zien.’ Lange tijd konden we ons dat niet voorstellen. ‘Hoe moet dat dan?’, zullen mensen honderden jaren geleden hebben gedacht. Inmiddels heeft iedereen een beeldscherm. Ik zou me dus kunnen voorstellen dat de wederkomst van Jezus inzichtelijk wordt gemaakt.”

"Deze nieuwe technologie gaat uitgerold worden en voor mij is onderdeel van de opmars die in de Bijbel zo duidelijk beschreven wordt."

“Hoe gaat Jezus zichzelf kenbaar maken?”, vraagt de presentator zich af. Opnieuw citeert Peter van der Weerd de Bijbel: ‘Hij komt met macht en majesteit.’ “Hij komt terug om op aarde te regeren. Het zal vervolgens nog een tijd duren voordat deze wereld definitief aan haar einde zal komen. Tijdens Zijn regeringsperiode zal Jezus op een rechtvaardige wijze dingen in orde maken. En er zal nog een eindstrijd plaatsvinden die in de Bijbel de slag om Armageddon wordt genoemd. Dit is een strijd van hen die zich vanuit het kwaad tegen God keren. Dan zal het kwaad definitief vernietigd worden.”

Openbaring 13: buigen voor het beest
Totdat het zover is kunnen mensen zich “aan de macht van het kwaad onderwerpen door erin mee te gaan”, stelt Van der Weerd. “De Bijbel stelt dat de mensheid collectief ervoor heeft gekozen om mee te bewegen met het kwaad. Als iemand de weg van Jezus wil bewandelen, wil je keuzes maken die God van je vraagt. Dat betekent dat je alert moet zijn als je komt op een punt waarbij je God kunt afwijzen, wat in de Bijbel ‘buigen voor het beest’ wordt genoemd.

Van der Weerd citeert naar Openbaring 13, ‘En het maakt dat men aan allen, kleinen en groten, rijken en armen, vrijen en slaven een merkteken [666] geeft op hun rechterhand of op hun voorhoofd, en het maakt dat niemand kan kopen of verkopen, behalve hij die dat merkteken heeft, of de naam van het beest of het getal van zijn naam.’ “De Bijbel spreekt over een moment waarbij de mens wordt opgelegd om een teken, op de hand of op het voorhoofd, als betaalmiddel te dragen”, maakt de voorganger duidelijk. “Je zou zeggen: het is ideaal om daarmee alle pasjes de deur uit te doen en iets op onze hand te zetten om daarmee te betalen. Maar dat verandert als in de voorwaarden staat als je zo’n middel alleen kunt gebruiken als je ervoor kiest om je te onderwerpen aan het regime van het kwaad.”

Langzamerhand is het niet meer zo moeilijk om daar een voorstelling van te maken. Als het contant geld eruit is en het door één centraal orgaan wordt geregeld, kan het gestuurd worden. Nu zien we de ontwikkelingen heel hard gaan. Kijk naar de digitale munt. Elf landen zijn er al heel ver mee. Het is een kwestie van tijd dat iedereen hierin meegaat. Hoe gaan we met dat digitale geld betalen? Een teken op de hand kan het eventuele vervolg zijn. Er zijn technologieën, bijvoorbeeld een soort tatoeage, die data kunnen bevatten die je identificatie weergeven. Dit gaat gepaard met voorwaarden. Wie daar niet mee akkoord gaat zal worden uitgesloten van het betalingsverkeer. Deze nieuwe technologie gaat uitgerold worden en voor mij is dat onderdeel van de opmars die in de Bijbel zo duidelijk beschreven wordt.”

"Als Jezus spreekt over de eindtijd, maakt Hij duidelijk dat het er in de wereld steeds heftiger aan toe zal gaan."

De zoektocht van Flavio Pasquino
Gedurende het interview ontstaat een andere dynamiek. Er worden niet alleen vragen gesteld over de eindtijd, maar algemene vragen over God, het evangelie en de mensheid. Vervolgens komt ook de persoonlijke situatie van presentator Flavio Pasquino ter sprake. “Ik ben geen aanhanger van een specifieke religie, maar ik ben de laatste jaren wel spiritueler geworden en ben ervan overtuigd dat er meer is tussen hemel en aarde.” “De mens is ongeneeslijk religieus”, reageert Van der Weerd. “Ieder mens heeft goddelijk bewustzijn, tenzij je dat bewust wegdrukt. De vraag is welke spiritualiteit je uiteindelijk brengt waar je ten diepste naar verlangt.

Ieder mens verlangt naar geluk, liefde en vrede. Dat komt voort uit de leegte die is ontstaan vanwege de disconnectie tussen God en mensen. Dat gat kun je op tal van manieren vullen. Bijvoorbeeld door veel geld te verdienen of door drank- of drugsgebruik. Maar keer op keer zul je merken dat er een houdbaarheidsdatum zit op dit type geluk, ook op spiritueel gebied. Het aanbod is oneindig. Het kwaad kan op allerlei manieren inspelen op je verlangens, ook op spiritueel vlak. En zo worden mensen meegenomen in een spiritualiteit die op een bepaalde manier aansluit bij onze behoeftes. Meditatie kan je tijdelijk rust en vrede geven, maar vervolgens zoek je verder.”

Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat de Blckbx-presentator een evangelische achtergrond heeft. Van der Weerd stelt een wedervraag: “Waarom heb je het achter je gelaten?” “Ik denk omdat ik zag dat er in de volle evangeliegemeente die ik bezocht mensen waren die niet zo goed leefden. Ik ben gaan twijfelen aan hun zuiverheid en ben toen wat pragmatischer naar het geloof gaan kijken. Er werd ook gesproken over ‘de zonde van masturbatie’. In mijn jeugd heb ik daar jarenlang last van gehad. Ik heb me lange tijd vies en schuldig gevoeld, waardoor ik seksualiteit zag als iets onzuivers. Achteraf zag ik die tijd als indoctrinatie.”

God van de (kerk)mens onderscheiden
“Misschien heb je het kind met het badwater weggegooid”, merkt Van der Weerd op. “Jouw verhaal is het verhaal van veel mensen die in hun jeugd in de kerk zijn geweest. In iedere kerk kom je mensen tegen waarover je kunt zeggen: ‘Sorry, maar als dit christenen zijn, weet ik het niet meer.’ Veel mensen knappen af op mensen die zondag vroom in de kerk zitten en doordeweeks doen waar ze zin in hebben. Je kunt afknappen op deze mensen, de dogmatiek van de kerk en kerkleiders die mensen onderdrukken. Maar vergeet niet dat er heel veel dingen over God worden gezegd die niet in de Bijbel staan.

"Als je God uiteindelijk afwijst, moet je je niet beklagen over het feit dat je komt op een plek waar Zijn liefde, vrede en heelheid niet zijn want daar wilde je zelf geen onderdeel van zijn."

Je zou jezelf de vraag moeten stellen: wat viel in mijn situatie onder de categorie ‘mens’ en onder ‘God’. Dat kun je alleen ontdekken door zelf de Bijbel te gaan lezen. Dan lees je dingen die niet in de lijn liggen van hoe het je vroeger verteld is. In het verre verleden waren er zelfs kruistochten. Dat kun je toch niet met de Bijbel in je hand doen? Dat is de Bijbel laten buikspreken, mensenwerk en machtsvertoon. Dat komt in alle kerkstromingen voor. De uitdaging is om te onderzoeken of God liefdeloos is of dat er liefdeloze dingen zijn gebeurd door mensen die fouten maken.”

Van der Weerd maakt aan het einde van het interview duidelijk dat hij uitziet naar de nieuwe wereld die God gaat scheppen. “Iedereen die ten prooi valt aan het oordeel van God, heeft er zelf voor gekozen om niet voor Hem te kiezen. Ik geloof dat Hij bij ieder mens aanklopt. Maar als je God uiteindelijk afwijst, moet je je niet beklagen over het feit dat je komt op een plek waar Zijn liefde, vrede en heelheid niet zijn want daar wilde je zelf geen onderdeel van zijn. Daarom is mijn oproep: bestudeer de Bijbel en weet dat er een weg is uit de ellende die deze wereld treft.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

ds. W. F. 't Hart
Video

Terugkijken: ds. W. F. 't Hart beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. W. F. 't Hart te gast om te spreken over het thema 'Word hervormd'. De predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente Zwartebroek-Tersch

Nigeriaanse vrouwen/Gerhard
Opinie

Ontvoeringsindustrie in Nigeria moet stoppen: tien jaar wegkijken is niet te verteren

Tien jaar geleden reageerde de wereld geschokt op de ontvoering van 276 meisjes van een school in Chibok, in het noorden van Nigeria. De geruchtmakende kinderroof werd de opmaat voor een bizar verdienmodel. Eerst even het geheugen opfrissen. Op 14 ap

nigeria
Nieuws

Tientallen christenen gedood bij driedaagse islamitische aanval in Nigeria

In het bisdom Pakshin in Nigeria hebben islamitische Fulani-herders drie dagen lang een bloedbad aangericht. Daarbij zijn minstens 29 christenen om het leven gekomen. Daarnaast raakten er twee christenen gewond en werden er kerken en huizen van chris

Engelse leerlingen
Nieuws

Rapport toont aan dat Engelse scholen hevig tekortschieten in godsdienstonderwijs

Op veel Engelse scholen ligt de kwaliteit van godsdienstonderwijs te laag. Dat is de conclusie uit een rapport dat deze week door onderzoeksbureau Ofsted gepubliceerd werd. In het rapport staat onder meer dat scholen hun godsdienstonderwijs veel meer

Myanmar
Nieuws

Predikant en christelijk leider in Myanmar kort na vrijlating opnieuw gearresteerd

De prominente christelijke leider en voorvechter van mensenrechten dominee Hkalam Samson is in Myanmar kort na zijn vrijlating opnieuw gearresteerd. Hij was nog maar enkele uren uit de gevangenis toen hij opnieuw werd opgepakt. Dat meldt een familiel

Miss Amie
Nieuws

Dragqueen cancelt voorleesbeurt in Amerikaanse kerk na aanhoudende kritiek en bedreigingen

Een Amerikaanse dragqueen ziet af van haar voorleesbeurt die ze volgende week zou verzorgen in een kerk in Pennsylvania. Dat meldt The Christian Post. Aanvankelijk zou de dragqueen haar voorleesbeurt houden in een bibliotheek maar na aanhoudende krit

Manchester
Nieuws

Politiebegeleiding voor pro-life spreker Manchester na scheldpartijen en bedreigingen

In het Engelse Manchester heeft de politie moeten ingrijpen om een jonge pro-life spreker te beschermen tegen een schreeuwende menigte pro-abortus demonstranten. De spreker, Madeline Page, CEO van de Alliance of Pro-life Students (APS), moest onder p

Ds. G. van Zanden
Video

Hervormde predikant waarschuwt voor valse nederigheid: "Dat is een christen op zijn slechtst"

"Het leek zo nederig, alsof het haar om de eer van God te doen was en dat ze dat wilde beschermen. Maar in feite zette ze zichzelf in de laagte neer om er de hoogte voor terug te krijgen. Dat is een christen op zijn slechtst", aldus ds G. van Zanden.

Meerartikelen

Anja Haga
Nieuws

ChristenUnie: BBB verkoopt Europese luchtkastelen

Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) is verbijsterd na uitspraken van BBB over de inzet van Nederland in Europa wat betreft de mestderogatie: ‘Als je weet hoe het werkt in Brussel weet je ook dat duurzame afspraken voor boeren en natuur baat h

opperrabbijn
Column

Een moment verdwaald in Friesland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs hoe hij moest spreken in Friesland en plotseling alleen in de regen stond. Verder deelt hij een verdrietig verhaal van een oud-leerling die op 52-jarige leeftijd overleed en vertelt Jacobs uit te kij

Nigeriaanse Bethany dankbaar voor hulp Open Doors
Video

Nigeriaanse christen werd ontvoerd nadat haar dochter overleed

De Nigeriaanse Bethany heeft veel meegemaakt. Nadat haar dochter ontvoerd werd en later overleed, viel zij zelf in handen van diezelfde ontvoerders. Open Doors hielp haar door middel van traumazorg en de bouw van een huis. Bethany’s dochter, Mary, we

Een sterke kerk op een kwetsbare plek
Video

Ontdek in deze video het bijzondere werk van christenen in Ghana

In Noord-Ghana wonen veel moslims en zijn christenen in de minderheid. Naast dominees zijn vrijwillige voorgangers van grote betekenis voor de kleine dorpskerken in dit extreem arme gebied. De Presbyteriaanse Kerk van Ghana traint catechisten. Een ca

evangelisten
Nieuws

Straatevangelisten organiseren tweedaags event in Amsterdam

Op donderdag 9 mei (Hemelvaart) en vrijdag 10 mei organiseert Evangelist.Network het tweedaagse event ‘Take The City Amsterdam’. Dit initiatief is eerder geboren uit een enthousiaste groep straatevangelisten, die het verlangen hebben om met vele gelo

Elbert Smet en Kinga Bán
Video

Nog steeds indrukwekkend: Kinga Bán en Elbert Smelt zingen 'Leef met volle teugen'

Het is bijna vijf jaar geleden dat de bekende en geliefde christelijke zangeres Kinga Bán op 37-jarige leeftijd overleed. Kinga, onder meer bekend van haar jarenlange deelname aan Sela, nam tijdens haar ziek-zijn de single 'Leef met volle teugen' op.

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe Jezus door te sterven de angel uit de dood heeft gehaald

“Paulus noemt de zonde ‘de angel van de dood’ die de hand van Jezus zou doorboren. Maar niemand wist dat daardoor de dood zijn macht over ons zou verliezen. Door Jezus met onze zonden tot zonden te maken, drong de angel van de dood Zijn ziel, geest e

Giovanca Ostiana
Video

Giovanca Ostiana is komende zondag te gast in Hour of Power

Komende zondag is zangeres en presentatrice Giovanca Ostiana te gast in Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met Jan van den Bosch vertelt Giovanca welke impact het overlijden van haar tante op haar gelooft heeft.  Je zou Giovanca gerust een all

Arie-Jan Mulder
Column

Wat heeft het avondmaal te maken met de komst van Gods koninkrijk?

Als het koninkrijk komt, zal Jezus met ons de wijn nieuw drinken, zegt Hij bij de instelling van het avondmaal. Het koninkrijk van God heeft dus ook alles met het avondmaal te maken. Het Bijbelboek dat ons de meest indringende beelden geeft van de ko

Vluchtelingen in Soedan
Dagelijks leven

ZOA: vergeet miljoenen vluchtelingen in Soedan niet in gebed

Christenen moeten rampen als die in Soedan niet vergeten in hun gebed. Dat is de stelling van KlaasJan Baas, woordvoerder van ZOA. Daarom roept hij namens de noodhulporganisatie Nederlandse christenen ertoe op te bidden voor miljoenen mensen die op d

Dit is onze God
Video

Luister naar het nieuwe 'Dit is onze God' van Stichting Opwekking

'Dit is onze God. Dit is wie Hij is: Hij houdt van ons. Dit is onze God. Dit is wat Hij doet: Hij redt ons. Hij droeg het kruis, versloeg het graf. Laat de schepping vol ontzag zingen voor Hem, Koning Jezus.' Deze zijn woorden zijn afkomstig uit het

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on