cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
SGP/CU
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 januari 2023 door Geerten van Breugel

SGP maakt in peiling opmerkelijke opmars en trekt meer kiezers dan ChristenUnie: hoe kan dat?

In plaats van 2,5 procent van de kiezers die de SGP in 2019 trok, peilt onderzoeksbureau I&O Research in de eerste peiling richting de Provinciale Statenverkiezingen maar liefst 3,5 procent voor de staatkundig gereformeerden. Opvallend: dat is zelfs meer dan de ChristenUnie aan kiezers lijkt te krijgen. Wat zit daarachter?

Het is een vertrouwd beeld: de ChristenUnie die gewoontegetrouw meer zetels behaalt in de Provinciale Staten- en Tweede Kamerverkiezingen dan de conservatievere SGP. Allebei zijn het overtuigde christelijke partijen, tegelijk hebben ze hun eigen achterban en hun eigen thema’s waarin hun kracht schuilt. In de peiling van het gerespecteerde onderzoeksbureau I&O Research van 20 januari waarin ze onderzoekt welke partijen bij de Provinciale Staten de meeste kiezers trekken, streeft de SGP (3,5 procent van de kiezers) de ChristenUnie (3,4 procent) plots voorbij. 

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Hoe kan dat? De CU wordt steeds wereldgelijkvormiger.