cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dirk de Wachter - Fotograaf: Kristof Ghyselinck©
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

17 januari 2023 door Patrick Goede

Psychiater Dirk de Wachter koestert christelijke waarden: "Ik noem mijzelf een christelijke non-theïst"

“Omdat ik de christelijke waarden van barmhartigheid en medemenselijkheid zeer belangrijk vind, wil ik die uitdragen in een seculiere maatschappij.” Psychiater Dirk de Wachter werd wereldberoemd in Nederland en Vlaanderen met zijn boek ‘Borderline Times’. Als geen ander weet hij de vinger op de zere plek van de verregaande individualisering van de samenleving te leggen. De Wachter pleit voor een herwaardering van christelijke waarden die door de secularisatie vaak samen met het spreekwoordelijke badwater zijn weggegooid. Cvandaag sprak uitgebreid met de man die zichzelf een ‘christelijke non-theïst’ noemt.

Afgelopen december kwam het nieuwe boek ‘Vertroostingen’ van De Wachter uit, een uitgave waarin hij stilstaat bij zijn eigen ziekteproces. De psychiater heeft namelijk een ernstige vorm van kanker. Wanneer we hem spreken heeft hij nog steeds last van de bijwerkingen die met de laatste chemotherapie gepaard zijn gegaan. “Ik ben er wel een tijdje uit geweest. Maar zodra het weer een beetje ging ben ik terug aan het werk gegaan als psychiater. Dat is voor mij namelijk een belangrijke manier om zingeving in mijn bestaan te brengen. Ik ben niet iemand die thuis gaat zitten kniezen. Mijn uitgeverij vroeg ook of ik een boek wilde schrijven over de afgelopen periode. Dat is wel een hele inspanning geweest, maar zoiets helpt mij ook bij het ordenen van mijn gedachten. Het troost mij ook dat ik met het opschrijven van deze vertroostingen tot troost kan zijn voor veel mensen. Zoiets werkt heel wederkerend.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen
Bestel hier het boek Vertroostingen van Dirk de Wachter

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Heel mooi dat De Wachter christelijke waarden van barmhartigheid en medemenselijkheid zeer belangrijk vindt. Ik hoop van harte dat hij Jezus als zijn Verlosser zal aannemen en God de Vader zal leren kennen.

Maar de term ‘christelijke non-theïst’ bevat m.i. een innerlijke tegenstijdigheid, want God en Christus kun je niet los van elkaar zien.