cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
ds. belder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

30 november 2022 door Ds. J. Belder

Refozuil zoekt koortsachtig een weg tussen verwarring en verstarring

“Vindt u het bezwaarlijk wanneer men u refodominee noemt?” Die vraag werd mij onlangs in alle oprechtheid gesteld. Mijn antwoord was “als ik er zelf geen moeite mee zou hebben, dan hebben anderen dat wel”. Ik ben predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en die wordt duidelijk niet als reformatorisch aangemerkt door orthodox gereformeerden buiten haar, al is haar grondslag – ik zeg niet de openbaring van het leven - mijns inziens nog altijd reformatorisch.

Niettemin beweeg ik mij volop in reformatorische kringen en heb ik al voor veel organisaties en periodieken bijdragen mogen leveren. Ik heb er kennelijk een zeker krediet en onbeschaamd geniet ik van gereformeerde oecumene. Als men mij vroeger de vraag stelde tot welke kerk of richting ik behoor, was mijn antwoord steevast: “Ik ben van 1932. Psalm 119, vers 32 (berijming 1773), 'Ik ben een vriend en metgezel van allen die Uw naam ootmoedig vrezen’”. Tegenwoordig beantwoord ik de vraag graag met een citaat ontleend aan dr. Johannes Hermanus Gunning (1858-1940), die maar twee richtingen kende: naar Jezus toe en van Hem af. Het gaat om de levende band aan de levende Christus door Wie wij de Vader kennen en in vrede en harmonie met Hem leven. Dat verbindt ook onderling, ongeacht welk label men draagt. Gods akker is groter dan eigen kerkje en richting. Dit zeg ik zonder in oecumenische apathie te vervallen.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Ds. J. Belder
- Zware stormen per brief of mail: verhuftering ook in christelijk Nederland zichtbaar
- Wel of geen slavernij-excuses? Excuusmolen draait veel te gemakkelijk
- Dr. Klaassen heeft besloten om de PKN verlaten: is dit het juiste moment?
- Reformatieherdenkingen roepen vragen op: zijn we de kluts kwijt?
- Christenen zijn geneigd te vechten op fronten waar Christus niet is
Meer over Ds. J. Belder »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Opvallend is dat vooral het materialisme onder jongeren de schuld lijkt te kijken en niet een andere manier van bijbel lezen, de invloed van evangelicalen, of het veranderende denken over man/vrouw verhoudingen.

Maar als je de discussie beschouwt op het niveau van kerkleiding, waar veelal de dominee voorop gaat, en de antwoorden die soms op refoweb worden gegeven, en specifiek de discussie rondom Van den Brink, dan is het toch niet gek dat de jeugd massaal afhaakt?