cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Arie-Jan Mulder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

29 november 2022 door Arie-Jan Mulder

Wat je zou moeten weten over het nachtelijke gesprek tussen Nikodemus en Jezus

We gaan kijken naar een gesprek in de nacht, en wel tussen Nikodemus en Jezus. Hoe gaan zij met elkaar om? Begrijpen ze elkaar wel? En wat begrijpen wij van hun gesprek?

We lezen in Johannes 3:1,2: Zo was er een Farizeeër, een van de Joodse leiders, met de naam Nikodemus. Hij kwam in de nacht naar Jezus toe.

Waarom kiest Nikodemus dit vreemde tijdstip voor een bezoek? Vaak wordt gedacht dat hij stiekem in het donker naar Jezus toe ging omdat hij niet gezien wilde worden met deze populaire rabbi, uit angst dus. De Bijbel zelf geeft geen enkele aanwijzing voor zo’n oordeel. Integendeel. We zien Nikodemus verderop in het evangelie van Johannes namelijk nog twee keer terug, en dan lezen we dat hij het eerst heel dapper voor Jezus opneemt, tegen de stroom in, en daarna dat hij helpt om het lijk van Jezus - een door zijn eigen collega’s terechtgestelde crimineel! - te begraven. Nikodemus is dus helemaal geen bang figuur.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Er zijn goede redenen om aan te nemen dat de Hebreeenbrief door Nicodemus is geschreven. Zie het boek: “Een betoog van Nicodemus?”