cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Psychologe Mieke de Boer-Sonnenschein
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 augustus 2022 door Nienke Alblas

Psychologe Mieke de Boer heeft een warme band met God: "Ik ben niet bang om oneerbiedig te zijn"

Een warme band met God waarin je alles met Hem deelt. Hoe bouw je die op? En is dat niet oneerbiedig? De Amsterdamse psychologe Mieke de Boer-Sonnenschein schrijft hierover in haar boek Een warme band met God over hoe wij ons aan God kunnen hechten. "Of dat nu troost is of leiding, ik verwacht dat God er emotioneel voor mij wil en zal zijn", vertelt ze over haar eigen band met God.

Mieke de Boer gaat in haar boek uitgebreid in op de gehechtheidstheorie. "Dit is de observatie dat kleine kinderen schreeuwen en aandacht trekken van hun ouders om verzorgd te worden. Dit doen ze niet alleen om eten en drinken, maar ook als ze bang, boos of verdrietig zijn doen ze een heel klemmend beroep op de ouders om hen te kalmeren en te helpen. Dit blijkt ontzettend belangrijk te zijn in de ontwikkeling van mensen", aldus de psychologe. "Wanneer kinderen daarin goed worden geholpen en ook leren om zichzelf te kalmeren, slaan ze dat op voor later. Je wordt daar psychisch en emotioneel door gevormd. Wat jouw ouders voor je doen als kind, doe je wanneer je volwassen wordt voor jezelf. Het is als een soort blauwdruk van hoe je verwacht met dingen om te gaan, maar ook hoe je verwacht dat anderen zullen reageren. Die gehechtheidstheorie heeft dus een enorme impact op ons leven. Emotioneel, maar zelfs fysiek heeft een goede hechting een positief effect op onze gezondheid."

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek van Mieke de Boer te bestellen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat is dit alles heerlijk om te lezen! En zo herkenbaar.

Zelf zeg ik ook liever dat ik een LIEFDESrelatie met God heb, i.p.v. alleen maar 'een relatie'. Sinds mijn vroegste jeugd is God voelbaar bij mij geweest en toen ik 33 was kon ik ook geloven in Jezus-voor-mij.. Bij De Slegte vond ik toen eens een boekje met preken van Calvijn. Daarin zegt hij: "Spreek God aan als je Vader". Ik durfde dat eigenlijk nooit. Maar sindsdien doe ik dat en daarbij krijg ik vaak tranen in mijn ogen, omdat ik dan zoveel liefde van Hem ervaar. Elke dag!