cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gerard Vrooland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

25 april 2022 door Jeffrey Schipper

Dominee Gerard Vrooland: “Jammer dat sommige dominees niet preken over Openbaring”

“Op de universiteit hebben we geleerd om teksten te lezen. Voor het Bijbelboek Openbaring is dat onvoldoende. Je moet kunnen beleven wat er staat.” Veel christenen worden moedeloos van de indrukwekkende dingen die zij lezen in Openbaring, maar niet of nauwelijks kunnen begrijpen. Voor dominee Gerard Vrooland kwam het laatste Bijbelboek tot leven toen hij Openbaring leerde beleven als een droom. CIP.nl zocht de pastor van Pand33 in Sliedrecht op naar aanleiding van zijn boek ‘Strijd tussen aionen’. “Het is erg jammer dat sommige dominees niet over Openbaring durven te preken.”

“Uiteindelijk vraagt iedere christen zich af wat God zegt over de toekomst. In die zin ontkomen we er niet aan om over Openbaring na te denken”, stelt Vrooland. Als kunstenaar spreekt beeldtaal hem enorm aan. “Daarom ben ik gefascineerd door wat iemand als de Duitse priester en theoloog Romano Guardini (1885-1986) over Openbaring zegt. Hij benadert Openbaring als een droom. In een droom kan iets als een dier voor ons staan en tegelijk dodelijk verwond zijn. Springlevend en toch dood. Over het verdriet van Johannes als hij de verzegelde boekrol ziet, schrijft Guardini: ‘In de droom vallen de grenzen tussen hier en ginder, mij en de ander weg. In het droombeeld ontmoet hij, geschrokken en tegelijkertijd wetend, zijn diepste, hemzelf onbekende verborgenheden.’ Vanuit die benadering heb ik mijn boek over Openbaring geschreven.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek van dominee Gerard Vrooland te bestellen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Het boek Openbaring is het waard om gelezen te worden, er staat immers dat wie het leest, hoort of overdenkt gezegend zal worden. Ook de huidige tijd bekeken vanuit de bijbel laat goed zien hoe ver we in de tijd zijn en welk enorm uitzicht we hebben op de wederkomst van onze Here Jezus die ons komt halen in de wolken om voor altijd bij Hem te mogen zijn. We hoeven niet bang te zijn voor de toekomst Hij waakt over ons.