cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Theo Boer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

10 februari 2022 door Patrick Simons

Dat alleen christenen tegen euthanasie zijn vindt prof. dr. Theo Boer een misvatting

Euthanasie lijkt binnen het christendom een onderwerp waarbij ondertussen de stellingen wel zijn ingenomen. Toch valt er nog genoeg over te zeggen en te schrijven, zo meent hoogleraar ethiek Theo Boer. Hij schreef het boek ‘Eind goed, een protestantse kijk op euthanasie in Nederland’. CIP.nl sprak met hem over onder meer euthanasie, de kerk en de Bijbel: “De gedachte dat je alleen tegen euthanasie bent als je de Bijbel leest, vind ik een jammerlijke misvatting. Iedereen die zijn gezond verstand gebruikt, heeft een reden om kritisch naar euthanasie te kijken.”

Kerken en christenen waren onder de eersten die euthanasie bespreekbaar maakten, zo schrijf Theo Boer in zijn boek. Hij noemt daarbij de namen van Jan Hendrik van den Berg en Harry Kuitert. “Maar ook de Hervormde Kerk pakte het al snel op in de vorm van een synoderapport in 1972. Het waren zelfs voornamelijk kerken en christenen die het bespreekbaar maakten.” De hoogleraar ethiek benadrukt daarbij wel dat de steun voor euthanasie destijds heel anders was dan de hedendaagse steun die wij kennen. “Het bestond vooral uit het ondersteunen van euthanasie in uitzonderingsgevallen. Het ging bijna uitsluitend om extreem lijden bij een terminale ziekte. Bovendien onderscheidde men ten onrechte ook actieve levensbeëindiging niet van een behandelweigering.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Euthanasie
- Euthanasie en christendom: hoe zit dat nu eigenlijk?
- ChristenUnie niet blij met omstreden wetsvoorstel D66-Kamerlid: "Buitengewoon pijnlijk"
- D66 zet Voltooid leven-wet door ondanks aanzwellende kritiek: "We zien het als een opdracht"
- Dr. Henk Post over voltooid leven: "Veel mensen met een doodswens willen helemaal niet dood"
- Raad van State legt bom onder 'roekeloze' D66-wet Voltooid leven
Meer over euthanasie »

Klik hier om het boek van prof. dr. Theo Boer te bestellen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De mening van christenen over euthanasie zou gebaseerd moeten zijn op hoe Jezus hiermee om zou gaan. Wij willen Hem toch ook hierin volgen?

Het meest ideale zou zijn als ook in ons dezelfde kracht van genezing en bevrijding zou werken als in Hem.

Dan zouden mensen die uitzichtloos psychisch en/of somatisch lijden, genezen kunnen worden, namens Hem, door ons heen (zie b.v. Marc. 16:17 en 18).

Zover is het helaas nog niet overal, maar het is wel de taak van de gemeente van Christus om zich hiernaar uit te strekken (zie b.v. 1 Kor.14:1).