cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
piet van midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

08 januari 2021 door Piet van Midden

Ik werd met de Heidelbergse Catechismus om de oren geslagen

Het belijden van je geloof is wat anders dan het geloven van de geloofsbelijdenis. Dat lijkt mij het intrappen van een open deur. Door de belijdenis uit je hoofd te leren word je misschien wel een ‘deskundige’, maar daar blijft het dan bij.

Ik ken heel wat mensen die er prat opgaan talloze bijbelteksten te kunnen opzeggen, maar die er verder weinig of niets meer mee kunnen of willen. In moderne literatuur rekenen ze daarom met hun verleden af. Ik heb destijds de boeken van Maarten ’t Hart met vaak stijgende ergernis gelezen. Hij zal vast een goede bioloog en hobbytuinder zijn, maar zijn theologische pretenties zijn van een bedenkelijk niveau. Des te meer verbaast het mij dat mensen hem instemmend citeren als hij in zijn boeken bijbelteksten weer eens uit hun verband rukt of te kennen geeft er niets van te hebben gesnapt.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Wat zou Jezus vandaag de dag in Oekraïne gedaan hebben?
- Lees maar, er staat niet wat er staat
- Bij mij geen plaats voor de herberg deze Kerst
- Door corona is het mogelijk om de Hebreeuwse Bijbel beter te begrijpen
- Een EU-commissaris is met gevaarlijke onzin bezig
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Vraag voor mij is dan: hoe wordt je door de H.G. wedergeboren? Door geloof in het verlossingswerk van Jezus, of doordat God bepaalde mensen heeft uitverkoren om de KUNNEN geloven? Nu weet ik nauwelijks iets van de HC, maar misschien kan iemand hier verder op ingaan?