cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
André van Putten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 november 2020 door André van Putten

Velen in ons kerkverband zetten vraagtekens bij toelatingsbeleid GerGem-predikanten

Het achterliggende driekwart jaar zijn er in de Gereformeerde Gemeenten (GerGem) drie predikanten overleden. Ds. Golverdingen, ds. Van der Heiden en ds. Kleppe. Het curatorium nam dit jaar drie studenten aan en dat terwijl ook dit jaar er een grote groep aanmeldingen was. Zie daar mijn dilemma. De GerGem kampen met een ernstig predikantentekort. Slechts één op de drie gemeenten heeft een eigen predikant. Door de beslissingen die het curatorium ook dit jaar weer heeft genomen zie ik het predikantengebrek niet minder worden.

Er werd ook dit jaar in De Saambinder (het weekblad van de GerGem, red.) door de kerkelijke leiding opgeroepen tot gebed:…. “Of de Heere arbeiders wil uitstoten in Zijn wijngaard” en werd geschreven dat “de gesprekken met diegenen die zich aangemeld hebben zo moeilijk te beoordelen zijn omdat de curatoriumleden geen hartenkenners zijn”. Gelet op het aantal aanmeldingen dit jaar heeft de Heere zich niet onbetuigd gelaten. Helaas heeft ons curatorium deze rijke zegen niet opgemerkt. Hoe komt dat? Wel, omdat de curatoriumleden zich toch gedragen als ‘hartenkenners’. Zij menen toch te kunnen en mogen oordelen over het innerlijk van hen die zich aanmelden.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Curatorium GerGem
- Waarom ik bezorgd ben over toelatingsbeleid GerGem-predikanten
- Cor Verkade kritisch op toelatingsbeleid GerGem-dominees: "Een fnuikend systeem"
- Zestien mannenbroeders afgewezen door curatorium GerGem
- Dominee worden in de GerGem: hoe gaat dat in z’n werk?
- Curatorium GerGem komt bij elkaar: 6 belangrijke vragen en antwoorden
Meer over Curatorium GerGem »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat hoop ik voor dit kerkverband en daarmee de leden, dat deze roep gehoord wordt! De huidige aanpak lijkt gebaseerd te zijn op angst. Angst om de 'verkeerde' predikanten toe te laten...? Het lukt me niet eens om er maar iéts van te begrijpen. Hoe is dit Bijbels gezien te onderbouwen? Het predikanten-ambt was er in de tijd van de Bijbel nog niet eens... Puur een menselijke constructie dus. Ik bid de GerGem Gods rijkelijke en overvloedige zegen toe!