cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

Auteur: Willem J. Ouweneel

Waarom Willem Ouweneel met Israël binnenkort een groot feest viert

Israël bestaat vandaag 75 jaar en dat is voor heel veel mensen reden voor een feest! Drie jaar geleden (2020) schreef prof. dr. Willem Ouweneel in deze tijd van het jaar een indrukwekkende column over de onafhankelijkheid van Israël. Hij legde daarin onder meer uit waarom hij een groot feest met Israël gaat vieren. Lees die volledige column van Ouweneel hieronder!

Vandaag zouden wij – mijn vrouw en ik met onze dochter en schoonzoon – naar Israël vertrokken zijn voor een bezoek van twaalf dagen. Helaas heeft het coronavirus daar een stokje voor gestoken. Daardoor missen we onder andere de viering van Jom ha‘Atsmaoet, de ‘Onafhankelijkheidsdag’, op de 5e van de Hebreeuwse maand Ijjar. In 1948 viel die dag op 14 mei, in 2020 begint die op de avond van 28 april.

Ijjar (‘bloesem’) is de tweede maand van het godsdienstige jaar van het jodendom; dat jaar begint met de maand Nisan, waarin Pesach (Pasen) valt. In Ijjar vallen ook Pesach Sjeni (‘Tweede Pesach’, zie Num. 9:1-14), Lag ba’Omer (de 33e dag van de zg. Omertelling tot aan Pinksteren), Jom haZikaron, de ‘Gedenkdag’ ter herinnering aan de gevallen soldaten van Israël en de joodse slachtoffers van het terrorisme.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Willem Ouweneel
- Hoogleraar Arnold Huijgen stelt dat de hel is bedoeld om te troosten: terecht?
- Chaos in Beloofde Land: wijst ‘Christenen voor Israël’ terecht op Nehemia?
- Wanneer kun je een christen ‘bijbelgetrouw’ noemen?
- De onbijbelse kijk van christenen op de betekenis van de Torah
- Een van de meest intieme Bijbelse onderwerpen is bij veel christenen niet bekend
Meer over Willem Ouweneel »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Heel erg jammer dat u met deze columns stopt! Ik lees ze altijd met veel interesse! Het ga u goed en Gods zegen bij alles wat u doet!