cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dr. A. H. (Bert) van Veluw
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 maart 2020 door Dr. A. H. (Bert) van Veluw

Dominee Bert van Veluw vraagt zich af of corona een straf van God is

In bepaalde christelijke kringen wordt gesuggereerd dat de uitbraak van het coronavirus een straf van God is. Maar is dit zo en hoe kunnen we dat weten? Nu is de gedachte dat God straft beslist een bijbels gegeven. Op veel plaatsen in de Bijbel lezen we dat God straft als vergelding of als opvoedkundige tuchtiging. Ook wordt in deze teksten niet verhuld dat God daarbij ziektes gebruikt (Deut. 28:21, 22, 27, 35).

Het verschil met nu is, dat in de Bijbel God zelf, of zijn profeet namens Hem, er wel bij zegt dát het een straf is. Bovendien zegt God ook steeds waaróm ze deze straf krijgen. Daarbij is deze duiding ook nog eens als waarheid in de Bijbel opgeschreven. Met andere woorden: dit bericht is canoniek. Voor het huidige coronavirus hebben we niet zo’n briefje uit de hemel. Het feit dat God nu niet openbaart waarom deze ziekte ons overkomt, past niet bij de rechtvaardig Rechter en liefdevolle Vader die God is. Zelfs een aardse vader zou zijn kind niet opvoedkundig tuchtigen zonder er bij te vertellen waaróm hij die straf krijgt. Hoeveel te meer onze hemelse Vader.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Geachte schrijvers en lezers,

Ik zou graag twee opmerkingen plaatsen. In de eerste plaats is het ergens beschamend dat we ons nu zo druk maken terwijl de hele wereld al jaren toe kijkt hoe er in delen van de wereld vele mensen dagelijks sterven aan gebrek van eerste levens behoefte en wij leven in overvloed en weigeren eerlijk te delen. Schuldbelijden en handelen is zeker op zn plaats.

Ten tweede zien we nu nog eens duidelijk wat er gebeurt als God zich terug trekt uit een wereld die niets met hem van doen wil hebben.