cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

28 februari 2020 door Willem J. Ouweneel

De vastentijd is weer begonnen! Doe je mee!?

Eergisteren was het weer Aswoensdag. Dat is de dag waarop rooms-katholieken, oud-katholieken, oosters-orthodoxen en sommige protestanten zich as op het hoofd laten aanbrengen als teken van verootmoediging. Ik heb het eenmaal zelf ondergaan samen met oud-katholieke vrienden.

Dat aanbrengen van as komt uit de Bijbel: als teken van rouw en verdriet strooide men zich as op het hoofd (bijv. 2 Sam. 13:19; Est. 4:1; Jer. 6:26). We kennen allemaal de aan de Bijbel ontleende uitdrukking ‘in zak en as’ zitten. Job zei: ‘ik heb berouw in stof en as’ (42:6). Waarom doet de gelovige dat op Aswoensdag? Omdat hij zich wil voorbereiden op het lijden en sterven van Christus en zich bewust is van het feit dat dat lijden en sterven voor zijn of haar zonden heeft plaatsgevonden. Dat stemt een mens ootmoedig en berouwvol. Daarom gaat hij ook een periode van voedselonthouding in om deze verootmoediging te onderstrepen en te vergemakkelijken. Van Aswoensdag tot en met Stille Zaterdag zijn, als je de zondagen niet meerekent (die toch nog iets van hun bijzondere karakter mogen behouden), precies veertig dagen. Die herinneren ons aan de veertig dagen die Mozes zonder eten en drinken op de berg Sinaï doorbracht (Ex. 34:28), en die Jezus zonder eten en drinken doorbracht in de woestijn (Matt. 4:2). Het zijn veertig dagen van bezinning, verootmoediging, meditatie over het lijden in het voortdurend besef zoals Jacob Revius het zo mooi uitdrukte in een gedicht: ‘Want dit is al geschied, helaas! om mijne zonden’.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Willem Ouweneel
- GerGem-predikanten bekritiseren aloude verzoeningsleer (maar vergeten in de spiegel te kijken)
- De rijkdom van de Psalmen: denk aan Israël en er gaat een wereld voor je open
- Waarom ik als niet-gereformeerde wél blij ben met de Dordtse Leerregels
- Slavernij in de Bijbel: een excuus voor het tot slaaf maken van zwarten?
- Snelgroeiende stichting legt typisch eigentijdse dwaling bloot: het welvaartsevangelie
Meer over Willem Ouweneel »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties