cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. Gerrit de Fijter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 mei 2019 door Jeffrey Schipper

Ds. Gerrit de Fijter strijdt tegen kerkelijke verdeeldheid: "Christenen leven te veel in een bubbel"

“Ik kan rijen mensen opnoemen die nog nooit gesprekken hebben gevoerd met iemand uit een andere kerkcultuur. Als Nationale Synode willen we daar verandering in brengen. Christenen zijn leden van één en hetzelfde lichaam,” merkt ds. Gerrit de Fijter op. Hij nam afscheid als voorzitter van de stuurgroep Nationale Synode (nieuwe stijl). In 2019 tekenden vertegenwoordigers van bijna veertig kerken een Verklaring van verbondenheid in de Grote Kerk van Dordt.

U bent gevormd in de Nederlandse Hervormde Kerk, inmiddels onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland. Binnen die kerk zie ik veel verschillende stromingen. Van vrijzinnig tot bevindelijk-gereformeerd. Niet iedereen voelt zich met elkaar verbonden. Heeft het dan wel zin om samen één kerk te zijn?
“Het is duidelijk dat de kerk bestaat uit mensen die op de één of andere manier iets met Christus hebben. Ik trek de laatste tijd veel op met broeders en zusters uit evangelische en pinksterkerken. Maar ik ken ook veel gelovigen uit reformatorische kringen, zoals de Gereformeerde Gemeenten. De één is gewend om in een kerkdienst de handen omhoog te steken en halleluja te roepen. Anderen houden het liever bij een orgel en zingen liever psalmen in de Oude Berijming. Dat is toch prima! Binnen de belijdende kerk, die ik voorsta mag iedereen zich vrij voelen om de eigen identiteit te bewaren. Van daaruit kun je met elkaar in gesprek gaan, zonder elkaar af te vallen. Dat geloofsgesprek willen we als Nationale Synode stimuleren. Je ontdekt dat je veel meer gemeenschappelijk hebt dan je dacht. Bovendien leer je via geloofsgesprekken elkaar te vertrouwen. En dat is wezenlijk.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Eenheid
- GerGem-predikant worstelt met verdeeldheid: "Soms denk ik wel eens: waar zijn we mee bezig?"
- Waarom een GerGem-predikant mij een vreugdesprongetje liet maken
- Ds. Egas treurt over opgetrokken kerkmuren in reformatorische gezindte: "De kerk verliest als zout der aarde haar kracht"
- Ds. Hoogerland wil dat GerGem haar aandeel in kerkelijke verdeeldheid belijdt als zonde
- Uit een evangelische gemeente gezet
Meer over Eenheid »

Kijk voor meer informatie op de website van de Nationale Synode

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wijze woorden van ds. De Fijter, helemaal mee eens. Ik kan me op de bibelbelt situaties herinneren waar men op zondagochtend, elkander op straat tegenkwam en een ieder naar zijn/haar kerk ging, zonder de ander die naar de naast gelegen kerk ging, te begroeten. Als je als christen de basale normen bent kwijtgeraakt, wordt het tijd om uit de bubbel te komen.