cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Abortusprotesten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 juni 2022 door Redactie

Historisch moment: Amerikaans Hooggerechtshof schrapt landelijk recht op abortus

Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten heeft een historisch besluit genomen. Het landelijk recht op abortus is afgeschaft. De vraag of vrouwen wel of niet abortus mogen plegen is vanaf nu dus afhankelijk van de staat waar ze wonen. Het besluit is een overwinning voor de Republikeinen en religieuze conservatieven.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Nienke CIP.

Word ook lid

Dit gaat over de in Amerika zeer belangrijke Roe vs. Wade uitspraak in 1973. Door de uitspraak werd abortus legaal omdat het de meeste wetten waarin abortus werd verboden als ongrondwettelijk zag. In een latere, voor het land cruciale rechtszaak in 1992, werd de uitspraak van het Hooggerechtshof nog eens bevestigd in de Planned Parenthood vs. Casey zaak.

‘Het is tijd om de Grondwet in acht te nemen en de abortuskwestie terug te geven aan de volksvertegenwoordigers’, stelde een rechter van het Hooggerechtshof onlangs in gelekte documenten die de nieuwssite Politico in handen kreeg. De rechters van het Amerikaanse hof bestaan voornamelijk uit Republikeinen. Diverse conservatieve christenen in Nederland verwelkomden in mei de aankondiging van dit historische besluit. 'Heel goed dit. Abortus is geen oplossing. Goede zorg bij ongewenste zwangerschappen is dat wel. Het beschermen van kwetsbaar leven is een teken van beschaving', stelde Rody van Heijst, landelijk voorzitter van SGP-jongeren. Ook SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen was enthousiast: 'Goed zo. Daar kunnen we in Europa nog van leren.'

Dat betekent overigens niet dat abortus dan in de hele Verenigde Staten verboden wordt. Iedere staat heeft in dat geval wel de vrijheid om zelf te bepalen hoe de abortuswetgeving eruit komt te zien. Dat is voor veel conservatieve en republikeinse staten een goed vooruitzicht. Verschillende staten proberen al jarenlang strengere abortuswetgeving in te voeren, maar worden daarbij tegengehouden door juridische stappen van de pro choice-beweging.

“Op dit moment zijn er naar verluidt 31 staten bezig om een strengere wet te maken of de regels in te perken zoals die er nu zijn", lichtte Amerika-kenner Wim Kranendonk onlangs toe bij Family7. "De opties daarbij zijn van teruggaan van vierentwintig naar een lager aantal weken, dan wel totale afschaffing van het abortusrecht."

Bekijk het volledige gesprek met Wim Kranendonk:

Maatschappelijke onrust
Nadat de documenten via de pers uitlekten gingen in de Verenigde Staten in mei duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen een uitgelekt voornemen van het Hooggerechtshof om het federale recht op abortus af te schaffen. Onder meer in New York, Washington, Chicago en Los Angeles waren er grote demonstraties, die volgens de organisatoren een "zomer van woede" inluiden.

Op de Dam in Amsterdam is begin mei een solidariteitsdemonstratie voor het abortusrecht georganiseerd. De demonstratie op de Dam verliep volgens de politie zonder problemen, totdat een groep van twintig tot dertig mensen zich afsplitste en op weg ging richting het Amerikaanse consulaat aan het Museumplein. Op de Vijzelstraat blokkeerden ze de trambaan en verschillende mensen bekladden trams, onder wie een 27-jarige vrouw die daarop werd opgepakt. Toen agenten haar aanhielden, keerden demonstranten zich tegen de politie. Agenten gebruikten wapenstokken om de betogers op afstand te houden.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Abortus
- Evangelist wijst op abortusgeweld in VS: 'Waar zijn de media nu?'
- Niets is progressiever dan de strijd tegen abortus
- Kees van Helden deelt bijzondere verhalen van vrouwen die niet voor abortus kozen
- Linkse partijen pleiten voor demonstratieverbod bij abortusklinieken; Schreeuw om Leven reageert
- Abortusdebat bewijst hypocrisie progressieve Dolle Mina's én conservatieve christenen
Meer over Abortus »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Mooi om drie redenen:

-Minder abortus.

-Recht doen aan de (grond) wet.

-decentralisatie ipv centralisatie.