cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Foto: Jeroen van der Meyde/Eerste Kamer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 juni 2022 door Redactie

Verplichte bedenktijd bij abortus afgeschaft: 'Grauwe stap voor de samenleving'

De tot nu toe geldende verplichte bedenktermijn van vijf dagen bij een abortus wordt afgeschaft. Dinsdag ging ook de Eerste Kamer akkoord met een initiatiefwet over de afschaffing van deze bedenktijd nadat de Tweede Kamer daar eerst al mee had ingestemd. De wet werd door een ruime meerderheid van de Eerste Kamer aangenomen.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Patrick Simons.

Word ook lid

Het betreft een initiatiefwet van VVD, D66, GroenLinks en PvdA. Tot dit moment gold er een wettelijk verplichte bedenktijd van 5 dagen voor vrouwen die een abortus willen plegen. Met de nieuwe wet is dit niet langer verplicht. Dat betekent niet dat de bedenktijd volledig uit de wet verdwijnt. Er komt namelijk een ‘flexibele bedenktermijn’ voor terug. De initiatiefnemers vinden dat vrouwen zelf moeten kunnen bepalen hoeveel tijd ze nodig hebben voor ze een besluit nemen over een abortus. Overigens kunnen klinieken er nog steeds voor kiezen om een bedenktermijn te hanteren.

Tweede Kamer
Eerder werd er al uitgebreid over gedebatteerd in de Tweede Kamer. Chris Stoffer (SGP) stelde toen dat een verplichte bedenktermijn in de medische wereld helemaal niet ongebruikelijk is. Daarbij noemde hij cosmetische behandelingen als voorbeeld: “Een cosmetische ingreep is, net als een abortus, onomkeerbaar. Maar het grote verschil met abortus is uiteraard dat daar niet één maar twee mensenlevens bij betrokken zijn: dat van de vrouw en ook dat van het ongeboren leven dat in haar is. Wat vinden de indieners ervan dat, als een vrouw een neuscorrectie wil, ze straks te maken heeft met strengere regels dan wanneer zij ongeboren leven in haar wil laten beëindigen?”

De initiatiefnemers vinden dat vrouwen zelf moeten kunnen bepalen hoeveel tijd ze nodig hebben voor ze een besluit nemen over een abortus.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ging echter akkoord met het voorstel wat zorgde voor een juichstemming bij met name GroenLinks en D66. Caroline van der Plas (BBB) ergerde zich destijds aan de jubelstemming. Ze noemde het zelfs ongepast: “Ik wil deze partijen meegeven om enige bescheidenheid bij dit voorstel te betrachten. Hoe je het ook wendt of keert, we hebben het wel over een levend wezen dat gewoon wordt, ja wordt weggehaald, laat ik het maar even cru zeggen. Ik heb zelf twee zoons. Bij een van mijn zoons liet ik een 16-wekenecho maken. Ik zag daar gewoon een volgroeid kindje.”

Eerste Kamer
Afgelopen week werd de initiatiefwet dus behandeld in de Eerste Kamer. Daarbij debatteerde SGP-senator Diederik van Dijk onder meer met Eerste Kamerleden van GroenLinks en D66. Van Dijk werd gevraagd waarom SGP wel voor de doodstraf is maar tegen abortus. De senator draaide die vraag vervolgens handig om.

Dinsdag werd er gestemd over de wet. Ook in de Eerste Kamer werd deze met een ruime meerderheid aangenomen. PVV, SGP, CU, FVD, OSF en vier CDA-senatoren stemden tegen de wet, de rest stemde voor. Dat gold ook voor JA21, die in het partijprogramma kritisch is op abortus. In de Tweede Kamer was de partij nog verdeeld over de initiatiefwet en mochten Kamerleden vrij stemmen. Twee van de drie Kamerleden stemden tegen de wet. In de Eerste Kamer, waar de partij opereert onder de naam Fractie Nanninga, stemde de volledige fractie van zeven voor de wet.

Reacties
Jan Paternotte, lijsttrekker van D66 en woordvoerder op het gebied van medische ethiek, is verheugd met de uitslag. Hij kan het daarbij niet nalaten om de Verenigde Staten erbij te halen: ‘Terwijl Amerika op het punt staat federaal recht op abortus te schrappen, kiest Nederland voor versterking van dat recht. Ons wetsvoorstel om verplichte 5 dagen bedenktijd voor vrouwen af te schaffen, is zojuist in de Eerste Kamer aangenomen!’ Ook zijn collega van GroenLinks Corinne Ellemeet is blij: ‘Wat een bijzonder moment’, schrijft ze op Twitter bij een foto waarop zij en haar mede-indieners van de wet felicitaties in ontvangst nemen. ‘Meer dan tweederde van de Eerste Kamerleden stemden voor onze initiatiefwet beraadtermijn abortus.’

Niet iedereen is echter blij met het feit dat de wet is aangenomen. ‘Geen vaste bedenktermijn meer voor het afbreken van de toekomst van een klein mensje’, reageert SGP-senator Diederik van Dijk. ‘Royale meerderheid in Eerste Kamer. Grauwe stap voor onze samenleving, voor (kwetsbare) vrouwen en voor het ongeboren leven.” Hij voegt daar de hashtag abortus is niet progressief aan toe en legt in zijn column voor CIP.nl uit waarom juist de strijd tegen abortus progressief is. Lees die column hier.

Vermoedelijk zal de wetswijziging vanaf 2023 ingaan. 

Lees ook: Hoe christenen reageren op afschaffing verplichte bedenktijd abortus

Ds. M. Messemaker besprak de afschaffing van de bedenktermijn voor abortus eerder in de CIP Podcast. Beluister het volledige fragment vanaf minuut 4:30

Foto: Jeroen van der Meyde/Eerste Kamer

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Abortus
- Niets is progressiever dan de strijd tegen abortus
- Kees van Helden deelt bijzondere verhalen van vrouwen die niet voor abortus kozen
- Linkse partijen pleiten voor demonstratieverbod bij abortusklinieken; Schreeuw om Leven reageert
- Abortusdebat bewijst hypocrisie progressieve Dolle Mina's én conservatieve christenen
- Abortusdebat waait over naar Nederland: GroenLinks-Kamerlid haalt uit naar evangelicals
Meer over Abortus »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
Diep treurige dag, en die vieren ze met bloemen.Om te huilen.God regeert, laten we voor Zijn vijanden bidden.Want God heeft alles in Zijn Hand