cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
paus Franciscus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 mei 2022 door Henk Rijkers

Is de houdbaarheidsdatum van slinkse machtspoliticus paus Franciscus in zicht?

Toen Jorge Bergoglio op 13 maart 2013 als paus uit het conclaaf kwam en op de loggia van de Sint Pieter verscheen, liep menig katholiek een huivering over de rug. Zo verklaarden althans velen achteraf. Een moment van duisternis. Op een of andere manier viel het moeilijk deze man, die zo op Stan Laurel leek, als ‘Heilige Vader’ te aanvaarden. Zou het ooit wennen?

Dit heb ik vaak gehoord en ik ken zelf gelovigen die van meet af aan botweg weigerden hem te erkennen. Zo sterk was hun gevoel dat er iets niet klopte. Je mag je best afvragen hoeveel waarde je aan dergelijke intuïties moet toekennen, maar feit is dat er in de jaren daarop serieuze literatuur is ontstaan rond het thema of de verkiezing van Bergoglio wel legaal verlopen is. De motivatie daarvoor loopt uiteen van juridische fouten die zijn verkiezing ongeldig zouden maken (en waardoor Benedictus XVI nog steeds de echte paus zou zijn) tot regelrechte samenzweringstheorieën (er zou een lobby van linkse, invloedrijke kardinalen achter zitten, de zogenaamde Sankt Gallen-maffia). Ook daarvoor geldt: het is hier niet zozeer van belang of die theorieën hout snijden (spoiler: best wel), ze bewijzen hoe dan ook dat er met deze paus iets aan de hand is, dat bij vorige pausen niet speelde. Sommige samenzweringstheorieën voeren de verkiezing van Bergoglio zelfs terug op Vaticanum II, de hevig omstreden kerkvergadering van 1962-1965. Dat zou het startpunt van een samenzwering geweest zijn die er van meet af aan op gericht was een type als Bergoglio op de paustroon te krijgen: een sloper van binnenuit.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Zeer genuanceerd stuk, dat gewoon de misselijk makende methodiek van deze paus ontbloot, waarmee deze kerkvader zijn zin doordramt.

Dat deze paus een duistere agenda heeft, wordt door steeds meer feiten ondersteund.

Nu ook weer.