cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. A. Kort en Leon Houtzager
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 maart 2022 door Redactie

Ds. Kort reageert op rechterlijke overwinning: “Ik heb nooit een last gevoeld"

“Met blijdschap” reageert ds. A. Kort op zijn rechterlijke overwinning op homo-activist Leon Houtzager. Vanochtend werd bekend dat de predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland in Krimpen aan den IJssel definitief niet wordt vervolgd voor zijn uitspraken over homoseksualiteit. CIP.nl sprak met de predikant en zijn advocaat René de Groot.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Documentatie Reformatorisch Dagblad.

Word ook lid

Homo-activist Leon Houtzager deed in 2020 aangifte tegen de dominee. Aanleiding hiervoor is een brief die ds. Kort in datzelfde jaar verstuurde. De predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Krimpen aan den IJssel (Mieraskerk) schreef de brief in vertrouwen aan het gemeentebestuur in zijn eigen woonplaats, maar deze werd vervolgens gelekt en kwam uiteindelijk in handen van De Telegraaf. De landelijke krant lichtte vervolgens een aantal passages uit de brief uit, waarna er ophef ontstond. In de brief schreef Kort onder meer over ‘roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen’. Leon Houtzager voelde zich als homoseksueel persoonlijk aangevallen en liet in de media weten dat dat hij aangifte zou doen.

"Het is belangrijk om je te realiseren wat een overwinning voor Leon Houtzager betekend zou hebben. De orthodox-christelijke opvatting over homoseksualiteit zou dan als ongewenst worden beschouwd"

Artikel 12-procedure
Het OM maakte echter bekend dat er geen sprake is van een strafbaar feit. 'De uitspraken van de predikant zijn gedaan in verband met zijn geloofsovertuiging. In het kader van de vrijheid van godsdienst en van meningsuiting moet het mogelijk blijven om bepaalde uitspraken te doen, ook als deze kwetsend zijn voor een bepaalde groep mensen.’ Leon Houtzegger legde zich hier niet bij neer en dus werd de zaak via het gerechtshof vervolgd.

Onlangs werd Kort opgeroepen voor een hoorzitting in een zogeheten artikel 12-procedure. Houtzager diende een klacht in tegen de door het OM genomen beslissing. “Ik vond het indrukwekkend toen ik het gebouw van het gerechtshof naderde”, zegt ds. Kort tegenover CIP.nl. Hij geeft toe dat de zaak hem niet koud liet. “Toen ik de trap opliep, dacht ik: ‘Komt het door mijn leeftijd of vind ik deze zaak echt zo spannend? Tegelijkertijd heb ik nooit het idee gehad dat ik iets verkeerds zou hebben gedaan.”

Overwinning ds. Kort en reactie advocaat
Woensdagochtend werd het protest van de homo-activist tegen de eerdere beslissing van het OM om de predikant niet te vervolgen ongegrond verklaard. “De inhoudelijke toets van het gerechtshof bestaat uit drie stappen”, legt advocaat René de Groot uit tegenover CIP.nl. “De eerste stap is: heeft de dominee beledigende uitspraken gedaan? Dit laat het gerechtshof in het midden. De tweede stap is niet alleen voor ds. Kort, maar alle orthodoxe christenen in ons land van groot belang. Dan worden de uitspraken van de predikant aan de Grondwet, en dus de vrijheid van godsdienst, getoetst.

"Ik heb de indruk dat ook collega-predikanten deze zaak als bedreigend hebben ervaren in verband met mogelijke uitspraken die zijzelf in de toekomst zouden kunnen doen"

Het gerechtshof heeft duidelijk gemaakt dat de uitspraken van Kort gedaan zijn in het kader van een religieus verhaal. Hiermee wordt de angel volledig uit de zaak gehaald. Kortom, de fundamenten van het christelijk geloof blijven onaangetast. Het is belangrijk om je te realiseren wat een overwinning voor Leon Houtzager betekend zou hebben. De orthodox-christelijke opvatting over homoseksualiteit zou dan als ongewenst worden beschouwd. In dat geval zou de godsdienstvrijheid tot een holle frase zijn gedegradeerd.” De advocaat wijst tenslotte op de derde stap: “Er is ook beoordeeld in hoeverre de uitspraken van Kort onnodig grievend waren. Hierover is het hof duidelijk: daarvan is geen sprake.”

Reactie ds. Kort
Op de vraag hoe de predikant zelf terugkijkt op deze kwestie, antwoordt hij tegenover CIP.nl: “Met blijdschap. Kerkelijk Nederland heeft de afgelopen maanden via e-mails en brieven met mij meegeleefd. Ik kreeg berichten van christenen uit allerlei uiteenlopende denominaties. Ik heb de indruk dat ook collega-predikanten deze zaak als bedreigend hebben ervaren in verband met mogelijke uitspraken die zijzelf in de toekomst zouden kunnen doen.”

Ds. Kort vreest niet voor toekomstige protestacties of onrust in Krimpen aan den IJssel. “Ik kan vast nog allerlei retoriek verwachten. De mensen die zich tegen mijn uitspraken verzetten zullen ook in de toekomst van zich laten horen.” Ondanks het feit dat de predikant veel over zich heen heeft gekregen, is Kort niet van plan om met meel in de mond te praten en zo nieuwe onrust te voorkomen. “Ik blijf dezelfde en verkondig simpelweg de Bijbelse boodschap. Daarom is het ook verkeerd om te stellen dat ik door de uitspraak van het gerechtshof ben ontlast, want ik heb nooit een last gevoeld. Ik heb verder geen enkele aanleiding om mensen te beledigen of mij boven een ander te verheffen.”

"Laat duidelijk zijn is dat christenen geen strijd voeren tegen zondige mensen, maar tegen zonden die scheiding brengen tussen God en mens"

Heeft de predikant nog behoefte aan een persoonlijk gesprek met Leon Houtzager om dit proces op die manier goed af te sluiten? “Ik ben niet van plan om contact met hem op te nemen. Ik zou niet weten wat ik goed te maken heb, want ik begrijp het probleem van Leon nog steeds niet. We troffen elkaar uiteraard in het gebouw van het gerechtshof. In de rechtszaal liep Leon mij voorbij alsof hij met een paraplu boven zijn hoofd liep. Hij had geen behoefte aan oogcontact. Maar in onze pastorie is altijd iedereen welkom, en dat geldt ook voor Leon.”

“Verkondigers van het evangelie delen een liefdevolle boodschap voor zondaren”, besluit Kort. “Hiermee zeg ik niet dat wij christenen lieverdjes zijn. Zo bedoel ik het niet, hoor. Maar laat duidelijk zijn is dat christenen geen strijd voeren tegen zondige mensen, maar tegen zonden die scheiding brengen tussen God en mens.”

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Aangifte ds. Kort
- Rust keert na juridische strijd terug in pastorie ds. Kort: “Ik wil sterven in het harnas”
- Dominee Kort werd door sommigen gezien als postmoderne christelijke martelaar
- Ds. Kort wint zaak van homo-activist Houtzager en wordt niet vervolgd
- Deed ds. Kort homofobe uitspraken? Binnen zes weken meer duidelijkheid
- Hoorzitting ds. A. Kort: 8 belangrijke vragen en antwoorden
Meer over Aangifte ds. Kort »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Prachtige reactie van ds. Kort. Met blijdschap terug kijken op deze kwestie en doorgaan met het brengen van een liefdevolle boodschap voor zondaren. “Ik blijf dezelfde en verkondig simpelweg de Bijbelse boodschap". En geen strijd tegen zondige mensen maar tegen zonden die scheiding brengen tussen God en mens.

Over geestelijke strijd gesproken, is zoveel verwarring over tegenwoordig.