cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Hilde Pater
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

25 november 2021 door Nienke Alblas

Hilde Pater: "Als je single bent, betekent het niet dat er iets mis met je is"

Lange tijd had Hilde Pater moeite met haar single-zijn. "Ik zag het altijd als iets moeilijks", vertelt ze. Naar aanleiding van een preek in de kerk ging Hilde op zoek naar de mooie kanten van het single-zijn. Ze schreef het boek Beantwoorde liefde over hoe haar leven sindsdien veranderde. "Wanneer je single bent, betekent het niet dat er iets mis met je is."

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Nienke CIP.

Word ook lid
"Gods plan met jou begint niet pas als je een relatie krijgt."

Met haar boek maakt Hilde single-zijn bespreekbaar. "Ik zie veel eenzaamheid terugkomen bij christelijke singles die ik spreek. Vaak voelen zij zich onbegrepen in de maatschappij in de kerk. Er is vaak weinig aandacht voor singles. Wanneer er wel aandacht voor singles is, ligt de nadruk in de ervaring van de meesten op de waaromvraag: waarom ben jij nog single?", aldus Hilde. Ze wil verder kijken dan deze vraag en richt zich dan ook vooral op hoe je als single je relatie met God op kan bouwen, in plaats van met iemand anders.

"Gods plan met jou begint niet pas als je een relatie krijgt", vindt Hilde. "Ik wil singles aanmoedigen niet pas naar Gods plan te gaan zoeken, op het moment dat ze een partner hebben gevonden. Stel jezelf al eerder de vraag: Wat wordt mijn levensinvulling? Je hebt als christen nú al een taak in Gods koninkrijk, wat het ook is. Misschien past dat specifiek bij je single-zijn, misschien loopt het ook later nog door. Wacht in ieder geval niet op een partner tot je gaat leven voor God."

Zelfde waarde, andere rol
Als single heb je volgens Hilde niet een andere waarde, maar in sommige gevallen wel een andere rol in te vullen binnen de kerk. "Het single-zijn biedt andere mogelijkheden", legt ze uit. "Paulus schrijft in 1 Korinthe 7 dat single-zijn volgens hem goed is, omdat je je onverdeelde aandacht aan God kan geven. Je hebt namelijk geen partner die dingen van je vraagt."

"God vindt ieder mens waardevol en maakt daarin geen onderscheid", benadrukt Hilde. "Als single ben je dus waardevol in Gods ogen. Hij kijkt niet naar je relatiestatus en je wordt niet pas compleet als je een relatie hebt. Je bent al heel in Gods ogen. Wanneer je een relatie hebt wordt je leven wel anders, maar anders betekent niet per se beter."

"Ik was echt een naïef Biblebelt-meisje."

Het was voor Hilde niet altijd makkelijk om dit in te zien. Ze groeide op in een kerkelijke omgeving en in haar familie was het normaal om rond je twintigste te trouwen. "Ik was echt een naïef Biblebelt-meisje", bekent Hilde lachend. "Toen ik ging studeren dacht ik dat ik in mijn eerste jaar wel een relatie zou krijgen, maar dit was niet het geval en mensen in mijn omgeving waren eigenlijk ook niet bezig met relaties. Het was voor mij goed om het single-zijn te normaliseren. Ik ontdekte langzaam maar zeker dat mijn referentiekader van thuis heel anders was en misschien niet altijd even realistisch."

Aandacht voor singles in de kerk
Recent hoorde Hilde voor het eerst een predikant bidden voor singles in de kerk. Aan de ene kant vond ze dit mooi, maar het kwam ook een beetje vreemd op haar over. "We hoeven geen aparte categorie te zijn als singles. Het is natuurlijk niet zo dat christelijke singles per definitie gebed nodig hebben. In dat gebed werd er gezegd dat ze ook echt een hart voor de singles in de gemeente hadden. Daar gingen m'n haren wel een beetje van overeind staan", aldus Hilde. "Het klinkt dan alsof je een beperking hebt waardoor er mensen naar je om moeten zien. Wanneer je single bent, betekent het niet dat er iets mis met je is."

"Ik heb in de kerk nooit iets gehoord over single-zijn."

In de kerk is er nog winst te behalen in de aandacht die er wordt besteed aan christenen. Met name op dagen en momenten waarin het gezinsleven sterk naar voren komt en benadrukt wordt, is het volgens Hilde juist goed om ook aan de singles die daar naar verlangen te denken en aandacht aan hen te besteden. "Er zijn genoeg momenten waarop het bijvoorbeeld toepasselijk zou zijn om kort aandacht te besteden aan singles. Denk bijvoorbeeld aan Moederdag of bij de doop van een kindje, daar wordt het gemis van een partner en kinderen sterker gevoeld. Dat zouden momenten kunnen zijn dat je er even aandacht aan besteed."

"Ik heb in de kerk nooit iets gehoord over single-zijn. Er was op Opwekking altijd één workshop over waar je dan maar naar toe ging. Hier was de workshop vaak toch vooral gericht op het ontmoeten van iemand om te daten. Terwijl ik juist wilde uitzoeken hóé je dan single kan zijn, zonder dat de nadruk ligt op het ontmoeten van iemand in de toekomst. Mijn zoektocht richtte zich vooral op hoe ik met God kon zijn, zonder dat er iemand anders bij komt kijken. Wanneer je alleen als tiener single bent geweest en al vrij jong iemand ontmoet, gaat dat proces anders. Voor mij was het belangrijk om dit uit te zoeken voor ik een relatie kreeg. Ik wilde me eerst richten op vragen als: Wie ben ik? Wat is mijn relatie met God? Wie ben ik voor mijn naasten? Voor ik me zou richten op iemand anders."

Moeilijke momenten
Tijdens het schrijven van haar boek deed Hilde niet alleen onderzoek naar het single-zijn door andere boeken te lezen en preken te luisteren. Ze sprak ook met verschillende christelijke singles uit Nederland over hun ervaringen met single-zijn. "Ik zag veel eenzaamheid terugkomen bij christelijke singles die ik sprak", aldus Hilde. "Vaak voelen zij zich onbegrepen in de maatschappij en in de kerk. Er is vaak weinig aandacht voor singles." De waaromvraag wordt gesteld: Waarom ben je nog single? Of: Hoe kan iemand als jij nog alleen zijn? Deze vragen zorgen vaak voor een vervelend gevoel en afstand. "Hierdoor kan je bij weinig mensen kwijt wat je lastig vindt aan het single-zijn. Dat vergroot gevoelens van eenzaamheid."

"Het voelt standaard om het advies 'richt je op God' te geven. In het algemeen helpt het bij mij namelijk niet meteen. Als je bidt voel je je niet meteen niet meer eenzaam. Je mag je inderdaad gekend en geliefd weten door Hem. Heel concreet zou je wel de tijd met God en de dingen die je doet waarbij je Hem betrekt kunnen zien als 'Vader-dochter-tijd'. Dan maak je mooie herinneringen waar je op moeilijkere momenten ook op terug kan vallen. Ik geloof ook heel erg in de verbinding met mensen om je heen. Je mag bewuste keuzes maken in de dingen die je deelt met mensen om je heen. Hierin mag je heel open zijn en delen wat er speelt in je hart. Je bent single, maar je bent niet alleen. Er zijn genoeg mensen om je heen die van je houden en naar je om willen zien. Door dingen te delen voel je je minder eenzaam."

"Je bent single, maar je bent niet alleen."

"Iets anders waar veel mensen mee worstelen is onzekerheid. Je moet keuzes maken voor jezelf, maar ergens ook rekening houden met dat je misschien wel iemand ontmoet. Je kan als single vaak heen en weer geslingerd worden tussen hoop en de onzekerheid óf er ooit wel iemand op je pad komt."

Kansen van het single
Maar single-zijn heeft natuurlijk ook mooie kanten. Daarnaast biedt het volgens Hilde kansen voor je relatie met God en je rol in Zijn Koninkrijk. "Je kan je mooi gebruik maken van dat je met niemand echt rekening hoeft te houden. Inmiddels zie ik wel echt de zegen in van de dingen die ik heb kunnen doen in de tijd dat ik single was. Natuurlijk kan je als je een relatie hebt ook nog van alles doen en ondernemen, maar bewust en onbewust houd je toch rekening met de ander."

Inmiddels heeft Hilde een relatie, die ze kreeg nadat ze haar boek afrondde. Ze kijkt dankbaar terug op de tijd dat ze nog alleen was, ondanks dat het niet altijd makkelijk was. "Ik had bijvoorbeeld tijd om mijn boek te schrijven en heb met een vriendin in een huis gewoond. Dat heeft geleid tot een hele mooie vriendschap", aldus Hilde. Het op haarzelf wonen bracht daarnaast een uitdaging met zich mee toen ze een relatie kreeg. "Ik was erg gewend aan bepaalde structuren en routines die ik in de afgelopen vier jaar als alleenstaande had opgebouwd", vertelt Hilde.

"Marije van den Berg kijkt op een hele mooie manier naar single-zijn en relaties. Zij vertelde aan mij voor een interview voor het boek dat we allemaal een eigen puzzel hebben. Sommige mensen zien een relatie als het ontbrekende puzzelstukje van hun eigen puzzel. Volgens Marije is het meer zo dat je de twee puzzels op tafel gooit, door elkaar heen husselt en daar dan vervolgens één puzzel van probeert te maken. Dat vond ik wel ingewikkeld om te doen. Dit betekent dat je sommige puzzelstukjes los moet laten om tot één geheel te komen in die nieuwe fase."

"Je single-zijn is prachtig, maar tegelijkertijd mag je verlangen naar een partner, naar verbinding."

"Voor de marketing van mijn boek is het misschien niet zo handig dat ik nu een relatie hebt, maar zo kan het lopen", vertelt Hilde lachend. Als single mag je volgens Hilde zeker openstaan voor daten en naar een relatie verlangen. "Je single-zijn is prachtig, maar tegelijkertijd mag je verlangen naar een partner, naar verbinding. God geeft ons de verlangens om voor iemand te zorgen, je leven met iemand te delen en een relatie op te bouwen. Over daten zou ik een heel ander boek over kunnen schrijven. Sommige mensen zijn afwachtend en wachten passief tot er iemand op hun 'pad' komt. Anderen sporen weer aan om actief op zoek te gaan, te daten en mensen te ontmoeten."

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Singles
- Bewust alleen blijven? Zelfbevrediging? Cocky Drost beantwoordt veelgestelde vragen van christelijke singles
- Zes tips om als getrouwde christen singles te omarmen
- Waarom daten christelijke singles niet of nauwelijks?
- Vijf redenen om als christen single te zijn
- Waarom singles heel erg nuttig zijn in Gods koninkrijk
Meer over Singles »

Klik hier om Beantwoorde liefde te bestellen!

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Heel herkenbaar. Was tot mijn 70e single en had mijn leven in dienst van God gesteld. Wat ik mocht doen, kun je eigenlijk alleen als alleenstaande doen. En dat wist God. Hij gaf me daarom ook de gave om alleen te kunnen zijn. Ik was gelukkig. En toen.. gaf God mij op mijn 71e alsnog een man. Samen zijn we intens gelukkig.