cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Tom de Nooijer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 oktober 2021 door Tom de Nooijer

Aanval Van Jole op niet-gevaccineerde christenen is vals en feitenvrij

In de beperkte denkwereld van Francisco van Jole zijn Biblebeltbewoners dé aanstichters van de nieuwe golf coronabesmettingen. Zijn feitenvrije en rancuneuze aanval op niet-gevaccineerde christenen toont aan dat Van Jole niet eens bereid is om zich serieus in de beweegredenen van anderen te verdiepen. De coronacrisis is minder zwart-wit dan het boegbeeld van BNNVARA probeert aan te tonen.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

In een column op Joop.nl en in debat met Johan van de Leeuw van SGP-jongeren lichtte Van Jole zijn opmerkingen ‘fucking christen’ en ‘ga maar lekker dood’ toe. Zijn uitleg is bijzonder zwak. Sterker nog, de politiek commentator draaide het om. Hij wil ons doen geloven dat de term ‘fucking christen’ bedoeld is als verkapt compliment. Van Jole vindt het juist mooi als christenen streng in de leer zijn en ‘heel erg christen’ zijn. Zoals hij iets ook ‘fucking briljant’ kan vinden.

Van Jole botviert zijn eigen frustratie op niet-gevaccineerde christenen. Het is dan erg onprofessioneel als je voor je eigen rancune wegloopt, zeker als je zo’n gewaagd punt wil maken.

Gelukkig gelooft niemand deze verzonnen uitleg, om zijn rancune te proberen te verbergen. Waarom geeft Van Jole zijn rancune richting bevindelijk-gereformeerde christenen niet gewoon eerlijk toe? In zijn toelichting maakt het boegbeeld van BNNVARA duidelijk dat ‘ga maar lekker dood’ niet denigrerend was bedoeld, maar een gevolg van hun eigen keuze. Iedereen die het Radio 1-fragment hoort en ziet komt maar tot één conclusie: Van Jole botviert zijn eigen frustratie op niet-gevaccineerde christenen. Het is dan erg onprofessioneel als je voor je eigen rancune wegloopt, zeker als je zo’n gewaagd punt wil maken.

Uit zijn relaas op Joop.nl blijkt ook dat hij niet zijn best doet om Arie den Ouden, de SGP-fractievoorzitter uit Staphorst, serieus te nemen. ‘Die man van de SGP neemt geen vaccin omdat hij bang is dat hij dan zijn ticket naar het hiernamaals misloopt, dat hij niet naar de hemel zal gaan. Of dat hij daardoor in de hel zal belanden’, schrijft Van Jole. Hoe komt hij aan die informatie? Ik ken geen christen die een één-op-één-relatie legt tussen het coronavaccin en zijn of haar eeuwige bestemming. In de talkshow Op1 is dit in gesprek met Den Ouden ook helemaal niet ter sprake gekomen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Van Jole zélf geobsedeerd is door de dood en het hiernamaals, en dit op Den Ouden wil projecteren. Hopeloos mislukt, gelukkig.

Natuurlijke immuniteit, QR-vrees en grote steden
Dat Van Jole beweert dat Den Ouden vanwege zijn keuze om zich niet te laten vaccineren ‘bereid is om anderen letterlijk de dood in te jagen’, maakt zijn betoog er niet beter op. Het zou goed kunnen dat mensen besluiten om zich niet te laten vaccineren omdat ze eerder met corona in aanraking zijn gekomen, en dus al beschikken over antistoffen. Natuurlijke immuniteit geeft langdurigere en sterkere bescherming tegen infectie, zo schreef de Volkskrant onlangs.

De focus ligt nu sterk op Gods voorzienigheid. Alsof er geen andere argumenten te bedenken zijn om niet te vaccineren.

En zo zijn er nog meer redenen te bedenken waarom iemand zich (nog) niet laat vaccineren. De focus ligt nu sterk op Gods voorzienigheid. Alsof er geen andere argumenten te bedenken zijn om niet te vaccineren. Naast de groep die vertrouwt op het eigen immuunsysteem, zijn veel Nederlanders bezorgd over de QR-samenleving. Zijn onze persoonlijke gegevens bij de overheid wel in goede handen? Mensen zijn bezorgd dat de QR-code als digitale verificatie een opmaat kan zijn richting het sociaal kredietsysteem van de Chinese regering. Kan een QR-code immers ook niet voor andere doeleinden gebruikt worden? Mijns inziens uiterst redelijke en begrijpelijke zorgen.

‘50.000 Biblebelt-inwoners laten zich niet vaccineren. Totaal 1,8 miljoen Nederlanders niet. Ofwel: de Biblebelt draagt 2,77 % bij aan het geheel. Hoe kom je erbij om het probleem dan in de Biblebelt te zoeken???’, twitterde ondernemer Timon Van Meerendonk vorige week terecht. Van Jole gaat voorbij aan de realiteit: de groep niet-gevaccineerden is heel gemêleerd. En uit onderzoek van het Nederlands Dagblad blijkt dat in de vier grote steden mensen net zo vaak met een coronabesmetting in het ziekenhuis belanden als op de Biblebelt. Dat Van Jole zijn pijlen richt op de Biblebelt toont aan dat de hoofdredacteur van Joop.nl ergens de klok heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt.

Van Jole is ‘gezegend’ met de gave van overdrijving. Hij heeft er een handje van om de uitspraken van SGP-fractievoorzitter Arie den Ouden aan te dikken. ‘Ik denk dat het vaccin een geschenk van God is, niet een instrument van de duivel’, stelde Van Jole op Radio 1. Als Den Ouden duidelijk maakt dat vaccineren niet overeenkomt met zijn principiële overtuiging, zegt hij daarmee niet dat hij vaccinatie een duivels instrument vindt. Met zijn gebrek aan inlevingsvermogen simplificeert Van Jole het vaccinatiedebat en doet daarbij geen recht aan de overwegingen van niet-gevaccineerden.

Dat Van Jole zijn pijlen richt op de Biblebelt toont aan dat de hoofdredacteur van Joop.nl ergens de klok heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt.

Hyperfocus op de Biblebelt
In deze coronacrisis is het niet voor het eerst dat inwoners van de Biblebelt in de media direct of indirect de schuld krijgen van oplopende besmettingscijfers. Eerder werden kerkgangers van de hersteld hervormde gemeente in Staphorst onterecht weggezet als boosdoeners. Kerkdiensten waarin meer dan het toen nog maximaal aantal toegestane bezoekers kwamen lagen onder een vergrootglas, ondanks het in acht nemen van de basisregels. Nu worden er goedkoop en te gemakkelijk verbanden gelegd tussen de toenemende drukte in het Isala ziekenhuis in Zwolle en het toenemend aantal coronabesmettingen in Staphorst. Ondertussen worden de toenemende traumazorg, de in te halen operaties en een geboortegolf over het hoofd gezien.

Het is absurd om iedereen die niet is gevaccineerd per definitie als verdacht aan te merken. In grote mate wordt over het hoofd gezien dat veel mensen, vaak zonder dat ze het weten, beschikken over antistoffen en dus (in bepaalde mate) immuniteit hebben opgebouwd. Veel mensen die zich nu laten testen, bijvoorbeeld om een restaurant binnen te komen, weten nu bijvoorbeeld niet of ze eerder corona hebben gehad. Daarom zou de Nederlandse overheid werk moeten maken van de serologische test. Maar vooralsnog is dit helaas nog niet gebeurd. Richt daarom je pijlen op het intens falende kabinet(sbeleid), voordat je onschuldige Biblebelt-bewoners onterecht de coronacrisis in de schoenen schuift. Vaccinatie is zeker niet de enige oplossing om uit de crisis te raken. Wie dat wel denkt, zoals Francisco van Jole, is realiteitsvreemd en niet goed snik.

Tom de Nooijer is raadslid namens de SGP in Oldebroek.

CIP-eindredacteur Jeffrey Schipper en theoloog Wim Dekker bespraken de uitspraken van Francisco van Jole in de CIP Podcast. Beluister het bericht vanaf minuut 31:15

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Heel goed artikel, Tom! En laten we meteen maar afrekenen met het adagium, dat ongevaxten per definitie virusverspreiders zijn.

Juist de gevaxten kunnen (onwetend) superspreaders zijn, want zij testen niet, en ze worden niet of nauwelijks ziek.