cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Arie den Ouden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 oktober 2021 door Redactie

SGP-fractievoorzitter Staphorst te gast in talkshow: "Ik sta mijn ziekenhuisbed af"

De coronacijfers blijven op dit moment stijgen in Nederland. Dinsdagavond werd er uitgebreid over gesproken in de talkshow Op1. Daarbij waren niet alleen viroloog Marion Koopman en ziekenhuisdirecteur Marc Hendriks te gas, maar ook Arie den Ouden van SGP Staphorst en EO-coryfee Andries Knevel. Die laatste riep medechristenen die nog niet gevaccineerd zijn op om dat alsnog te laten doen.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Hendriks en Koopmans stelden dat ziekenhuizen vrezen dat ze met een nog grotere druk te maken krijgen. De coronacijfers lopen op, evenals het aantal ziekenhuisopnames. Daar was de druk sowieso al hoog omdat veel zorg van de afgelopen anderhalf jaar moet worden ingehaald en er ook nog eens extra veel traumapatiënten in ziekenhuizen terecht komen omdat de maatschappij weer vol op gang is gekomen de laatste maanden.

Staphorst
Ook de Biblebelt kwam ter sprake, waarbij het onder meer over Staphorst en de lage vaccinatiegraad in dit christelijke dorp ging. Arie den Ouden, fractievoorzitter van de SGP in Staphorst, heeft zich ook niet laten vaccineren. Hij legt bij de talkshow uit waarom: “Wij belijden met de Heidelbergse Catechismus dat gezondheid en krankheid in Gods hand is. Wij zeggen niet: we vertrouwen op God dat we het niet krijgen. Dat is helemaal niet aan de orde. Ik ga de cijfers echt niet aanvechten en we zien om ons heen ook dat onder de ongevaccineerden de meeste slachtoffers vallen. Maar het is voor ons een gewetenskwestie dat we belijden dat ziekte en gezondheid uit Gods hand komt en dat God er een bedoeling mee heeft in ons leven.”

"Slechts 2,5 procent van de niet-gevaccineerden doet dat wegens religieuze redenen."

Presentator Tijs van den Brink vroeg hem vervolgens of dat betekent dat ziektes niet voorkomen mogen worden: “Dat is voor ons inderdaad het knelpunt”, reageerde Den Ouden. “Wel behandelen als de ziekte er is, maar niet van tevoren al ingrijpen. Als je het eenmaal hebt, is het de opdracht om de gezondheid te zoeken. Daarvoor niet, want dan ben je niet ziek. Dat is vooruitgrijpen op een ziekte die er nog niet is.”

Den Ouden benadrukte dat slechts een klein aantal van de niet-gevaccineerden dat om religieuze redenen doet: “Er zijn ruim geschat zo’n twee miljoen mensen die zich niet hebben laten vaccineren in Nederland. Daarvan doen ongeveer 50.000 dat om religieuze redenen, dus dat is slechts 2,5 procent.”

Extra maatregelen voor ongevaccineerden
Andries Knevel was ook te gast en is juist een voorstander van vaccineren. “Ook op religieuze gronden”, vertelde hij. “Ik maakte me vorige week zorgen over de verspreiding van corona en over de Biblebelt. De top tien van meeste besmettingen per hoofd van de bevolking waren allemaal plekken uit de Biblebelt.” Knevel schreef vorige week een tweet waarin hij mensen uit de Biblebelt vroeg om te overwegen zich alsnog te laten vaccineren. “Daarom zit ik ook hier. Ik wil vertellen dat ik denk dat het binnen het christelijk geloof mogelijk is en misschien zelfs geboden, al zeg ik dat voorzichtig, om proactief te handelen. Ook met medicijnen. Je mag zeggen: ik neem alvast iets in. Dat kan een paracetamol zijn en dat kan een zwaar middel zoals een vaccin zijn.”

Den Ouden vertelde vervolgens dat hij persoonlijk probeert om wel andere maatregelen te nemen zoals het houden van afstand. Maar zou hij het terecht vinden als er in een dorp als Staphorst dan extra maatregelen zouden worden genomen? “Als bedacht wordt dat niet-gevaccineerden strengere regels zouden moeten volgen, denk ik dat wij ons daaraan zouden moeten onderwerpen.”

Ziekenhuis
Er werd meermaals tegen Den Ouden gezegd dat het ook gaat om anderen en hoe hij naastenliefde dan ziet in zijn keuze om niet te vaccineren. Journalist Danny Ghosen maakt dat nog het meest concreet: “Ik ben zelf ook gelovig en ik heb altijd geleerd dat je rekening houdt met andere mensen. Doordat er zoveel mensen niet gevaccineerd zijn en ook in het ziekenhuis liggen, kunnen mensen die kanker hebben of geopereerd moeten worden niet geholpen worden. Wat zegt u tegen mensen die nu thuis zitten en niet geopereerd kunnen worden omdat u zich weigert te laten vaccineren en zich aan God overgeeft?” Den Ouden hoeft niet lang na te denken over een antwoord: “Als ik in zo’n bed lag en een kankerpatiënt zou zeggen dat er voor hem geen ruimte was, dan zou ik naar buiten gaan. Dan verlaat ik het ziekenhuis.”

"God heeft ons alles in dit leven gegeven. Moeten we Hem dan nu hierin niet vertrouwen?"

Andries Knevel doet tenslotte een oproep aan ongevaccineerde christenen: “Denk nog eens goed na of de Bijbel inderdaad verbiedt dat je proactief een middel inneemt voor een ziekte.” Den Ouden reageert daar nog op: “Ik geloof niet dat het een gebod van God is om niet te laten vaccineren. Dat wil ik uitdrukkelijk gezegd hebben. Het komt voort uit liefde tot God. Dat is de bodem van onze beslissing. God heeft ons alles in dit leven gegeven. Moeten we Hem dan nu hierin niet vertrouwen?”

Lees ook: Staphorst: gevaarlijke coronabrandhaard of gezochte zondebok?

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Corona
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
Meer over Corona »

Bekijk het hele gesprek

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Den Ouden zegt: “Als ik in zo’n bed lag en een kankerpatiënt zou zeggen dat er voor hem geen ruimte was, dan zou ik naar buiten gaan. Dan verlaat ik het ziekenhuis.” Wie zal nu geen diep respect hebben voor deze man met zo'n gezindheid?