cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ingrid van Engelshoven
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 juli 2021 door Jeffrey Schipper

ChristenUnie en SGP kraken diversiteitsplan D66-minister: "Een vorm van dwang"

Het ministerie van Onderwijs heeft een handreiking gemaakt die universiteiten en hbo-instellingen moet helpen om diverser te worden. Als onderwijsinstellingen hier niet in meegaan komt hun financiering uit Europa op de tocht te staan, laat De Telegraaf weten aan de hand van een ‘handreiking voor ‘diversiteit en inclusie’ van demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, foto). "Hier is het laatste woord nog niet over gezegd", reageert ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers via Twitter.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Het gendergelijkheidsplan komt uit de koker van de Europese Commissie, en de verplichting daarvoor gaat in vanaf 2022. Gehoorzamen instellingen daar niet aan, dan komen ze niet in aanmerking voor onderzoeksfinanciering vanuit Europa – een bedrag dat oploopt tot 5 miljard euro per jaar. Volgens De Telegraaf zijn instellingen straks verplicht om het geslacht en andere ‘genderidentiteiten’ van hun personeel te registreren, en moeten ze trainingen aanbieden op het gebied van diversiteit.

Daarnaast moet ook de wetenschap en het onderwijs inclusiever worden door in het curriculum meer vakken aan te bieden die gaan over diversiteit, gendergelijkheid en intersectionaliteit, meldt Science Guide. Ook moeten hoger onderwijsinstellingen de fysieke omgeving controleren. Zo moet er worden gecontroleerd op kunst, namen van gebouwen en foto’s die kunnen zorgen voor microagressie. Daarnaast moeten er genderneutrale toiletten aanwezig zijn in gebouwen.

Reacties christenpolitici
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: "Universiteiten streven al naar diversiteit en dat is een goed streven, maar dit lijkt een vorm van dwang die z’n doel voorbij gaat schieten. Eens met m’n VVD-collega. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd." De fractieleider verwijst naar een tweet van VVD-Kamerlid Hatte van der Woude. "We hebben minister van Engelshoven al eerder op dit thema moeten corrigeren. Hier is het laatste nog niet over gezegd", stelde Van der Woude. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop spreekt via Twitter van "een schoolvoorbeeld van exponentiële toename van onnozelheid".

Eerdere kritiek SGP
Bij de opening van het academisch jaar 2020-2021 presenteerde demissionair minister Van Engelshoven al een actieplan diversiteit voor het hoger onderwijs. Een rechtse Kamermeerderheid voorkwam dat de diversiteit cijfermatig zou worden bijgehouden en voorwaarde zou worden voor de financiering van onderzoek door NWO. "Zo’n diversiteitspolitie is aan mij niet besteed", stelde SGP-Kamerlid Roelof Bisschop vorig jaar tijdens een Kamerdebat hierover. "Dat activisten blijven drammen dat het hoger onderwijs diverser moet, is nog tot daar aan toe, maar dat de regering daarin meegaat vind ik onwijs en onbegrijpelijk, om geen andere woorden te gebruiken."

“De minister vindt dat we af moeten van het beeld dat het gezin de standaard is", stelde Bisschop eerder in dit interview met CIP.nl. "Het stereotypebeeld dat een gezin bestaat uit een man, een vrouw en kinderen is in haar ogen ongewenst. Ook moeten we volgens haar af van het natuurlijke onderscheid tussen man vrouw, omdat gender veel meer zou zijn dan mannelijk of vrouwelijk. Ze is bereid om daar beleid op te maken en dat beschouw ik als een bedreiging voor het gezinsleven, waarvoor de SGP in de bres springt.”

Bisschop verzet zich al jarenlang tegen de plannen van de D66-minister. De SGP'er beschuldigde Van Engelshoven een paar jaar geleden van hersenspoeling door middel van de Emancipatienota. "Het kabinet trekt de portemonnee om stereotype beeldvorming over mannelijkheid en vrouwelijkheid te doorbreken", zei hij destijds. In onderstaande video legde het SGP-Kamerlid eerder uit waarom hij de missie van Van Engelshoven belachelijk vindt:

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Ik heb er geen woorden meer voor. Razendsnel gaat het momenteel om de door God gegeven orde te doorbreken. Voor de toekomst van mijn kinderen en kleinkinderen kan ik alleen maar bidden dat God ze vast houdt. Want de druk om het geloof los te laten wordt steeds hoger.