cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
GerGem-dominees
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

25 mei 2021 door Redactie

Het GerGem-curatorium: waar komen de geheimzinnigheid en kritiek vandaan?

Deze week zijn duizenden ogen gericht op de mannenbroeders van het curatorium van de Gereformeerde Gemeenten (GerGem). Negen curatoren beslissen wie er wordt toegelaten tot de Theologische School om dominee te kunnen worden. De werkwijze van het curatorium behoort tot één van de hete hangijzers waarover curatoren in het openbaar liever geen vragen beantwoorden. Wat ligt er aan deze beslotenheid ten grondslag en waar is de kritiek op het curatorium op gebaseerd? Deze vragen komen dankzij gesprekken met ingewijden en curatorium-voorzitter ds. A. Schreuder aan bod in dit vervolgartikel na een eerder informatief artikel over de werkwijze van het curatorium.

Het is geen geheim dat het curatorium binnen de GerGem een gevoelig onderwerp is. ‘U weet dat dit een uiterst gevoelig onderwerp is’, antwoorden curatoren na het ontvangen van een interviewverzoek van CIP.nl. Vervolgens wordt er vaak verwezen naar dit artikel uit 2013 waarin voormalig curatorium-voorzitter ds. J. J. van Eckeveld zich over de werkwijze van het curatorium uitspreekt; of naar een recenter artikel uit De Saambinder, het kerkelijk orgaan van de GerGem. Ook in het Reformatorisch Dagblad - hét toonaangevende nieuwsmedium binnen de GerGem - is een open debat hierover niet of nauwelijks mogelijk. De opinieredactie van het RD is zich van de gevoeligheden bewust en geeft om die reden niet altijd ruimte aan een kritisch opinieartikel van een bezorgde kerkganger uit de GerGem, weet een kerkganger uit ervaring te melden.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Curatorium GerGem
- Waarom ik bezorgd ben over toelatingsbeleid GerGem-predikanten
- Cor Verkade kritisch op toelatingsbeleid GerGem-dominees: "Een fnuikend systeem"
- Dominee worden in de GerGem: hoe gaat dat in z’n werk?
- Zestien mannenbroeders afgewezen door curatorium GerGem
- Curatorium GerGem komt bij elkaar: 6 belangrijke vragen en antwoorden
Meer over Curatorium GerGem »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Hoe vaak men in dit soort kerken wel "nood" en "noodzaak" voelt, maar hoe weinig men er zelf mee doet. Niet alleen in dit onderwerp, maar ook als het gaat om kerkelijke eenheid of persoonlijke bekering.