cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Päivi Räsänen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 mei 2021 door Jeffrey Schipper

Mogelijk 6 jaar cel voor Finse christenpoliticus na citeren 'homofobe' Bijbeltekst

Een christelijk parlementslid in Finland hangt een gevangenisstraf van zes jaar boven het hoofd. Päivi Räsänen wordt vervolgd voor het aanzetten tot haat tegen homoseksuelen. Of het tot een veroordeling komt, valt nog af te wachten, maar theoretisch riskeert zij voor elk van de drie aanklachten tot twee jaar gevangenisstraf. Dat komt neer op een 6-jarige celstraf.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Nienke CIP.

Word ook lid

Naar de vrouw werd in 2019 een strafrechtelijk onderzoek gestart naar aanleiding van een tweet van de Finse politica. Op Twitter plaatste zij een citaat uit Romeinen 1:24-27. Hier staat geschreven dat God geen zondige verlangens legt in harten van mensen en dat we geen onreine seksuele relaties mogen aangaan met elkaar. In de begeleidende tekst uitte ze kritiek op de Evangelische Lutherse Kerk van Finland, waar zij lid van is, omdat ze officieel partner was van de Helsinki Pride 2019. Ze vroeg zich of hoe de Bijbel te vereenzelvigen is met het verheffen van de zonde. Eerder sprak ze zich luid en duidelijk uit voor de christelijk-orthodoxe visie op huwelijk en seksualiteit.

De drie aanklachten tegen haar zijn als volgt onderverdeeld:

  • Aanklacht 1: Räsänen stelde dat homoseksuele relaties het christelijke mensbeeld verstoren. Dit deed ze door middel van een pamflet in 2004.
  • Aanklacht 2: Haar kritiek op deelname van de Evangelische Lutherse Kerk van Finland aan de Gay Pride om basis van een Bijbeltekst uit Romeinen 1.
  • Aanklacht 3: In een tv-interview in 2019 liet Räsänen weten alleen ruimte te zien voor een huwelijk tussen man en vrouw.

De Finse procureur-generaal noemt de uitspraken van de Finse politica "denigrerend en discrimerend richting homoseksuelen" en "schenden hun gelijkwaardigheid". Hij voegt toe dat de opmerkingen van Räsänen "de grenzen van vrijheid van meningsuiting en godsdienst overschrijden en waarschijnlijk leiden tot onverdraagzaamheid, minachting en haat".

Reactie Räsänen
"Ik accepteer niet dat het uiten van mijn religieuze overtuiging uitmondt in een gevangenisstraf", reageert de arts en moeder van vijf kinderen. "Ik heb niemand bedreigd, gelasterd of beledigd. Mijn uitspraken waren gebaseerd op Bijbelse leerstellingen over huwelijk en seksualiteit." Ze beroept zich op "het recht om haar geloof te belijden en verdedigen, zodat niemand anders het recht op vrijheid van meningsuiting en godsdienst wordt ontnomen". "Mijn uitspraken zijn legaal en zouden niet gecensureerd mogen worden."

Räsänen is dan ook niet van plan om in te binden. "Als het gaat om mijn opvattingen is terugdeinzen geen optie. Ik zal niet op basis van intimidatie mijn geloof verbergen. Hoe vaker christenen zwijgen over controversiële thema's, hoe meer de ruimte voor vrijheid van meningsuiting zal worden ingeperkt." De voormalig minister wordt bijgestaan door de op geloof gebaseerde juridische belangenorganisatie ADF International. "Vrijheid van meningsuiting is één van de hoekstenen van de samenleving", benadrukt directeur Paul Coleman namens ADF.

Het besluit om haar strafrechtelijk te vervolgen creëert volgens Coleman een cultuur van angst en censuur. Hij merkt op dat soortgelijke kwesties in Europa steeds vaker voorkomen. "Als toegewijde politici als Räsänen strafrechtelijk worden aangeklaagd vanwege het uiten van diepgewortelde overtuigingen, heeft dat huiveringwekkende gevolgen voor iedereen die zich vrijuit wil uitspreken."

Liefdevolle Bijbelse boodschap
De voormalig minister heeft herhaaldelijk gezegd dat "Bijbelse leerstellingen over huwelijk en seksualiteit voortkomen uit liefde en niet uit haat" en dat "de kernboodschap van het geloof gebaseerd is op genade en verzoening". Ook vertelde ze dat ze de waardigheid en mensenrechten van LHBT'ers ondersteunt "omdat de christelijke kijk op de mens gebaseerd is op gelijkwaardigheid". Tegenover Evangelical Focus laat Räsänen weten dat ze in deze kwestie "de kracht van gebed" ervaart.

Redacteur Jeffrey Schipper besprak dit nieuwsbericht in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 28:55

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

C
Moedig van deze vrouw. Het Woord van God is duidelijk leidend in haar politieke leven!

Ze is een voorbeeld voor velen.