cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
tijs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 januari 2021 door Patrick Simons

Tijs van den Brink deelt verbazing na nieuw bezoek aan christelijke Trump-stemmers

Vlak na de verkiezingen keerde presentator en programmamaker Tijs van den Brink terug naar de Verenigde Staten. Hij maakte een vervolg op zijn documentairereeks ‘God, Jesus, Trump’. In het land, dat verdeelder lijkt dan ooit, ging hij opnieuw in gesprek met christelijke Trump-stemmers. Hoe reageren ze op de verkiezingsnederlaag? Zien zij de winst Joe Biden als Gods leiding? En wat verwachten ze van de komende vier jaar? CIP.nl sprak met de programmamaker: “Ze vinden Joe Biden een leeghoofd die al vijftig jaar zijn geld verdient met politiek bedrijven.”

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Hoe was de sfeer onder de christelijke Trumpstemmers na de verkiezingsuitslag?
“Ik heb eigenlijk twee reacties opgetekend. De eerste is de reactie die we de afgelopen week veel in het nieuws gezien hebben. Mensen zijn boos en komen in verzet. Ze vinden dat het niet eerlijk is gegaan en zeggen dat de verkiezingen gestolen zijn. Die reactie hoorde ik eigenlijk vooral in Texas. In Michigan heb ik ook mensen gesproken die zich neerleggen bij de nederlaag van Trump en het misschien maar beter vinden ook. Ze hebben zich zo vaak op hun werk moeten verdedigen dat ze Trump stemden, dat ze er ook wel aan wat rust toe zijn.”

Maar er zijn dus behoorlijk wat christenen die meegaan in het frame dat de verkiezingen gestolen zijn?
“Jazeker. Die ben ik heel veel tegengekomen. Vriendelijke, hardwerkende en gelovige mensen die echt zeggen: Dit is bedrog. Het is gestolen. Ze zien het als een grootschalige fraude.”

"Pastor Mike bleef diensten organiseren totdat hij zelf corona kreeg."

Hoe reageerde je daarop?
“In eerste instantie was ik verbaasd. Ik had wel verwacht dat ze dat aanvankelijk zouden zeggen, maar dacht: als je wat langer doorpraat zullen ze toch wel toegeven dat het gewoon niet kan. Het is niet zo dat de Democraten overal aan de macht zijn en die verkiezingen naar hun hand kunnen zetten. Als het al zo is, moeten de Republikeinen daar toch ook aan meegewerkt hebben. Bovendien zijn er allerlei rechtszaken gevoerd. Trump heeft 49 van de 50 rechtszaken verloren. Maar toch zeggen ze het niet te vertrouwen. Ze stellen dat die rechtbanken niets onderzocht hebben en alles direct afgewezen hebben.”

Zijn er ook mensen die Trump niet meer zo steunen als eerst?
“Met name in Michigan proefde ik dat wel. Een aantal mensen vond dat Trump het eerste debat helemaal verknoeid heeft door er veel te hard in te gaan. Ook vindt een deel dat hij het coronavirus heeft onderschat en dat hij daar zijn excuses voor aan moet bieden. Als ik vroeg of hij over vier jaar terug moest komen, zeiden ze dat ze dat eerst maar eens moeten zien en dat er wellicht een betere kandidaat is tegen die tijd. In Michigan is de steun voor Trump tanende, als ik afga op de mensen die ik heb gesproken. In Texas is dat overigens heel anders. Daar steunen ze hem nog volop en hopen ze dat hij doorgaat.”

Tijdens je eerste bezoek sprak je onder meer met pastor Mike, een voorganger die Trump stemde. Heb je hem ook weer bezocht?
“Ik ben inderdaad weer bij hem langs geweest. Rond de verkiezingen werden er nog volop diensten in zijn kerk georganiseerd. Maar toen kreeg hij zelf corona en is de kerk alsnog een tijdje dichtgegaan. Daar zei hij achteraf van dat hij het onderschat had en het anders aan had moeten pakken. Daar heeft hij zijn sorry voor gezegd en daar is hij een stuk voorzichtiger in geworden.”

Hoe kijkt hij nu naar Trump?
“Hij erkent dat Trump verloren heeft en gelooft dat de verkiezingen eerlijk verlopen zijn. Ik vroeg ook nog aan hem of hij denkt dat Trump nu nog pro-life zal blijven of dat hij pro-choice wordt. Hij vertelde dat hij daar zelf ook benieuwd naar is: “Als hij nu pro-choice gaat worden, is het wel echt klaar. Dan hebben we ons beet laten nemen door hem”, antwoordde hij. Dit soort mensen lijkt toch een beetje te gaan denken dat het misschien niet zo’n goede man was. Tegelijkertijd blijft de afkeer ten opzichte van de Democraten groot. Het vertrouwen in Joe Biden is heel laag. Daar zien ze helemaal niets in. Dat vinden ze een leeghoofd die al vijftig jaar zijn geld verdient met politiek bedrijven. Dat was geen alternatief voor ze, waardoor ze nu toch maar weer op Trump hebben gestemd.”

"Ze vertelden me dat ze niet per se een goede christen nodig hadden, maar een goede president."

Geloven christelijke Trumpaanhangers dat hij echt pro-life was? Of was het meer een soort deal om christelijke stemmers te trekken?
“Ik denk dat er wel zo’n soort deal was. Veel christenen hoopten natuurlijk wel dat hij echt pro-life en echt christen was geworden, maar twijfelden daar wel over. “We weten niet of hij christen is, misschien is hij het gisteravond geworden”, kreeg ik dan als antwoord. Maar het maakte ze ook niet zoveel uit. Ze vertelden me dat ze niet per se een goede christen nodig hadden, maar een goede president. Hij moest gewoon een paar zaken voor ze regelen en als hij dat deed, waren ze tevreden.”

En dat heeft hij ook gedaan…
“Hij heeft inderdaad gewoon geleverd wat het christelijke deel van zijn achterban van hem vroeg. Wat dat betreft kan ik me nog wel voorstellen dat ze opnieuw op hem gestemd hebben. Ze wilden conservatieve rechters, lagere belastingen en minder mogelijkheden voor abortus om een paar voorbeelden te noemen. En dat is allemaal gebeurd de afgelopen jaren. Trump heeft op die wijze dat deel van het land gegeven wat ze graag wilden hebben.”

Daarover gesproken: hoe kijken ze naar de komende vier jaar? Er is een progressievere president met een nog progressievere vicepresident die het wellicht gaat overnemen. Zijn christenen bang?
“Zodra ik een term als angstig of bang gebruikte, ontkenden ze dat. Ze vertelden me niet bang te zijn omdat God altijd in control is en de boel in Zijn hand houdt. Daar zijn ze niet bezorgd over. Maar als je vraagt wat ze denken dat er gaat gebeuren, zijn ze wel somber. Ze vrezen voor liberalere abortuswetten, hogere belastingen en andere maatregelen waar ze niet blij mee zijn. Vicepresident Kamala Harris zien ze dan inderdaad als een nog groter gevaar dan Joe Biden. Ze zijn wat dat betreft niet optimistisch.”

Als God in control is, heeft Hij er toch ook voor gezorgd dat Joe Biden president wordt?
“Daar heb ik met een aantal mensen over gesproken. Dan zeggen ze niet precies te weten hoe dat zit. Ze geloven dat God alles regeert. Dat betekent dat Hij Trump heeft gestuurd, maar nu ook Biden heeft laten kiezen. Maar ze weten niet waarom God dat wil. Misschien om de mensen te laten zien wat de consequenties zijn als er iemand als Biden wordt gekozen. Of misschien is het een straf. Er zijn allerlei antwoorden op mogelijk en dat kunnen ze niet precies invullen. Maar de overtuiging dat God de boel regelt is er wel degelijk. Ze geven ook aan dat ze wel gewoon gaan doen wat de overheid vraagt. Als ze meer belasting moeten gaan betalen, doen ze dat. Ze zeggen consequent dat ze wel de overheid gaan gehoorzamen.”

"Vicepresident Kamala Harris zien ze als een nog groter gevaar dan Joe Biden."

Tijdens de eerste serie vertelde je dat er heel hevig werd gebeden voor een tweede termijn van Trump. Dat gebed is niet verhoord. Hoe gaan christelijke Trump-stemmers daarmee om?
“Ik heb daar niet zo specifiek naar gevraagd. Ze hebben opnieuw op hem gestemd en er ongetwijfeld opnieuw voor gebeden. Die gebeden zijn inderdaad niet verhoord. Maar niet alles wat je bidt komt uit natuurlijk, ook niet in Amerika.”

Vorige week werd het Capitool bestormd door Trump-aanhangers. Passen de christenen die je hebt gesproken voor deze serie binnen die groep? Of zijn dat heel andere mensen?
“Toen ik het vorige week voor het eerst zag dacht ik: hier zullen ‘mijn mensen’ toch niet aan meedoen? Inmiddels heb ik gehoord dat één van de mensen uit de eerste serie daar wel geweest is. Maar die is na de toespraak van Trump naar huis gegaan en dus niet bij het Capitool geweest. Een ander is wel naar het Capitool gegaan maar niet binnen geweest. Toen ik de beelden zag en de verhalen hoorde van de mensen die bij het Capitool waren, schrok ik. Ik herkende namelijk wél het sentiment. Het is hetzelfde sentiment als wat ik ben tegengekomen. Namelijk de overtuiging dat ze bestolen zijn en dat de overheid ze de verkiezingsoverwinning heeft afgepakt. De meeste van de mensen waar ik geweest ben, zullen deze actie niets vinden. Maar het sentiment is hetzelfde. En ik sluit dus inmiddels zeker niet uit dat sommigen er wél graag bij waren geweest.”

"Toen ik de bestorming van het Capitool zag, dacht ik: hier zullen 'mijn mensen' toch niet bij zijn?"

Als het sentiment hetzelfde is, is de stap naar actie toch niet heel groot?
“Dat vind ik nu juist de spannende vraag. Want ik kan zelf ergens hartstochtelijk voor of tegen zijn, maar voordat ik met stenen ga gooien… Dat is nog wel een flinke stap verder. Aan de andere kant: kennelijk werkt het zo dat als mensen er echt van overtuigd zijn dat ze bestolen zijn, ze dan vinden dat ze geweld mogen gebruiken. Ik kan me dat persoonlijk onmogelijk voorstellen, maar schijnbaar is dat dus bij een toch behoorlijk grote groep wel het geval. Ze vinden dat als de andere partij iets oneerlijks doet in hun ogen, ze zelf ook iets mogen doen wat niet mag. Ik zou zeggen: niet aan beginnen. Maar dat is wel wat daar gebeurd is vorige week.”

Gaat dat dan de komende vier jaar erger worden? Want de verschillen lijken alleen maar groter te worden
“Dat zou kunnen. Dat hangt voor een groot deel van Joe Biden af, die ik absoluut niet benijd. Als hij echt een poging doet om te verzoenen, zou dat van invloed kunnen zijn. Al denk ik dat het grootste deel van de mensen die ik heb gesproken zich niet zo snel door Biden laat overtuigen. Het wantrouwen is groot en ze verwachten weinig goeds van hem. Die verdeeldheid zal voorlopig nog wel blijven bestaan. Aan de andere kant heb ik op dat gebied ook wel weer relativerende geluiden gehoord van mensen die vinden dat er niet te panisch over gedaan moet worden. Je kunt het oneens zijn met elkaar en toch met elkaar samenleven.”

"Ik denk dat de meeste mensen die ik gesproken heb eerder voor Pence gaan dan voor Trump."

Vicepresident Mike Pence lijkt me de grote held van veel christelijke kiezers. Hij kwam lijnrecht tegenover Trump te staan vorige week…
“Daarom ben ik ook wel hoopvol dat ‘mijn mensen’ nu voor Pence zullen kiezen en niet voor Trump. Pence was inderdaad wel een beetje hun held. Hij was voor veel mensen zelfs de reden dat ze het toch wel aandurfden met Trump. Dat is vorige week natuurlijk wel uit elkaar gevallen. Ik heb ook al mensen gesproken die aangaven te hopen dat Pence over vier jaar voor het presidentschap gaat in plaats van Trump. Ik denk dat de meeste mensen die ik gesproken heb eerder voor Pence gaan dan voor Trump.”

Tot slot: wat heeft je tijdens deze nieuwe reis naar de Verenigde Staten het meest verbaasd?
“Ik denk toch wel die diepgewortelde overtuiging bij veel mensen dat deze verkiezingen zijn gestolen. Dat de media niet deugen, kun je natuurlijk nog vinden. Maar dat ook het vertrouwen in de rechterlijke macht bij een flink gedeelte van de bevolking volledig weg is, heeft me echt geschokt. Dat is namelijk hoe we het afgesproken hebben met elkaar. Als er een conflict is, gaan we naar de rechter. Die bepaalt dan wie er gelijk heeft. Ik snap dat je niet al te enthousiast bent over een uitspraak als je verliest. Maar als je 49 van de 50 rechtszaken verliest en dan nog steeds vindt dat je gelijk hebt… Dat vind ik schokkend en ook heel lastig voorstelbaar. Dan is het vertrouwen in het instituut wel heel erg broos en zwak.”

Of je bent zo overtuigd van je eigen gelijk dat je alle bewijzen van het tegendeel niet wil zien…
“Dat kan. En vorige week zag je wat ervan kan komen. Dat maakt dan kennelijk ook niet meer uit.”

‘God, Jesus, Trump’ is woensdag en donderdag om 22:20 uur te zien op NPO 2.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Amerikaanse verkiezingen
- Christelijk congreslid stemde voor én tegen Trump als president: "De waarheid is de waarheid"
- Voorganger die Joe Biden inzegent: "Hij zal als president Gods hart zoeken"
- Franklin Graham vergelijkt keuze Republikeinen voor afzetten van Trump met verraad Judas
- Deze christelijke leiders blijven ook na bestorming Capitool Trump steunen
- Franklin Graham: "Afzetten van Trump zou grote fout zijn"
Meer over Amerikaanse verkiezingen »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
(Vervolg 1)

Arturo D’Elia heeft bij het gerecht van Napels een beëdigde verklaring afgelegd waarin hij getuigt dat hij bij de US-verkiezingen van 3 november 2020, op 4 november 2020 onder bevel van US-personen die werken vanuit de US-ambassade in Rome, in een aantal staten waar Joe Biden verloren had, bij betekenisvolle marges van de overwinning van Donald Trump, data (stemmen) heeft overgebracht van Donald Trump naar Joe Biden.