cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jan van den Bosch
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 november 2020 door Patrick Simons

Jan van den Bosch ziet Joe Biden niet als boeman: "Hij schaamt zich het evangelie niet"

“We hebben in Nederland veel Trump-bashers die doen alsof hij helemaal niets goed heeft gedaan en alleen maar een grote mond had. Dat is niet zo.” Dat zegt Jan van den Bosch in gesprek met CIP.nl. De christelijke ondernemer, met een groot netwerk in Amerika én voor een gedeelte van het jaar woonachtig in het land, werd de afgelopen jaren kritischer op de persoon Trump, maar bleef grotendeels achter zijn beleid staan. We spraken met hem over Trump, Biden en de Amerikaanse verkiezingen: “Evangelicale profeten en zieners hebben hun kop in het zand gestoken.”

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Hoe kijk je terug op de afgelopen vier jaar onder Trump?
“Ik sta niet achter de persoon Trump, maar wel voor grote delen achter zijn beleid. Dat gaat nu deels verdwijnen. Ik stem van harte in met de hartslagwet waarmee het ongeboren leven beschermd wordt. Overigens was ik eerst veel enthousiaster over Trump zelf, maar dat is in die vier jaar tijd wel sterk afgenomen. Het beleid juich ik echter nog steeds grotendeels toe. Dat heeft echt positieve invloed gehad in de Verenigde Staten. Dr. Ben Carson, de “black” Minister van Volkshuisvestingen en Stedelijke Ontwikkeling is een vriend van mij. Vorig jaar zocht ik hem op in Washington, Ben Carson heeft veel gepresteerd voor de zwarte bevolking in Amerika. Het is een bewezen feit dat de armoede onder de zwarte bevolking het laagst is sinds de telling begon in 1960.

"Ik was eerst veel enthousiaster over Trump zelf, maar dat is in die vier jaar tijd wel sterk afgenomen." 

De infrastructuur van wegen bijvoorbeeld, is sterk verbeterd. Amerika heeft weer een krachtige wegen. Bovendien hadden er nog nooit zoveel Amerikanen werk gehad als onder Trump. Totdat de Coronacrisis begon. Maar er is ook de andere kant. Trump gooide het ene verdrag na het andere in de prullenbak van het Witte Huis. Hij is bevriend met dictators. Ook zijn grove taalgebruik, het afbranden van zijn tegenstanders en zijn non empathische houding ten opzichte van de ongekende corona-problematiek in zijn land is stuitend."

Trump-bashers
"We hebben in Nederland veel Trump-bashers die doen alsof hij helemaal niets goed heeft gedaan en alleen maar een grote mond had. Maar dat is niet zo. Hij heeft heel veel goede dingen gedaan. Er zijn echt dingen veranderd onder Trump. Niet alleen als het gaat om de bescherming van ongeboren leven, maar bijvoorbeeld ook in het Midden-Oosten. Wie had ooit gedacht dat Israël vrede zou sluiten met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en binnenkort ook Soedan? Dat is echt spectaculair en daar wordt hier te weinig aandacht aan gegeven. Tegelijkertijd ben ik kritisch op de persoon Trump. Steeds vaker dacht ik: dit kan toch niet? Ik kan ook niet begrijpen dat zoveel evangelicale christenen hoe dan ook achter hem blijven staan en alles goedkeuren wat hij zegt of doet.

Dat is geen kleine groep, ruim 70 miljoen mensen blijven achter Trump staan. Het hele Midwesten, de Biblebelt van Amerika, support nog steeds Trump. Veel van mijn evangelicale vrienden zeggen nog steeds dat de verkiezingsuitslag is gemanipuleerd. Die geloven vast en zeker dat Trump nog vier jaar president blijft. Ze zijn niet bereid, net als Trump, te zeggen dat de uitslag legitiem is. Vannacht kleurde een Republikeinse bolwerk, Arizona, van Republikeins naar Democratisch. En toch blijven veel Evangelicals volharden dat Trump gewonnen heeft."

Dat zie ik ook bij tal van Amerikaanse pastors en geestelijke leiders. Hoe kijk je daarnaar?
“Ik vergelijk ze met struisvogels. Ze buitelden over elkaar heen om luidkeels te roepen dat Trump ging winnen. Ze kregen tal van openbaringen en visioenen over nog vier jaar Trump. Sommigen benoemden zelfs de exacte tijd waarop God tegen hen sprak over de overwinning van Trump. Dan kun je nu natuurlijk niet veel anders meer zeggen. Maar enige matigheid zou de evangelicale profeten en zieners niet misstaan. Ze hebben hun kop in het zand gestoken en ik weet niet wanneer die eruit komt. Het zou beter zijn als ze gewoon zeggen: dit is de uitslag, laten we ons erbij neer leggen. Trump kan daarin een voorbeeld geven. Die totale stilte van zijn kant vind ik stuitend. Bel Biden gewoon even. Hij hoeft niet eens de uitslag te accepteren, maar ga het gesprek aan. Overigens mogen we de 210 miljoen christenen niet over één kam scheren. De gematigden laten zich niet zo luid horen. Dan noem ik als voorbeeld Bobby Schuller van Hour of Power en vele andere predikanten die zich niet met politiek inlaten maar het Evangelie verkondigen. Dat is de taak van de kerk.”

Ook veel Nederlandse christenen denken dat er fraude is gepleegd en twijfelen aan de verkiezingsuitslag...
“Die trend zie ik ook. Er is echt voldoende op Trump aan te merken, maar toch is hij bijna heilig verklaard, ook in een gedeelte van de Biblebelt in Nederland. Overigens zie ik ook dat een man als Wilders onder sommige christenen heel populair is. Hoe komt dat toch? Is dat omdat er sprake is van een gezamenlijk vijand, de islam? Wij hoeven helemaal niet bang te zijn voor de islam. Ik ben er trots op dat ik christen ben en wat heb ik te vrezen met God aan mijn zijde? Dat geldt ook voor de vijandige uitspraken van Trump ten opzichte van immigranten. Ik denk dat mensen zich te makkelijk laten inpakken door charismatische figuren als Wilders en Trump. Als deze verkiezingen ongrondwettelijk zijn verlopen, komt dat vanzelf naar buiten. Dat wordt echt wel op een eerlijke manier onderzocht. Ik snap niet dat normaal denkende mensen met dergelijke complottheorieën zonder enige bewijs of grond mee kunnen gaan. Trump twitterde gisteren nog dat er 2,7 miljoen stemmen op hem zijn verduisterd. Maar tot nog toe bleken de aangespannen rechtszaken in verband met verkiezingsfraude kansloos.

"Als deze verkiezingen ongrondwettelijk zijn verlopen, komt dat vanzelf naar buiten."

Nuchter blijven dus?
“Zeker. Complottheorieën doen het eigenlijk al jaren goed onder christenen. Maar ik vind dat wij daar niet in mee moeten gaan. Als je de Bijbel leest, Efeze 6:12 bijvoorbeeld, is er weinig ruimte voor complottheorieën. We kunnen ons beter bezinnen op wat de Bijbel zegt over recht en gerechtigheid. Dat zal ook bij de Amerikaanse verkiezingen gebeuren. Als er daadwerkelijk gefraudeerd is, zijn er voldoende mensen om dat aan te tonen. Bij kleine verschillen worden de stemmen voor de zekerheid herteld. Dat gaat ook gebeuren in sommige staten.”

Al met al ziet het ernaar uit dat Amerika een nieuwe president krijgt. Hoe kijk je naar Biden?
“Het is iemand die zich het Evangelie niet schaamt. In zijn president-elect toespraak verwees hij bijvoorbeeld naar een hymne waarin staat dat God ons draagt op arendsvleugels. Regelmatig citeert hij uit de Bijbel, zoals in zijn victory speech waarin hij verwees dat God ons draagt in de palm van Zijn hand. Biden is een toegewijde katholiek. Zijn vice-president Kamala Harris is baptist. Natuurlijk zegt dat niet alles. Het is voor mij dan ook de grote vraag hoe ze zo ver kunnen gaan als het gaat om abortus. En daar maak ik mij ernstige zorgen over.”

Dat is natuurlijk wel direct een cruciaal onderwerp voor christenen.
“Absoluut, ook voor mij. De Democratische agenda laat staten een grote eigen verantwoordelijkheid hebben. In Alabama is abortus niet toegestaan maar in New York kan het zo ongeveer tot aan de geboorte. Hoe liberaler de staat, hoe meer er kan en mag. Biden is persoonlijk tegen abortus. Dat heeft hij al meerdere malen aangegeven. Maar hij zegt er vervolgens iedere keer duidelijk bij dat de vrouw beslist. Dat vind ik heel erg makkelijk en het is geen helder beleid. Nogmaals, die hartslagwet vond ik geweldig. Maar die komt er nu waarschijnlijk niet. Het beschermen van het leven is voor mij een fundament van menselijke waardigheid, en wat God van ons vraagt. Dat is wat ik echt betreur aan het komende beleid van Biden. Voor de samenwerking met Europa staat Biden aan onze kant.”

Juist daarom wordt Biden door sommige christenen als een soort boeman gezien. Klopt dit beeld?
“Zeker niet. Ik vond de toon van zijn rede heel mooi. Hij sloeg een verzoenende toon aan. Zo is hij. Biden is nooit een havik geweest, maar altijd de man van het midden. Ik geloof dat die verzoenende toon oprecht is. Hij citeert uit de Bijbel, hij gaat naar kerk. Als ik aan Trump zou vragen of hij een Bijbeltekst kan noemen, denk ik dat hij daar moeilijk op zal komen. Weet je nog toen hij met die Bijbel voor de St. Johnskerk ging staan? “Mr. President, is that your Bible?”, vroeg een journalist. “It is a Bible”, antwoordde hij. Dat was een kans om te getuigen. In het Witte Huis ligt de Bijbel van zijn vader, daar is hij op ingezworen. Neem die dan mee. Dat had indruk op mij gemaakt. En sla de Bijbel open en lees de woorden van Jezus. Maar dat deed hij niet. Het was simpelweg een publiciteitsstunt waar de Bijbel bij gebruikt werd. Met de waardering die ik voor een deel van zijn beleid heb: mijn maag draait daarvan om.”

"Het ongeboren leven wordt zeker niet veiliger onder de administratie van Biden."

Biden is dus geen boeman. Maar toch blijft de angst bestaan dat de pro-life agenda van Trump de komende vier jaar de nek om gedraaid gaat worden…
“Die angst deel ik absoluut. Het ongeboren leven wordt zeker niet veiliger onder de administratie van Biden. Vergeet tegelijkertijd niet dat ook Biden een rechterflank in zijn partij heeft die wél wil opkomen voor ongeboren leven. Ik zit zelf in het Amerikaanse bestuur van Mercy Ships, Hour of Power en Joni and Friends en daarin zitten zowel Republikeinen als Democraten. Ik kan je verzekeren dat die mensen naadloos hetzelfde denken over de bescherming van ongeboren leven. Maar dan gaat het over de rechterflank van de partij van Biden. Bij de linkerflank is dat natuurlijk een heel ander verhaal.”

Amerika is hoe dan ook verdeelder dan ooit.
“Dat was vooral heel goed te zien aan het straatbeeld in campagnetijd. Bij de rally’s van Trump zag je een bepaald soort publiek, voornamelijk christelijk. De mensen die de straat opgingen voor Biden, vormden een tegengesteld publiek. Die waren aan het dansen, springen en zwaaiden met regenboogvlaggen. Het verschil kan niet groter zijn. Overigens zijn dat wel de extremen. Die verschillen zijn tussen Trump en Biden qua beleid echt niet zo groot. Maar ik vraag me wel af hoe het verder gaat met Amerika. Straks ga ik er weer voor een bepaalde periode naartoe. In welk land kom ik dan terecht? Ik blijf in ieder geval hopen en bidden dat datgene wat het meest kwetsbaar is, het ongeboren leven, de bescherming krijgt die het verdient.”

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Amerikaanse verkiezingen
- Christelijk congreslid stemde voor én tegen Trump als president: "De waarheid is de waarheid"
- Voorganger die Joe Biden inzegent: "Hij zal als president Gods hart zoeken"
- Franklin Graham vergelijkt keuze Republikeinen voor afzetten van Trump met verraad Judas
- Deze christelijke leiders blijven ook na bestorming Capitool Trump steunen
- Tijs van den Brink deelt verbazing na nieuw bezoek aan christelijke Trump-stemmers
Meer over Amerikaanse verkiezingen »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Evenwichtig artikel. Voor mij geldt: "Ik wil niet links of rechts zijn. Ik wil leren om te leven van Boven naar beneden - Kol. 3 v 1 t/m 11.