cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
grapperhaus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 oktober 2020 door Redactie

Nieuwe afspraken met kerken: Maximaal 30 personen aanwezig tijdens eredienst

Minister Grapperhaus heeft aanvullende afspraken gemaakt met kerkorganisaties. Er mogen nog maar 30 mensen tegelijk in een kerk aanwezig zijn tijdens een dienst. Dat is de uitkomst van een overleg tussen minister Ferd Grapperhaus en het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Patrick Simons.

Word ook lid

Volgens de nieuwe afspraken worden diensten zoveel mogelijk digitaal georganiseerd en wordt er ook niet meer gezongen door degenen die wel aanwezig zijn. Met de nieuwe afspraken gaan de kerken terug naar de situatie van de intelligent lockdown die begin maart in Nederland gold.

Religieuze samenkomsten waren uitgezonderd van de vorige week aangekondigde maatregelen. Volgens deze maatregelen geldt er een maximumaantal bezoekers van 30 bij bijeenkomsten in publieke binnenruimtes. Kerken hoefden zich daar dus niet aan te houden. Daarbij golden echter wel strenge voorwaarden, die door kerken goed worden nageleefd.

"Ik mag niet in de kerk de politie gaan laten handhaven. Ik moet het dus hebben van bereidheid, vrijwilligheid en opofferingsgezindheid."

Grapperhaus meldt nu echter dat ook de kerken weer teruggaan naar de afspraken die eerder in maart golden. Deze afspraken zijn opnieuw met kerkelijke koepels gemaakt, zo vertelt Grapperhaus. Hij benadrukt dat Nederlandse kerken vrijwillig terug gaan naar dertig aanwezigen per dienst: “Iedereen brengt offers. Kerkelijke organisaties zien dat ook in.”

Grapperhaus zegt daarbij ook dat het geen plicht of regel is. Door de grondwet kan de overheid deze maatregel namelijk niet opleggen. “We kunnen als overheid geen kerkgebouwen binnentreden, dat is een heel oud grondrecht. Ik mag niet in de kerk de politie gaan laten handhaven. Ik moet het dus hebben van bereidheid, vrijwilligheid en opofferingsgezindheid. Maar ik vertrouw erop dat iedereen meedoet."

De afspraken worden door minister Grapperhaus gemaakt naar aanleiding van de ophef die dit weekeinde ontstond door drukbezochte kerkdiensten in de hersteld hervormde kerk van Staphorst. Daar hielden ze zich echter keurig aan de voorwaarden. Lees hier meer over deze ophef.

Benieuwd hoe christenen op dit nieuws reageren? Lees hier reacties.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Het is duidelijk dat men niet weet waarover het gaat in kerkdiensten en hoe het er aan toe gaat. Dit is pure vijandschap tegen de kerk! Men hield zich netjes aan de regels, er zijn in kerken geen clusterbesmettingen vastgesteld. De kerken moeten er op rekenen dat zij nog meer over zich heen zullen krijgen.

Wilders vergelijkt een een café met een kerk..... Wie wijs is merkt op deze dingen!