cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jaap Dieleman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 september 2020 door Geerten van Breugel

Evangelist Jaap Dieleman: 'Corona-lockdown onderwerpt kerk aan kadaverdictatuur’

Dat de overheid zich blijvend bemoeit met kerkdiensten is charismatisch voorganger Jaap Dieleman een doorn in het oog. Terwijl in de breedte van kerkelijk Nederland de adviezen van de overheid ter harte genomen worden, roept hij, in navolging van de Amerikaanse voorganger MacArthur, in een open brief Nederlandse kerkleiders ertoe op zonder restricties samen te komen met hun gemeente. Hij vindt de coronamaatregelen voor de kerken buitensporig en gaat daarbij ver: "Ik waarschuw onze regeringsleiders: kom niet aan het gezag van de Allerhoogste. Je speelt met vuur en met je eigen leven", aldus Dieleman. 

Dieleman betoogt in zijn toespraak op YouTube dat er in Romeinen 13 niet wordt gesproken over blinde gehoorzaamheid. "Het mantra waarin staat dat we de 'overheid moeten gehoorzamen', kunnen we niet gebruiken om als slachtschapen naar een goddeloze regering te luisteren." De overheid zou het gezag hebben om de staat te regeren, maar moet geen enkele invloed hebben op het wel of niet beleggen van kerkdiensten. De charismatische evangelist vergelijkt de Nederlandse situatie met de ongehoorzaamheid van de vervolgde kerk in Noord-Korea en China. "Die bemoeienis is nu ook in West-Europa ingetreden. Vervolging van de kerk door de overheid is geen uitzondering geweest in de geschiedenis. 

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen
Lees de volledige open brief van Jaap Dieleman

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Dit is toch geen vervolging? Geen inhoudelijk verbod op het verspreiden van de christelijke boodschap? Op gezag van de Allerhoogste mochten melaatsen zich toch ook niet vrij in de maatschappij bewegen? Het duidelijk gebod van de Heer lijkt mij eerder het niet moedwillig in gevaar brengen van jezelf of de ander. Er wordt hier eerder gespeeld met de gezondheid en het leven van kerkgangers. De overheid deed en doet tenminste íets.