cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Femke Halsema
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 september 2020 door Jeffrey Schipper

Burgemeester Halsema tikt Hillsong Amsterdam op vingers vanwege 'homofobie'

In onze hoofdstad heeft de homogemeenschap te maken met toenemend geweld. Burgemeester Femke Halsema plaatst de megakerk Hillsong Amsterdam alvast in het verdachtenbankje. Ze kondigt een 'ernstig gesprek' aan met de huurbaas van de charismatische gemeente, Theater Amsterdam.

Partijen in de Amsterdamse gemeenteraad vrezen dat ideeën van orthodoxe christelijke en islamitische gemeenschappen bijdragen aan dit klimaat van intolerantie en geweld. “Als er signalen zijn dat gemeenschappen homogenezing prediken of aanbieden, dan treden we daarmee in contact om te laten weten dat we daar niet van gediend zijn”, zegt Halsema in gesprek met Het Parool.

“Als er signalen zijn dat gemeenschappen homo-genezing prediken of aanbieden, dan treden we daarmee in contact om te laten weten dat we daar niet van gediend zijn.”

Uit een eerdere reportage van de Amsterdamse krant blijkt dat leidinggevende rollen binnen Hillsong alleen voor hetero’s zijn weggelegd en volgens oprichter Brian Houston wordt de ‘homoseksuele levensstijl’ door Hillsong afgewezen. "Hillsong verwelkomt alle mensen, maar beaamt niet iedere levensstijl. We staan niet achter de homoseksuele levensstijl en daarom bekleden homoseksuele mensen binnen Hillsong geen leidersposities", liet Houston in 2015 weten door middel van een open brief.

"Ik geef om mensen en ja, ik heb ook homoseksuele vrienden", schreef de pastor. "Jezus had veel vrienden die religieuzen boos maakten en waardoor ze Hem veroordeelden. Jezus steunde nederige zondaars en veroordeelde een zelfingenomen Farizeeër. Wanneer Jezus deel uit zou maken van onze generatie, zou Hij hetzelfde doen als in Zijn tijd op aarde; geconfronteerd met de maatschappelijke vraagstukken waar we vandaag de dag voor staan. Als God de wereld wilde veroordelen, zou Hij iemand hebben gestuurd om te oordelen. In plaats daarvan stuurde Hij een Verlosser."

Huwelijk voor man en vrouw
Een paar jaar later sprak Houston zich opnieuw uit over homoseksualiteit. Aanleiding was een referendum in Australië, het land waar Hillsong is opgericht. Daaruit blijkt dat de meerderheid van de Australische bevolking het homohuwelijk steunt. Opnieuw liet Houston weten dat het huwelijk in zijn ogen is bedoeld voor man en vrouw. “Vrijheid van religie is een fundamenteel deel van een democratische samenleving en moet worden gehandhaafd. Elke poging om christenen te forceren om hun geloof in het gedrang te brengen, zou verkeerd zijn.” 

"Hillsong navigeert zoals zoveel kerken tussen een gastvrije kerk zijn voor iedereen. Homofobie of homo’s ‘genezen’ ben ik niet tegengekomen."

Religiewetenschapper en antropologe Miranda Klaver heeft onderzoek gedaan naar Hillsong Church. Zij reageert via Twitter op de aankondiging van Halsema. "Hillsong navigeert zoals zoveel kerken tussen een gastvrije kerk zijn voor iedereen, ongeacht je achtergrond/geaardheid, en het vasthouden aan huwelijk + seksualiteit tussen man en vrouw. Homofobie of homo’s ‘genezen’ ben ik niet tegengekomen", aldus de onderzoeker.

Klaver verwijst naar een artikel uit The Huffington Post waarin een homostel aan het woord wordt gelaten. Dit koppel is ondanks de volgens Halsema 'homofobe' opstelling van Hillsong onderdeel van de geloofsgemeenschap. Canfield en Kelly ervaren van broeders en zusters binnen Hillsong geen veroordeling, ondanks het feit dat ze hun leiderschapspositie moesten laten varen. "We zijn pastor Carl Lentz dankbaar en ervaren dat God ons roept om binnen Hillsong actief te blijven. Dit is onze thuisgemeente en we gaan niet weg."

Canfield en Kelly voelen zich dus welkom. In theorie is het voor hen bijvoorbeeld mogelijk om als deelnemer plaats te nemen in een kerkkoor. Maar leiding geven als dirigent kan niet. Hillsong-pastor Carl Lentz herkent deze obstakels, maar dit weerhoudt hem er niet van om voor homoseksuele broeders en zusters een weg vooruit te vinden. "We willen dat alle mensen bij ons welkom zijn, ook als dat leidt tot complexe situaties."

Het homostel kiest er bewust voor om iedere zondag diensten van Hillsong te blijven bezoeken. Tegelijkertijd erkennen Canfield en Kelly dat er homoseksuelen zijn die hun keuze niet begrijpen. Toch voelen ze zich geroepen om bij Hillsong actief te blijven. "Als iedere homoseksueel de kerk verlaat, verandert er nooit iets. We voelen ons nog steeds welkom en roepen onze homovrienden op om Hillsong trouw te blijven."

Naar aanleiding van de uitspraken van Halsema gaat Hillsong Amsterdam intern in overleg. In de media wil de kerkelijke gemeente niet op het aangekondigde 'ernstige gesprek' reageren. Tegenover CIP.nl geeft Arjan Niemeijer, general manager van Hillsong Amsterdam, aan verrast te zijn door het bericht. "We herkennen ons niet in het beeld dat over ons is geschetst."

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Hoe was het ook alweer? Vrijheid van meningsuiting ging boven het samenscholingsverbod vanwege corona, toch mevr Halsema?

Dus als Hilsong een bepaalde mening heeft over homosexualiteit moet dat ook mogelijk zijn. Of moet ieder denken zoals U?