cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
George Floyd
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 juni 2020 door Patrick Simons

Dood George Floyd zet VS in vuur en vlam: ex-crimineel veranderde zijn leven en werd christen

Corona wordt momenteel overschaduwd door de enorme onrust die in de Verenigde Staten is ontstaan nadat George Floyd door toedoen van de politie is overleden. Racisme, zo oordeelt men en grote groepen in Amerika gingen de straat op. In eerste instantie om te demonstreren, maar uiteindelijk liep het uit op regelrechte rellen en plunderingen. Maar wie was George Floyd eigenlijk? De wildste verhalen doen over hem de ronde. Maar ook verhalen van hoop; dat hij christen geworden was en zich belangeloos inzette voor zijn wijk en de kerk.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Nienke CIP.

Word ook lid

George Floyd is door redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper besproken in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 12:45.

Vrijwel iedereen heeft de beelden van de arrestatie van Floyd inmiddels wel gezien. Hij werd gearresteerd omdat hij ervan verdacht werd betaald te hebben met een valse cheque. Floyd had geen wapen bij zich en verzette zich ook niet tegen zijn arrestatie. Toch werd hij hardhandig aangepakt en is op de beelden te zien dat een agent minutenlang zijn knie in de nek van de 46-jarige George drukt. Meerdere keren roept Floyd dat hij geen lucht krijgt. Ook omstanders proberen tot de agent door te dringen. Ze roepen dat de man geen lucht meer krijgt en aan het stikken is. Maar de agent blijft doordrukken met zijn knie. Floyd raakt buiten bewustzijn en blijkt later te zijn overleden aan verstikking.

Het zorgt direct voor grote onrust in de zwarte gemeenschap van de Verenigde Staten. Racisme, is de conclusie en eeuwen pijn en frustratie komen naar boven. Dat mondt uiteindelijk uit in onlusten door het hele land en zelfs de hele wereld.

"George was een man van vrede die was gezonden door de Heer. Hij hielp het Evangelie te verspreiden."

Floyd was geen lieverdje. Althans, vroeger niet. Hij leidde een leven waarbij drugs en geweld de gewoonste zaak van de wereld waren. Meerdere keren kwam hij in de gevangenis terecht vanwege dat geweld. Ook pleegde hij gewapende overvallen waar hij voor veroordeeld werd. In 2009 kwam hij voor het laatst vrij uit de gevangenis. Volgens verschillende bronnen rondom Floyd veranderde hij daarna ingrijpend. Hij werd christen en vulde zijn leven in op een heel andere manier. Zo besloot hij om als ex-drugsgebruiker voorlichting te gaan geven aan jongeren in Houston om ze voor dezelfde fouten die hij maakte, te behoeden.

Pastor Patrick T. Ngwolo ontmoette Floyd voor het eerst in 2010, zo vertelt hij tegenover Christianity Today. Ook Corey Paul Davis, een christelijke hip-hop artiest was daarbij aanwezig. “Hij zei dat hij het mooi vond wat wij deden. Dat de buurt ons nodig had. En dat als wij Gods werk deden, dat het ook zijn werk was.” Floyd bood ook zijn hulp aan. “George Floyd was een man van vrede die was gezonden door de Heer en hij hielp om het evangelie te verspreiden”, vertelt Ngwolo. “Hij hielp iedereen die problemen had. Bovendien was hij betrokken bij de kerk en hield hij zich veel bezig met jongeren. Hij wilde voorkomen dat ze op het slechte pad terechtkwamen.”

Floyd leefde in het ‘Derde kwartier’ een roemruchte wijk in Houston waar de leefomstandigheden van de zwarte gemeenschap zeker niet best waren. Floyd deed er alles aan om dit te verbeteren, zo vertelt Ngwolo in het Amerikaanse tijdschrift. Vechten had hij al een poosje afgezworen. “Wat er ook gebeurt, we gebruiken onze handen alleen om te bidden, niet om te vechten”, was volgens de predikant een uitdrukking die Floyd vaak gebruikte.

In 2018 kreeg hij vervolgens de kans van zijn leven. Hij nam deel aan een christelijk opleidingsprogramma in Minnesota en verhuisde naar Minneapolis. Hij bouwde er een leven op en kreeg er meerdere banen. Hij zou bijna beginnen met een nieuwe baan als veiligheidstrainer, toen de politie hem aanhield en hem letterlijk de adem ontnam.

"Wat er ook gebeurt, we gebruiken onze handen alleen om te bidden, niet om te vechten."

De dood van Floyd leidde vervolgens tot gigantische onrust in de Verenigde Staten. Overal gingen mensen de straat op om te protesteren tegen in hun ogen racistische politiegeweld in het land. Ook kerken en christenen reageerden op wat er gebeurde met Floyd. Volgens velen betreft het geen incident, maar is er sprake van structureel ongelijke behandeling door de politie van de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten. De Southern Baptist Convention reageerde geschokt: “Volgelingen van Jezus Christus kunnen niet zwijgen wanneer onze broeders en zusters of vrienden en mensen die we het Evangelie willen vertellen, onnodig worden mishandeld, misbruikt of gedood”, laat men in een verklaring weten. In dezelfde verklaring roept men op om “raciale ongelijkheid een halt toe te roepen en te starten met het herstel van rechtvaardigheid.”

Dat veel christenen zich het lot van Floyd en de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten aantrokken, was ook goed te zien aan een bijeenkomst die afgelopen zaterdag in een park in Minneapolis werd georganiseerd. Zwarte en witte mensen van tal van verschillende kerken kwamen samen om te bidden, te zingen en te praten. Er werd gesproken door diverse voorgangers en er waren optredens van verschillende christelijke artiesten.

Ook John Piper was in het park aanwezig. Hij woont zelf in Minneapolis en trekt zich alles dan ook erg aan. Hij deelde op zijn eigen website een lang gebed voor zijn stad. Daarin zegt hij onder meer van de stad te houden. “En we houden van haar mensen. Van haar oude immigranten uit Zweden maar ok van haar nieuwe immigranten uit Somalië. Van haar Afro-Amerikanen, haar Aziaten, haar Latino’s. We houden van mensen met allerlei onbekende genetische achtergronden. We houden van haar diversiteit. Ieder mens is kostbaar omdat hij of zij naar Uw beeld is geschapen en bestemd is voor Uw heerlijkheid.”

"We bidden dat onze opeenstapeling van zorgen niet tot opeenstapeling van onze zonden zal leiden."

Helaas verliepen de protesten lang niet overal even vredig als de samenkomst in het park. Door het hele land gingen mensen de straat op en dat liep al snel volledig uit te hand, wat leidde tot vernielingen, rellen en plunderingen. Verschillende groeperingen waren daarbij betrokken, zoals het bekende Antifa, een extreemlinkste organisatie die zich vaak schuldig maakt aan geweld. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Donald Trump deze organisatie dit weekend betitelde als een terroristische organisatie. Tijdens rellen in Washington werd de zogeheten ‘kerk van de presidenten’ in de brand gestoken. Deze kerk, recht tegenover het Witte Huis, werd in 1816 geopend en is sindsdien door alle presidenten een keer bezocht. Relschoppers besloten om de kerk in de fik te steken.

Het is slechts een enkel voorbeeld van de vele vernielingen en plunderingen die de afgelopen dagen plaatsvonden. De Verenigde Staten lijken letterlijk in brand te staan. Opvallend is ook dat antisemitisme juist nu weer de kop op lijkt te steken. Al moet daar direct bij gezegd worden, dat ook dat natuurlijk nooit is weggeweest. Tijdens rellen in Los Angeles werden er meerdere synagogen en joodse winkels aangevallen en vernield. Daarbij werden ook nog eens antisemitische boodschappen achtergelaten, zo meldt Joods.nl. Op een synagoge werd ‘Fuck Israël’ en ‘Free Palestine’ gekladderd. Ook waren er op Joodse winkels teksten als ‘We coming for your $$$’ en ‘kill the jews’ te lezen.

De onrust lijkt voorlopig nog niet weg te zijn. Sterker nog, de demonstraties verspreiden zich over de hele wereld. Ook in Nederland werd op Tweede Pinksterdag gedemonstreerd op De Dam. Al verliep dat vredig en waren er geen rellen. Hoe de rust terug kan keren? Of er ergens nog een sprankje hoop te zien is? John Piper lijkt aan het einde van zijn gebed hier een passend antwoord op te geven: “We bidden dat onze opeenstapeling van zorgen niet tot opeenstapeling van onze zonden zal leiden. Maar dat we radeloos zullen heenvluchten naar de opgestane Verlosser, onze enige Hoop, Jezus Christus. Ach Jezus, hier bent U voor gestorven! Zodat u hopeloze en vijandige mensen kunt verzoenen met God én met elkaar. U heeft dat met uw genade al bij miljoenen mensen door het geloof gedaan. Doe het, Heer Jezus, in Minneapolis, dat bidden wij U. Amen.”

George Floyd is door redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper besproken in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 12:45.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Volgens mij mist de schrijver van dit stuk de kern;wat maakt het uit dat hij christen was?Geen mens verdient zo’n behandeling die tot de dood leidt.