cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jan van den Bosch fotograaf Jeroen Jumelet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

31 maart 2020 door Geerten van Breugel

Jan van den Bosch verblijft vanwege corona in Zeeland: "Ik ben verbaasd hoe laconiek mensen zijn"

“Ik heb de oliecrisis van 1973, de financiële crisis van 2008 en de aanslagen op 9/11 meegemaakt. Als je alles bij elkaar optelt, praat je niet over de schaal van wat er nu gebeurt”, zegt ondernemer en presentator Jan van den Bosch (69). “Voor al die crises hadden we een vaccin, maar dit is een onzichtbare vijand, waarvan we nog niet weten hoe we het moeten bestrijden.”

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid J.S. van den Bosch.

Word ook lid
"Ik wilde dat het coronavirus in rode slierten door de straten zweefde, dan zag je het tenminste langskomen”

Al weken voordat de crisis in Nederland uitbrak, zag Van den Bosch hem aankomen. “Vijf weken geleden heb ik een paar dozen gezichtsmaskers besteld. Ik zei: ‘Vrienden, er gaat volgens mij een hele zware tijd aankomen. Ze lachten mij een beetje uit, maar nu maakt iedereen er heel dankbaar gebruik van.’ Ook op zijn kantoor staan er al weken ontsmettende maatregelen. “Ik ben verbaasd hoe laconiek mensen zijn. Ik heb al heel vaak gezegd: ik wilde dat het coronavirus in rode slierten door de straten zweefde, dan zag je het tenminste langskomen.”

Zelf zit de presentator in zijn huis in Zeeland, waar het virus nog nauwelijks heeft toegeslagen. Of hij bewust dingen anders doet? “Zeker. Ik doe alleen het hoogstnoodzakelijke. Afgelopen zondag hadden we een uitzending met Tiemen Westerduin, Gor Khatchikyan en Gert-Jan Segers. Dat vind ik al gewaagd, maar op dit moment weet ik dat je met het programma honderdduizenden mensen bereikt, en ze hoop moet bieden.”

Risicogroep
Van den Bosch is 69 en behoort daarmee net niet tot de risicogroep. “Maar als je wat ouder bent moet je wel meer nadenken hoe je voor jezelf zorgt en voor anderen. Dat houdt me ernstig bezig. Ik laat me er niet door verlammen, maar ik zie wel uit naar de dag dat dit voorbij is.” Het virus houdt het land in zijn greep. Of de presentator ook angstig is? “Je hoeft niet angstig te zijn als je weet waar je bestemming is. Je kan als christen bezorgd zijn, maar niet angstig. Als je angst in je leven binnenlaat, heb je een tiran je leven binnengehaald. Maar als je bezorgd ben, zit je er anders in. Je hebt zorg voor jezelf en voor de ander, maar je laat je niet door angst leiden. Hamsteren, dat is angst. Maar bezorgd zijn is dat je een extra pakje spaghetti meeneemt.”

“Ze vragen het zich af: ‘Is er hoop, is er een God, iets waar ik me aan vast kan houden?"

Die angst kan mensen afleiden van het geloof, maar hen daar ook naar toebrengen. Van den Bosch kreeg dan ook berichten van mensen die de afgelopen weken plotseling naar Hour of Power keken. “Ze vragen het zich af: ‘Is er hoop, is er een God, iets waar ik me aan vast kan houden?' Die reactie heb ik veel gehoord. Ik had een mooi gesprek met iemand die zei: 'Ik moest eigenlijk niets van het christendom hebben, maar als ik zie hoe jullie in het leven staan, dan ben ik daar jaloers op.' Ik zei: 'Dan moet je ook op zoek gaan. Wie zoekt zal vinden.'”

Knarsend tot stilstand
Behalve het presenteren van Hour of Power, is Van den Bosch eigenaar van verschillende reisorganisaties en vakantieparken. “Natuurlijk heb ik het benauwd. De economie is knarsend tot stilstand gekomen. Ook als ondernemer sta je voor het feit dat er geen geld meer binnenkomt en dat het alleen maar geld kost. Je wil er zijn voor je medewerkers, die je ook de zekerheid wil geven dat ze hun salaris gestort krijgen. Die zorgen heb ik natuurlijk absoluut wel. Maar ik weet waar ik ze neer kan leggen. God is er ook bij. Ik voel me soms alleen, maar dan citeer ik Jozua 1:9: ‘Wees sterk en moedig, schrik niet en wees niet ontsteld, want de HEERE, uw God, is met u, overal waar u heen gaat’.”

"Als je alles bij elkaar optelt, praat je niet over de schaal van wat er nu gebeurt"

De crisis hakt er bij de hele economie in, zegt Van den Bosch, die lid is van het ondernemersplatform van de ChristenUnie. “Het zijn moeilijke tijden. Ik heb alles meegemaakt, ben in oorlogsgebieden en hongersnoodsgebieden geweest. Ik heb de oliecrisis van ‘73 meegemaakt, de financiële crises van 2002, 2008 en de aanslagen op 9/11. Als je alles bij elkaar optelt, praat je niet over de schaal van wat er nu gebeurt. Bij elke crisis had de overheid een vaccin, zoals de overheden die bijsprongen. Hier is dat niet mogelijk, het vaccin is er nog niet.”

Hoop op de puinhopen van corona
Door al die ellende zou de mens een nieuwe mindset moeten krijgen, zegt Van den Bosch. “Ik hoop wel dat er op de puinhopen van corona iets nieuws opbloeit. Dat mensen weten dat het leven kwetsbaar en breekbaar is. Dat we erover nadenken hoe we anders met elkaar moeten omgaan.” Maar mensen vergeten snel, zo beseft hij ook sinds enkele weken geleden, toen hij op Ground Zero stond in New York. “Ik sprak met een man die de plek beveiligde. 'Hoe zijn mensen eronder, als ze hier zijn?', vroeg ik. Hij zei: 'De mensen die het bewust hebben meegemaakt zeggen: ‘Tjonge, ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren.’ Maar scholieren komen lachend binnen en vinden het reuze interessant. Die kinderen hebben het niet meegemaakt'.”

Toch heeft de goedlachse presentator vertrouwen in de toekomst. “Ik heb in mijn leven veel meegemaakt en veel narigheid gezien. Maar ik heb altijd gezien dat de mens veerkracht heeft, met de hoop dat we er beter uit komen.”

Beeld: Jeroen Jumelet

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Corona
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Jan, dit is echt een heel mooi getuigenis.

Bezorgd zijn we als christenen, maar bang hoeven we niet te zijn.

Ik hoop zo dat je door dit getuigenis nog heel veel mensen kan en mag bereiken.

Deze boodschap geeft echt hoop en bemoediging.