cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Frits Rouvoet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 maart 2020 door Patrick Simons

Veel christenen juichen na sluiting Wallen vanwege corona - Frits Rouvoet ziet dat toch anders

Talloze kerken sluiten vanwege het coronavirus. Maar er is ook goed nieuws, zo redeneren vele christenen. Want dankzij het coronavirus zijn nu ook de Wallen gesloten en is het voorlopig gedaan met de prostitutie. Halleluja! Frits Rouvoet, oprichter van Bright Fame, vindt dat echter veel te kort door de bocht. “Je kunt wel blij zijn dat de ramen dicht zijn, maar sta je vervolgens als christen dan ook naast deze vrouwen die grote problemen hebben? Of gaat het je alleen om het afschaffen van prostitutie?” CIP.nl sprak met hem over de gevolgen van de coronacrisis.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Frits Rouvoet.

Word ook lid

“Ik wil een artikel maken over de positieve kanten van de coronacrisis”, vertel ik Frits als ik hem aan de telefoon krijg. Maar hoe langer het gesprek duurt, hoe meer blijkt dat het sluiten van de ramen ook voor grote problemen zorgt. “Vrouwen worden hun appartement uit gezet, kunnen niet meer voor kinderen zorgen of kunnen de operatie van hun doodzieke moeder niet betalen”, vertelt Frits. Hij zit al jarenlang dicht op het vuur. Als oprichter van Bright Fame zet hij zich in voor het welzijn van (ex)prostituees uit het red-light district in Amsterdam. Vanuit zijn geloof voelt hij zich geroepen om zich juist voor deze vrouwen in te zetten. Omdat ieder mens waardevol is en door God gemaakt is om vrij te zijn.

"Als wij roepen dat het geweldig is dat de ramen dicht gaan, moeten we ook iets doen zodat de vrouwen eruit kúnnen blijven."

Of het positief nieuws is dat de ramen gesloten zijn? Frits aarzelt. “Wat is positief? Met name wij als christenen zeggen al heel snel dat het positief is dat de ramen gesloten zijn. De vrouwen kregen de laatste weken al veel minder klanten. Dat zorgt voor grote problemen. De appartementen zijn duur en er is al een vrouw uit haar appartement gezet. Aan de ene kant kun je zeggen: hartstikke mooi! Die reacties krijg ik ook wel op de stukjes die ik soms schrijf. Mensen zeggen dan: dankzij het coronavirus krijgen ze geen klanten meer. Maar laten we even duidelijk zijn: wie zorgt er nu voor hun kinderen in Oost-Europa, Zuid-Amerika of waar dan ook? Als zij geen geld meer kunnen sturen…”

“Ik denk dat we als christenen ten eerste altijd naast mensen moeten staan. Als wij roepen dat het zo geweldig is dat de ramen dicht gaan, zullen we aan de andere kant er ook samen voor moeten zorgen dat ze eruit kúnnen blijven.”

Frits stelt dat het ongenuanceerd is om te roepen dat het zo fantastisch is dat de Wallen dichtgaan. “We moeten met iedereen medelijden hebben, met grote bedrijven omdat ze personeel naar huis moeten sturen, dat is allemaal verschrikkelijk. Maar als het om de vrouw gaat die hier zit om haar dochter een beter leven te geven dan ze zelf had, of die vrouw die geld wil verdienen voor haar moeder zodat die een operatie kan ondergaan, vinden we dat ineens niet erg? Dan vinden we het goed en fantastisch. Iemand schreef op mijn Facebookpagina: ‘Prostitutie is van satan en van de hel’. Ik ben geen voorstander van prostitutie, maar dit is niet naast iemand staan en met iemand meelijden. Ik denk dat we juist als christenen daar iets in moeten doen. Dacht je dat die dame ervan droomde vroeger om achter het raam te staan of in een club te werken?”

"Dacht je dat die dame er vroeger van droomde om achter het raam te staan of in een club te werken?"

Zelf probeert Frits zoveel mogelijk te helpen. “Straatwerk kan nu natuurlijk niet meer. Er is niets meer te bezoeken. We zitten op kantoor. Diverse activiteiten zijn afgelast. We zijn nu vooral erg druk met maatschappelijk werk. We proberen de vrouwen te helpen met alle regelingen vanuit het kabinet. We hebben ook een noodfonds in het leven geroepen. Met dat geld kunnen we de vrouwen helpen om in ieder geval voedsel te kopen voor zichzelf en eventuele kinderen. Er kwam net een vrouw binnen lopen en ze vertelde dat ze een kind van acht en een kind van drie jaar oud had. “Hoe doe ik het?”, vroeg ze me. “Ik heb geen geld. Ik heb helemaal niets. Ik kan geen eten kopen.” Wij geven dan een voedselpakket of we geven een bepaald bedrag per week waar ze voedsel van kunnen kopen.”

Bij Bright Fame zijn ze vooral ook druk met het helpen van vrouwen aan een uitkering. Er lopen tal van afspraken met vrouwen en ze staan in nauw contact met verschillende politici uit de Tweede Kamer en van de gemeente Amsterdam. Met het geld dat via het speciale noodfonds binnenkomt willen ze vrouwen bovendien zoveel mogelijk helpen.

Blij zijn dat de Wallen dichtgaan is dus op zichzelf niet verkeerd. Maar dat moet volgens Frits wel gevolgd worden door een tweede stap, waarbij je daadwerkelijk naast de vrouwen gaat staan en ze helpt. Hoe dat kan? “Allereerst natuurlijk door te bidden”, vertelt Frits. “Bid ook voor ons als organisaties die hun best doen deze vrouwen te helpen. Dit is tegelijk een geweldige mogelijkheid om vrouwen erop te wijzen dat ze er ook uit kunnen stappen. Daar wijzen we ze nu ook op. Helaas liggen banen op dit moment moeilijk, al zien we aan de andere kant dat er ook vakkenvullers nodig zijn. Als mensen mogelijkheden hebben rondom de prostitutiegebieden om vrouwen aan het werk te helpen, zou dat fantastisch zijn. Laat dat vooral aan ons weten. Op deze manier kunnen we praktische hulp bieden. Hetzelfde geldt voor huisvesting, want er gaan meer vrouwen op straat terecht komen.”

"Ik heb altijd gezegd: eerst de vrouwen helpen, dan de ramen sluiten."

Frits benadrukt nogmaals dat er heel veel ellende ontstaat. “Wij werken hier al heel lang. We hebben ontzettend veel gebeden en tal van acties georganiseerd. Heel veel mensen willen licht in het duister brengen en gaan dan een middag of een avond de wallen op. Ik heb altijd gezegd: eerst de vrouwen helpen, dan de ramen sluiten. Dan zijn we effectief met elkaar bezig. Niet alleen als er een aantal ramen gesloten worden 'Halleluja' roepen, maar niet eens weten waar de vrouwen zijn gebleven.”

Bright Fame op welke manier dan ook helpen? Klik hier om contact op te nemen.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Corona
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
Meer over Corona »

Doneer aan het noodfonds

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Hoe kun je juichen als mensen op deze manier worden gedwongen. Is dat christelijk? Ontferm je over hen . Fijn dat er mensen zijn die hebben begrepen wat dabar betekent. Bid en werk. Hulde aan Bright Fame . Weet je gezegend. Zo mag je een zegen voor anderen zijn.