cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Robbert Jansen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

22 mei 2019 door Patrick Simons

Christenen hebben hun eigen Koningsdag: CGK-predikant hangt op Hemelvaartsdag een witte vlag uit

In 2016 vielen Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag op dezelfde datum. Toen ds. Robbert Jansen van de Christelijke Gereformeerde Kerk in Kornhorn zijn preek aan het voorbereiden was, schoot hem een belangrijke vraag te binnen. Waarom vlaggen we eigenlijk wél voor het Koninkrijk der Nederlanden en niet voor koning Jezus die op de troon zit? Hemelvaartsdag is immers ook koningsdag. Het leidde uiteindelijk tot een mooi initiatief waarbij er op tal van plaatsen met witte vlaggen wordt gevlagd op christelijke feestdagen. De predikant schreef er zelfs dit boek over. CIP.nl sprak met de predikant.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

"Het was Bevrijdingsdag, dus we besloten allereerst om een Nederlandse vlag met een witte wimpel op te hangen", vertelt Jansen enthousiast. "Vervolgens hebben we meteen besloten om op alle christelijke feestdagen een witte vlag uit te hangen. Dat hebben we een jaar gedaan en toen kwamen mensen met het idee om de vlag ook thuis op te hangen. Het kwam ook doordat ik besefte dat Hemelvaartsdag helemaal niet meer zo belangrijk wordt gevonden. Juist daarom is het belangrijk om de vlag uit te hangen. Want wanneer je iets te vieren hebt, hang je de vlag uit."

Hoe komt het dan eigenlijk dat een christelijke feestdag als Hemelvaartsdag onbekend en onbemind is? Jansen: "Ik denk eerlijk gezegd dat dit voor een gedeelte aan ons christenen zelf te wijten is. Wij vragen er simpelweg te weinig aandacht voor en werken zo mee aan de onbekendheid van deze feestdag. Daarbij hebben veel Nederlanders verder ook niet zoveel met Hemelvaartsdag. Als christenen kunnen we daar verandering in brengen door aandacht te vragen voor de feestdagen.

Als ik op Hemelvaartsdag kijk naar de kerk, is het tijdens diensten veel leger dan op andere christelijke feestdagen. Mensen die je op andere feestdagen in de kerk ziet, blijven dan vaak weg. De vraag is dan ook: vinden we het zelf nog wel een feest? Wat is er op die dag nu eigenlijk precies gebeurd en waarom is het een feestdag? Daarbij gaat het er nog niet eens om of je al dan niet een vlag uithangt. Het gaat er vooral om of wij onze feestdagen uit verwondering vieren om de grote dingen die God heeft gedaan voor ons. Hoe feestelijk vinden wij onze eigen christelijke feestdagen eigenlijk nog? Misschien is het wel teveel een vanzelfsprekendheid geworden."

De predikant hoort van mensen die de vlag uithangen eigenlijk alleen maar positieve verhalen. "Ik ken heel veel verhalen van mensen die op die manier een gesprek aan kunnen knopen. Ik ken ouders die deze witte vlag ophangen en daardoor weer eens in gesprek komen met hun kinderen of kleinkinderen over die feestdag, terwijl dat daarvoor lastig was. Ook zijn er buren die aan mensen vragen waarom ze nu eigenlijk een witte vlag ophangen. Er zijn tal van verhalen waarbij we het effect zien van de vlaggen. Iedereen die ik erover gesproken heb, is er wel eens door iemand op aangesproken. Ik was bij iemand op bezoek vlak voor een zware operatie en die persoon moest echt naar woorden zoeken. Uiteindelijk zei hij: 'die witte vlag gaat echt mee, in vertrouwen op Gods overwinning'."

Ook bij hem thuis merkt Jansen dat de vlag openingen biedt. "Het levert leuke gesprekken met de kinderen op. Zij weten direct dat het een feestdag is en naar aanleiding daarvan kunnen we daarover doorpraten." Blijft natuurlijk de vraag open staan waarom er voor de kleur wit is gekozen. "Het idee ontstond rondom Hemelvaartsdag. Je ziet dat bij Hemelvaart wit eigenlijk de enige kleur is die naar boven komt. Jezus zit op zijn troon en onmiddellijk verschijnen er vertegenwoordigers van Gods Koninkrijk, gehuld in witte gewaden. Daarnaast is wit de kleur van Gods Koninkrijk, dat zien we in Openbaring. Het is verder een neutrale vlag en staat bekend vanwege overgave. In de Bijbel is wit ook nog de kleur van overwinning en reinheid. Eigenlijk vat zo'n vlag dan ook heel veel samen."

Overigens wil de predikant nog wel benadrukken dat het vlaggen niet een verplichting moet worden. "Het maak je niet tot een beter christen als je de vlag uithangt. Het gaat er niet om een onderscheid te maken tussen christenen. Hang hem niet uit, omdat het moet of omdat anderen het doen. Doe het, als je het doet, om de grote daden van God te vieren."

Meer informatie over dit onderwerp? Klik hier!

Lees ook: Waarom iedere christen naar de kerk zou moeten gaan op Hemelvaartsdag.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand
Ds. Robbert Jansen schreef een boek over de witte vlag en de gedachte erachter. De eerste 250 exemplaren van het boek zijn inclusief witte vlag. Klik hier voor meer informatie.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Dat is een prima idee, alle Christenen/ volgelingen van Jezus op Hemelvaartsdag in Nederland een witte vlag aan de gevel.

Levert zeker gesprekken op in de buurt. Misschien kan CIP hier een landelijk actie van maken via hun nieuws bulletin.