cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Tim van Iersel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

01 mei 2019 door Patrick Simons

Waarom dominee Tim van Iersel wil dat christenen vaker spreken over dementie

Ieder uur krijgen er vijf mensen in Nederland dementie. Dat zijn behoorlijk schrikbarende cijfers. Het is dan ook erg belangrijk dat we op de juiste manier met dementie omgaan, juist ook binnen de kerk. CIP.nl sprak met dementiedominee Tim van Iersel naar aanleiding van zijn boek 'Godvergeten'.

De voorganger beaamt dat er in de kerk nog té weinig wordt gesproken over dementie. "Het is misschien toch nog wel een beetje een taboe. Zoals dat ook in de samenleving het geval is. Mensen gaan het uit de weg. Dat komt denk ik ook wel omdat mensen met dementie zich anders gedragen dan we gewend zijn. Overigens denk ik dat mensen met dementie ook zelf de kerk vaak gaan mijden. Bijvoorbeeld omdat ze het niet meer begrijpen. Laatst vertelde een partner van iemand met dementie dat mensen in de kerk tegen haar hadden gezegd dat ze beter niet meer kon komen. Omdat ze zich raar gedroeg en dat was niet passend tijdens diensten. Het gebeurt nog steeds dat er op die manier wordt gereageerd."

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek van Tim van Iersel te bestellen!

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Mooi geschreven, als wijkziekenverzorgende kom ik regelmatig mensen met dementie tegen en herken het isolement wat de schrijver van dit artikel benoemt.

Ik kan me nog heel goed een bewoner herinneren uit hetbegin van mijn loopbaan (ongeveer 30 jaar geleden), deze meneer had heel zijn leven in een behoorlijk behoudende gemeente “gekerkt”, elke ochtend werd hij bij de dagelijkse zorg zo boos en begon enorm te vloeken. Ik kon niet in deze man zijn hoofd kijken, maar kon zijn boosheid heel goed begrijpen,