cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

Auteur: Willem J. Ouweneel

Alcohol drinken als christen: wel of niet een goed idee?

Decennia geleden werd ik eens op een Amerikaanse luchthaven afgehaald door een evangelisch christen. Onderweg naar een bijbelconferentie stopten we om ergens te lunchen. Het was snikheet. Toen de goede man dan ook vroeg wat ik wilde drinken, zei ik in mijn onschuld: Een biertje!

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Willem J. Ouweneel.

Word ook lid

Hij vertrok geen spier en bestelde het, maar later vertelde hij me dat hij wel door de grond had kunnen zakken van schaamte. Een christen die alcohol drinkt, en dat in het openbaar!! Tja, zo zijn veel Angelsaksische evangelische christenen. Ik reed eens met een Engelse vriend langs de beroemde Jamaica Inn in Cornwall (waar ik bijbellezingen hield) en stelde voor dat we daar eens een kijkje zouden nemen. Ook hij bestierf het bijna van schrik over zo’n onoirbaar voorstel… Maar ooit logeerde ik (ook weer voor bijbellezingen) bij een vriend in Manchester – een huisarts – die mij steeds vóór het avondeten ongevraagd een cream sherry bracht. Ik vroeg hem hoe zich dat verhield tot de andere Angelsaksische christenen die ik kende; zijn enige antwoord was: ‘Drink op, ’t is goed voor je.’

Jaren later zei mijn eigen huisarts hetzelfde toen ik hem vroeg of het klopte wat ik ooit gehoord had: dat een glas rode wijn per dag goed voor je gezondheid was. Hij en zijn assistent knikten om het hardst. Maar nu, alwéér jaren later, krijgen we uit de medische wereld te horen dat het veel beter voor je gezondheid is als je zelfs dat ene glas rode wijn per dag niet drinkt.

Toen de goede man dan ook vroeg wat ik wilde drinken, zei ik in mijn onschuld: Een biertje!

Toen ik dat tot me door liet dringen – met droefheid, want ik drink graag een goed glas wijn vóór het slapen gaan – kwam er een aardige theologische vraag bij me op. Kun je, voor de vraag of het nuttigen van wijn goed voor je is of niet, de Bijbel raadplegen? En als je op die vraag een positief (of negatief) antwoord uit de Bijbel peurt, ben je dan bezig met een vorm van biblicisme!? Met andere woorden: mag je slechts theologische toepassingen van bijbelteksten maken, maar niet bijvoorbeeld medische?

Het is duidelijk: te veel alcohol, wat tot dronkenschap leidt, is altijd verkeerd; dat zeggen de medici, maar dat leert ook de Bijbel, van Genesis 9:21-24 (de dronkenschap van Noach) tot Openbaring 18:3. ‘Word niet dronken van wijn, waarin losbandigheid is, maar word vervuld met de Geest’ (Ef. 5:18). ‘Dronkaards zullen het Koninkrijk van God niet beërven’ (1 Kor. 6:10). Met dronkaards moet je zelfs niet eten (5:11). Alles waar ‘te’ voor staat (‘te’ veel alcohol) is verkeerd, zei mijn grootmoeder, behalve ‘tevreden’.

Maar nu de positieve kanten van de wijn: Richteren 9:13 zegt dat de wijn ‘God en mensen vrolijk maakt’ – dan kan wijn toch niet erg verkeerd zijn. Dat de wijn ook God vrolijk maakt, heeft natuurlijk te maken met de ‘plengoffers’, waarbij wijn voor God werd uitgegoten (Ex. 29:40; Lev. 23:13 enz.). En wat de mens betreft: Psalm 104:15 zegt: ‘de wijn verblijdt het hart van de sterveling’. Spreuken 31:6-7 zegt: ‘Geef sterkedrank aan wie dreigt om te komen, en wijn aan hen die bitter bedroefd van ziel zijn. Laat hem drinken en zijn armoede vergeten, en niet langer aan zijn moeite denken.’

De zogenoemde ‘derde tiende’ moest de Israëliet thuis te gelde maken, en met dat geld moest hij elk derde jaar naar de tempel gaan en voor dat geld onder andere… wijn te kopen, en verder ‘alles wat uw ziel maar wenst’. Die wijn moest hij met zijn gezin voor het aangezicht van God in het heiligdom drinken (Deut. 14:23-26).

Misschien was er in Efeze veel bedorven water, en raadde Paulus dáárom de wijn aan: wijn is beter voor de maag dan bedorven water.

Paulus schrijft aan Timotheüs: ‘Drink niet langer alleen water, maar gebruik een kleine hoeveelheid wijn, voor uw maag en uw veelvuldige kwalen’ (1 Tim. 5:23). Ik leg dat niet uit zoals een Angelsaksische voorganger (volgens de overlevering) deed: hij zei dat ‘gebruiken’ hier niet ‘drinken’ betekent; nee, Timotheüs moest de wijn in zijn buikwand wrijven! Een spectaculaire uitleg. Persoonlijk denk ik dat drinken effectiever voor Timotheüs’ zwakke maag was dan wrijven… Nu is het natuurlijk wel de vraag wat Paulus precies bedoelde. Normaliter is zuiver water beter voor een (zwakke) maag dan wijn! Misschien was er in Efeze veel bedorven water, en raadde Paulus dáárom de wijn aan: wijn is beter voor de maag dan bedorven water. Kortom, zeg niet te gauw dat de wijn hier als geneesmiddel bedoeld is.

Over Angelsaksen gesproken: sommigen van hen zijn zo fel tegen alcoholgebruik dat zij beweren dat Jezus bij de instelling van het Avondmaal ‘most’ gebruikte, dus een alcoholvrije druivendrank. Dat is onzin. Ten eerste weten we dat de Joden tijdens de Sedermaaltijd sedert vele eeuwen echte wijn gebruiken. En ten tweede moet men mij maar eens uitleggen hoe je van druivensap dronken kunt worden (1 Kor. 11:21). De enige zinnige reden om bij de avondmaalsviering (ook) druivensap aan te bieden – wat op veel plaatsen gebeurt – is ten behoeve van de ex-alcoholici in de gemeente.

Maar nu dan de hamvraag: kun je zeggen dat (matig) wijngebruik goed voor je is omdat de Bijbel dat zegt? Of kunnen we hier maar beter op het deskundig oordeel van de medici afgaan? In de Bijbel komen maar weinig ‘geneesmiddelen’ voor: de vijgenkoek (Jes. 38:21), de balsem van Gilead (Jer. 8:22; 46:11; 51:8), de boombladeren (Ezech. 47:12; Openb.22:2) en misschien olijfolie (vgl. Jes. 1:6; Luk. 10:34; Jak. 5:14). Hier gaat het om middelen die geacht worden heilzaam voor het lichaam te zijn óf die alleen een symbolische betekenis hebben (bijv. olie als symbolische verwijzing naar de Heilige Geest; Jes. 61:1). Met andere woorden: komen échte geneesmiddelen überhaupt in de Bijbel voor? In ieder geval ben ik dankbaar dat God ons vandaag de dag effectievere geneesmiddelen heeft geschonken (via ijverige onderzoekers die ernaar op zoek waren)…

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Willem Ouweneel
- Snelgroeiende stichting legt typisch eigentijdse dwaling bloot: het welvaartsevangelie
- Behandel gelovigen met een andere doopvisie niet als tweederangschristenen
- Protestboeren naar de mond praten met Bijbelverhaal is ongepast
- Vervangingstheologie is een kaartenhuis: het 'nieuwe Israël' is een verzinsel
- Een maximale ambtstermijn voor ambtsdragers: goed idee?
Meer over Willem Ouweneel »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

a
Mooie uitleg Willem, ik ga zo een lekker flesje Merlot kopen voor bij de pasta vanavond!! Kaarsje erbij en natuurlijk Efi....Wat is het leven toch mooi en wat is het genieten met de Heer in je leven!! Dankbaar!!