cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Marco van der Straten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

Auteur: Marina de Haan

Marco had een grauw beeld van de hemel: "De hemel is dichterbij dan we denken"

Marco van der Straten staat tijdens zijn theateravond ‘Als ik in de hemel kom’ naast een grote ladder, die soort van naar de hemel reikt. Het is het beeld dat hij als jongen had toen zijn opa overleed. “De ladder stond in opa’s straat, midden op de weg. Opa klom daarlangs naar de hemel.” Dat beeld van de ladder staat in zijn geheugen gegraveerd, maar geeft het een goede weergave van de hemel? Hoe is het eigenlijk als je in de hemel komt?

Uitgeverij Ark Media is een uitgeverij van christelijke boeken, kaarten en kalenders. Kleurrijk, verrassend en vernieuwend!
cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Het zijn vragen waar Marco veel over nadacht en er alleen niet uitkwam. Als mensen komen te overlijden, lezen we weleens dat het feest is in de hemel. Dat begon een beetje te knagen bij Marco, die tevens auteur is van het boek ‘Ik val niet uit Zijn hand’. “Zijn de gedachten die we over de hemel hebben niet vooral zoete fantasieën? Creëren we een droomwereld die we invullen aan de hand van onze eigen wensen?”, schrijft hij op de eerste pagina van zijn boek.

'Zijn de gedachten die we over de hemel hebben niet vooral zoete fantasieën?'

Hij besloot op pelgrimstocht te gaan. Op zijn reis sprak hij met negen mensen die over de hemel hebben nagedacht. Omdat ze bijvoorbeeld theoloog of dominee zijn. Maar ook mensen die ziek zijn of een kindje hebben verloren. Denk aan Paul Visser, Kinga Bán, Frank Bosman en Arie van der Veer. Stuk voor stuk zijn het openhartige en eerlijke gesprekken over een thema waar we het niet zo vaak over hebben: de hemel.

Wat ben je wijzer geworden van de gesprekken? Ben je er wijzer van geworden?
“Jazeker. Ik ben verder gekomen in mijn zoektocht. Ik herken wat Arie van der Veer zegt dat het geen exacte wetenschap is. Het is iets dat in beweging is. Ik probeer voorzichtig te zijn om conclusies te trekken. Ik wil mensen aan het denken zetten. Ik ben ook geen theoloog. Maar mijn grauwe beeld van de hemel is veel kleurrijker geworden. De hemel is een realiteit die veel dichterbij is dan we denken. Het is niet heel ver weg, God daalt af naar onze wereld. We hoeven niet naar de hemel op te klimmen.”

Hoe was het voor jou om deze gesprekken te voeren? Je praat toch over de dood...
“Je komt ergens binnen en hebt het gelijk over het wezen van je geloof. Ik vind het bijzonder dat mensen zich zo openstelden. Ik heb in hun ziel mogen kijken en daar heb ik van genoten.”

'De hemel is niet heel ver weg, God daalt af naar onze wereld'

Met Kinga Bán sprak Marco zo’n 2,5 uur. “Ze kwam vrolijk binnen. Ik schrok eerst een beetje, ze zag er wat broos uit, liep met een kruk. Maar ze was heel spontaan. Ze sprong gelijk in het diepe.” Met elkaar hebben ze het gehad over de spagaat waarin ze nu leeft. “Ik verlang ernaar om bij Jezus te zijn. Maar ik ben moeder van drie kinderen, dus ik hoor niet dood te gaan”, vertelde Kinga aan Marco, die daar nog regelmatig over na heeft gedacht. “Het lijkt me zo ingewikkeld om daarmee te moeten leven. Het moet een onwijs dilemma voor haar zijn.” 

Het verhaal van Martine Vonk is soortgelijk aan dat van Kinga. Beide hebben uitgezaaide borstkanker. “Martine vraagt zich af of ze haar dochter volwassen ziet worden. Die worsteling tussen verlangen naar vrede met Jezus, maar hier op aarde ook van mensen houden en bij hen willen zijn, het lijkt me heel moeilijk om daarmee om te gaan.” 

In 2014 werd je plotseling ziek, ben je toen zelf meer gaan nadenken over de dood?
“Ik heb het liedje ‘Stil, mijn ziel, wees stil’ op repeat gedraaid. Soms wel 10 of 20 keer in een soort cadans achter elkaar. Wees stil en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. In het voorjaar van 2015 was ik zo ziek. Toen wist ik niet of ik er nog doorheen zou komen. Ik had overal pijn: mijn spieren, mijn gewrichten. Het bleek een auto-immuunziekte te zijn.”

“Mijn dochter zei toen: ‘Pap, ik ben zo bang dat je niet meer beter wordt?’ Daar ben ik ook bang voor, antwoorde ik haar. Stel dat het nog iets gekkers was en het binnen een paar maanden afgelopen zou zijn. Wat dan? Heel gek waar je dan over gaat nadenken, over je eigen begrafenis bijvoorbeeld. Op een gegeven moment ben ik gestopt met erover doordenken, ik zou gek worden. Ik zou mijn gezin ook niet zomaar kunnen loslaten.” 

Gelukkig kwam er een ommekeer en is Marco genezen. Toch houdt de dood Marco wel bezig. “Mijn opa werd 60, mijn vader 59. Ik ben nu 47. Ik kom dus in die fase. Ik vraag me wel af of ik mijn vader ga overleven. Of zit het in de genen om vroeg te overlijden? Jaren terug had ik dit gevoel veel sterker. Toen dacht ik: het stopt ergens in de 50. Nu heb ik dat niet meer. Mede daardoor houd ik me denk ik bezig met de eindigheid van het leven, maar ook de eeuwigheid van het leven.” 

Ben je bang voor de dood? Stellen deze verhalen je gerust?
“Ja eigenlijk wel. De verhalen geven me rust, ja. Paul Visser vertelde dat de hemel erg dichtbij is. Het is als het knipperen van je ogen. Kinga vertelde over de dochter van Jaïrus. Als je hier je laatste adem uitblaast, dan adem je door in de aanwezigheid van God. De hemel is zo dichtbij. God ziet je op elk moment van je leven. Je blaast niet per ongeluk je laatste adem uit en dat er dan niets is. Je ademt door bij God. Dat geeft me een rust en vertrouwen. Of eigenlijk: een vast vertrouwen. Dat geloof ik.”

'Ik hoop zo dat mensen weten dat het niet nodig is om angst te hebben'

Dat de hemel zo dichtbij is, lijkt een geruststelling. “Jezus bewoog Zijn laatste dagen op aarde heen en weer tussen de hemelse en aardse dimensies. De hemel kan hier waar je bent geopend worden. Je hoeft niet een enorme reis te maken, je hoeft niet die ladder op.” Willem Ouweneel herhaalde een aantal keer dat je bij Christus zult zijn. “Ik geloof dat je er wel meer over kan zeggen”, benadrukt Marco. “Je kan met meer verbeelding spreken, maar het is wel de grond van alles. Je bent bij Jezus.”

Toch zijn er veel mensen die geen rust vinden bij de hemel. Zij zijn angstig en denken vooral aan het oordeel van God. “Ik hoop zo dat mensen weten dat het niet nodig is om angst te hebben. Je doet Jezus daar eigenlijk mee tekort. Het is jammer als je door die angst gegijzeld wordt. Kijk hoe God in Genesis met de mensen omging. Hij wandelde door de tuin, Hij was heel dichtbij. Na de zondeval ontstond schaamte, straks is de schaamte weg. We doen Gods genade tekort als we bang voor Hem zijn. Ik hoef niet bang te zijn. God zal er zijn. Hij zal mij omarmen als een geliefd kind en al mijn onvolkomenheden zullen wegvallen.”

Nu kunnen we volgens jou al de hemel op aarde zien...
“Ik zie het in kleine dingen. Iemand die iets vriendelijks tegen een kind zegt of iemand die een gevangene bezoekt. Maar ook door te genieten van de natuur. Ik ben heel beeldend ingesteld, als ik een paar bloemen of vogeltjes zie, dan zie ik iets van de hemel op aarde. Die stukjes schepping zijn het koninkrijk op aarde. Zo heeft God het bedoeld, zo is het goed.” 

Heeft dit boek je perspectief op het leven veranderd?
Na lang nadenken: “Ergens wel, ja. Door hiermee bezig te zijn, helpt het me om te focussen op het goede. Het houdt een spiegel voor: wat is nou echt belangrijk? Ik probeer hoopvol in het leven te staan. Waar zie je iets van hoop? Waar zie je iets van God? Misschien heeft dit boek dat wel versterkt.” 

Hoe zal de hemel precies zijn?
“De hemel is een tussenfase. Je kijkt allemaal uit naar de dag dat Jezus terugkomt. Soms plakken we op de hemel te veel het beeld van de tijd na de wederkomst van Jezus. Het gaat om een tussenfase. Wij, de levenden en de doden, wachten op Zijn komst. Hoe het precies in de hemel zal zijn? Dat weet ik niet, maar het zal er zeker mooi zijn, bij Jezus!” 

Bestel het boek ‘Als ik in de hemel kom’ van Marco van der Straten hier.

Foto: EO/Willem Jan de Bruin

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

B
Citaat uit bovenstaand artikel: "Als mensen komen te overlijden, lezen we weleens dat het feest is in de hemel." Uitspraak van Marina of van schrijver Marco?

In elk geval een totaal onzinnige en onware opmerking ! Mogelijk een misbruik van de uitspraak van Yeshua in Lucas 15:17 , waar staat: "blijdschap over 1 zondaar die zich bekeert"

Het gros van degenen, die overlijden is niet tot bekering gekomen, net als het gros van de levenden.

Shalom, lees https://tora-yeshua.nl/hoe-leer-je-de-enige-ware-god-kennen/

Ben Kok (j-chr. pastor)