Hoe meer we Jezus’ eerste komst verstaan, hoe meer Zijn tweede komst voor ons leeft

Verdieping21 december 2023 7 minuten Ds. J.C. Schuurman
kribbe

Op de kerkelijke kalender beperkt de adventstijd zich tot slechts enkele weken per jaar: de periode voorafgaand aan het kerstfeest. Maar wil het bijbels gezien niet altijd advent zijn in het leven van de christelijke gemeente? Omdat Hij, onze Heere, komt.

Hem verwachten is een belangrijk kenmerk van levend geloof. Dus het hele jaar door, tweeënvijftig weken lang, is het advent.

Toekomstverwachting
Jezus’ eerste en tweede advent zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij Die gekomen ís, is ook Degene Die komen zál. Het lijkt erop dat er de laatste jaren meer aandacht is voor de relatie tussen advent en wederkomst. Globaal gesproken ging het voorheen in de adventsweken vooral om de voorbereiding op Kerst. Dat is beslist een belangrijk aspect van de adventstijd. Maar daarnaast richt advent ons ook op de volle doorbraak van Gods nieuwe wereld.

Als ik voor mezelf spreek, leefde dit laatste niet zo sterk in de eerste decennia dat ik predikant was. En dat was terug te vinden in de tekstkeus voor de adventsprediking: die kwam vooral uit oudtestamentische profetieën en uit teksten aan het begin van de evangeliën. Pas later kwamen daar gedeelten over Jezus’ tweede advent bij. Vandaag is het heel gebruikelijk om in de adventstijd ook oog voor de toekomstverwachting te hebben.

Jezus’ eerste en tweede advent zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij Die gekomen ís, is ook Degene Die komen zál.

Hoe komt dat? Heeft het te maken met het huidige wereldgebeuren waarin we allerlei tekenen van de tijd herkennen? Het zijn indringende signalen van Jezus’ naderende komst. Je moet wel horende doof en ziende blind zijn om ze te negeren. Recente aardbevingen, oorlogen in onder meer Oekraïne, Israël, Jemen en Soedan, toenemende geloofsvervolging en enorme zorgen rond het klimaat. De schepping is in een totale, onherstelbare (?) onbalans geraakt. We kozen als Gereformeerde Bond voor 2023 niet voor niets als jaarthema ‘Zie, Hij komt’.

Volheid van de tijd
Wanneer gaat dat gebeuren, Zijn komst? Dat weet God alleen. In ieder geval als de tijd er bij Hem rijp voor is. De Bijbel kent hiervoor een specifieke uitdrukking: de volheid van de tijd(en). Twee keer komen we deze aanduiding tegen. De ene keer betreft het Jezus’ eerste komst in het vlees. In Galaten 4:4 schrijft Paulus: ‘Maar toen de volheid van de tijd gekomen was, zond God Zijn Zoon uit, geboren uit een vrouw …’ De andere keer gaat het om Jezus’ wederkomst. Volgens Efeze 1:10 is het Gods wil ‘om in de bedeling van de volheid van de tijden alles weer in Christus bijeen te brengen, zowel wat in de hemel als wat op de aarde is.’

Het begrip ‘volheid van de tijd’ roept het beeld van een zandloper op. Geleidelijk aan vult het onderste glas zich met zand totdat het vol is. Valt er iets meer te zeggen over het moment waarop Gods zandloper vol is? Wat Jezus’ eerste advent betreft zijn er pogingen gedaan om het tijdstip van Zijn geboorte aannemelijk te maken. Zo is er bijvoorbeeld gewezen op het wegennet dat destijds binnen het Romeinse Rijk was aangelegd – gunstig voor de verbreiding van het Evangelie. En op het feit dat het Grieks wereldtaal geworden was.

Hoe zouden we ons ooit aan Christus gewonnen geven zonder de inwerking van de Geest, Die levend maakt?

Toch moeten we voorzichtig zijn met zulke ‘verklaringen’ – al zal de Heere zulke ontwikkelingen hebben gebruikt om mensen met Zijn heil te bereiken. Zoals Hij daarvoor ook vandaag moderne communicatiemiddelen weet in te schakelen. Maar voordat we het weten zijn we bezig om de Allerhoogste te willen narekenen, terwijl dat niet kan. We gaan de veiligste weg door met de Nederlandse Geloofsbelijdenis (art.18) te belijden dat God Zijn Zoon zond ‘op de door Hem bestemde tijd’. ‘Zo blijft het geheim onaangerand, en wordt tegelijk beleden: het was de heilstijd.’ (J. Koopmans)

Beslissende inkeping
In de volheid van de tijd vond het grootste wonder van alle tijden plaats. Het ging om een beslissende inkeping. De Heere Jezus heeft dat Zelf ook aangegeven. In het evangelie van Markus was het zelfs Zijn eerste woord: ‘De tijd is vervuld, en het Koninkrijk van God is nabijgekomen.’ (1:15) In de heilsgeschiedenis heeft God een belangrijke stap voorwaarts gezet.

Is het niet tekenend dat onze jaartelling van Christus’ eerste advent uitgaat? De kribbe van Bethlehem – en in het verlengde daarvan kruis en opstanding – vormde het midden van de tijden. Eeuwen en jaren duiden we immers aan met vóór of ná Christus. Hiermee wordt Hij in zekere zin ook beleden door wie niet in Hem gelooft, al is het onbewust. Biedt onze jaartelling wellicht een mogelijkheid om met een ander in gesprek te komen over het wonder van het kerstevangelie?

Wat geeft het een intense vrede en vreugde om in Hem te schuilen. Reken maar dat je dan een goede Kerst hebt.

Als Paulus in Galaten 4 de volheid van de tijd noemt, geeft Hij ook aan waarom God Zijn Zoon heeft gezonden. Opdat we de aanneming tot kinderen zouden ontvangen (vs.5). Om vervolgens ook erfgenamen van God te zijn door Christus (vs.7). De Heiland heeft Zichzelf alles ontzegd om ons te laten delen in de rijkdom van Gods genade. Treffend dat Paulus in dat verband ook spreekt over de zending van de Heilige Geest (vs.6). Hoe zouden we ons ooit aan Christus gewonnen geven zonder de inwerking van de Geest, Die levend maakt? Gelukkig is de Heilige Geest machtig genoeg om mijn weerstand te breken en mij in te winnen voor de Heere Jezus.

Vrede
Wat is er in die eerste volheid van de tijd, rond Jezus’ eerste advent, veel gebeurd. Een reden om ons diep te verwonderen. ‘Komt, verwondert u hier mensen, ziet, hoe dat u God bemint.’ Zijn liefde zien we concreet in de kribbe. En vooral op Golgotha, waar Christus Zijn opdracht heeft volbracht. De schuld van de zonde is verzoend. Wie zijn of haar heil van Jezus als het Lam verwacht, behoeft Gods toorn niet te vrezen. Wat geeft het een intense vrede en vreugde om in Hem te schuilen. Reken maar dat je dan een goede Kerst hebt.

De voleinding wacht
Maar – ‘volbracht’ is nog niet ‘voleindigd’. Daarom wacht er een tweede volheid van de tijd. Paulus gebruikt in Efeze 1 het meervoud tijden. Mogelijk accentueert dit meervoud dat het deze keer om een definitieve volheid gaat, van alle tijden die er ooit zijn geweest. Opnieuw zal er bij God sprake zijn van een zandloper die vol is. Vol waarom? Omdat de maat van zonde en onrecht op aarde vol is? Of omdat het getal van allen die behouden worden, vol is?

De tekenen van de tijden zijn niet bedoeld als rekenmodel. Hoe dan wel? Als aansporing tot waakzaamheid en adventsverwachting.

Dat zullen factoren zijn die zeker meespelen in Gods overwegingen. Maar ook voor de wederkomst geldt dat de Allerhoogste Zich niet laat narekenen. Evenals de eerste volheid van de tijd is en blijft ook de tweede Gods geheim.

Vlak voor Zijn hemelvaart heeft Jezus gezegd dat het ons niet toekomt de tijden of gelegenheden te weten die de Vader in Zijn eigen macht gesteld heeft (Hand.1:7). Daarom zijn de tekenen van de tijden niet bedoeld als rekenmodel. Hoe dan wel? Als aansporing tot waakzaamheid en adventsverwachting.

Laten we bedenken dat er in de aanduiding ‘volheid van de tijd’ troost schuilt. God heeft de tijd volledig in handen, alle eeuwen door. Hij volvoert Zijn heilsplein, dwars door alle tegenkanting van de boze heen. Ondanks alle duisternis en gebrokenheid verliest de Heere geen moment de regie. Dat geeft het diepste houvast dat er is. Al lopen we nog zo vaak aan tegen onbegrepen dingen, die wij niet kunnen plaatsen. Of het nu in ons eigen leven is, of in de wereld om ons heen, of in de kerk. Het blijft staan dat God regeert. Dát belijden we, hoe aangevochten het geloof kan zijn. Hij stuwt de geschiedenis naar de voleinding.

Geen tijd meer
Hij (Jezus) komt. De dag waarop staat in de hemel vast (Hand.17:31). Zien we uit naar zijn tweede advent? Jezus Zelf wel. In Openbaring 22 lezen we maar liefst drie keer: ‘Ik kom spoedig.’ Het staat er in de tegenwoordige tijd! Net alsof Christus wil zeggen: ‘Ik kom eraan…’ Zijn komst kan ook ten oordeel zijn – dat wordt niet verzwegen. Maar Hij komt vooral om als Bruidegom verenigd te worden met Zijn bruidsgemeente.

Hoe meer we Jezus’ eerste komst verstaan, hoe meer Zijn tweede komst voor ons leeft. Dan blijft advent niet beperkt tot de officiële adventstijd op de kerkelijke kalender.

Ook de tweede volheid van de tijd zal bepalend zijn voor de jaartelling, namelijk in die zin dat het tellen van jaren ophoudt. Er zal immers geen tijd meer zijn (Openb.10:6). Tijd is eeuwigheid geworden. Zou dat niet bij uitstek dé volheid van de tijd zijn?

Het Kerstfeest nadert. Hoe meer we Jezus’ eerste komst verstaan, hoe meer Zijn tweede komst voor ons leeft. Dan blijft advent niet beperkt tot de officiële adventstijd op de kerkelijke kalender. Het wordt altijd advent, het hele jaar door. Bijna aan het einde van Bijbel klinkt het adventsgebed: ‘Ja, kom, Heere Jezus!’ (Openb.22:20). Prachtig hoe Hij – in alle eenvoud – bij Zijn Naam wordt aangesproken. We proeven er verbondenheid in. En ook liefde. Het is immers dezelfde Jezus Die in de kribbe lag en aan het kruis hing. Aan Hem, de Zaligmaker, kunnen we ons met een gerust hart toevertrouwen. Voor nu, en met het oog op straks als Hij komt.

Ds. J.C. Schuurman uit Putten is emerituspredikant en lid van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond. Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van deze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Jan-Willem Grievink
Podcast

Jan-Willem Grievink wijst op bron van Jodenhaat: "Strijd tussen islam en onze God"

De toekomst van de Joodse gemeenschap in Nederland staat volgens ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het spel. Met het oog op de toenemende Jodenhaat wordt er een Catshuissessie georganiseerd om antisemitisme tegen te gaan. De bedoeling is dat premi

Katy Nichole
Levensverhaal

Katy Nichole had zeldzame ziekte: "God was op moeilijke momenten aanwezig"

Misschien kent u de muziek wel van Katy Nichole. Het zag er eerder niet naar uit dat ze zangeres zou worden. Op haar vijfde levensjaar werd ontdekt dat ze een zeldzame vorm van scoliose had. "Misschien zou ik nooit kunnen lopen, zo ernstig was mijn r

Genève
Nieuws

Secularisatie zet rap door in Zwitserse steden: 1 op de 3 Zwitsers niet gelovig

In Zwitserse steden is een derde van de bevolking niet gelovig. Dat is de conclusie van een rapport dat onlangs door het Zwitserse Bureau voor de Statistiek is vrijgegeven. Uit het rapport blijkt dat vooral in de grote steden, waar circa drie op de v

jongeren
Nieuws

Jeugdtrends: jongeren willen wortelen in tijden van chaos

Jongeren verlangen massaal naar een partner, kinderen en een goede baan. Dat blijkt uit de jeugdtrends die zes organisaties vandaag publiceerden. Verder valt op dat vrienden heel belangrijk zijn voor het geloofsleven en de meeste jongeren zich niet v

De Waarheidsvriend
Nieuws

Dr. Henk Dijkgraaf nieuwe hoofdredacteur De Waarheidsvriend

Het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond heeft dr. Henk Dijkgraaf (52) uit Rijssen benoemd tot hoofdredacteur van De Waarheidsvriend, het weekblad van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland. De benoeming gaat D.V. in op 1 august

Cors Visser
Video

NGK bestaat een jaar: Cors Visser deelt videoboodschap

Cors Visser is overtuigd van de meerwaarde van de bundeling van krachten in zijn organisatie Kerkpunt. Begin 2021 werden ondersteuning bij missionair werk, diaconaat, pastoraat en jeugdwerk al bij elkaar gebracht in ‘Kerkpunt en die fusie verliep opm

glas-in-lood
Verdieping

De Oosterpoort in Woudenberg heeft glas-in-loodraam vol bijbelse symboliek

Woudenberg heeft sinds deze maand een nieuw kerkelijk centrum. Voor de noordzijde heb ik een glas-in-loodraam ontworpen. Aanleiding hiervoor was de naam die voor de kerk is gekozen: ‘de Oosterpoort’. Deze naam heeft me geleid naar de Grote Verzoendag

Jordie en Sharon
Video

Hoe de hemelse vonken tussen Jordie en Sharon oversloegen

Voor Jordie en Sharon is het overduidelijk dat God heeft hen bij elkaar gebracht. Dat vertellen ze in onderstaande video van Xpedition Glory. De eerste ontmoeting tussen Jordie en Sharon vindt plaats op een bijzondere plek: de Alpha-cursus. Hoewel Jo

Meerartikelen

Jan Jaap Wubs
Nieuws

Jan Jaap Wubs brengt tweede album uit: 'Wat zullen wij dan van deze dingen zeggen?'

Afgelopen zaterdag bracht artiest en schrijver Jan Jaap Wubs zijn album ‘Wat Zullen Wij Dan Van Deze Dingen Zeggen?’ uit. Het is na ‘Johannes vertelt’ zijn tweede album, met eveneens materiaal uit een gelijknamige voorstelling. Het verhaal van de apo

CGK-convent
Nieuws

Ook Bewaar het Pand teleurgesteld in CGK-convent: 'We glijden verder af'

'Als we als kerken niet meer aan het beginsel van 1834 en 1892 vasthouden, worden we omgevoerd met alle wind van leer, waarbij een ieder doet wat goed is in zijn eigen ogen.' Met deze woorden reageert Stichting Bewaar het Pand, de vertegenwoordiging

Boos
Boekfragment

Hoe kunnen wij Gods Geest verdriet doen?

Paulus’ brief aan de Efeziërs laat zich in tweeën verdelen. Het eerste gedeelte (hoofdstuk 1-3) behandelt Gods verkiezende liefde, die blijkt uit de redding door Jezus Christus, zoals de –  overwegend niet-Joodse  – lezers die hadden ervaren. In het

Päivi Räsänen
Nieuws

Vervolgde Finse politica bezoekt Nederland voor conferentie over geloofsvrijheid

De vervolgde Finse politica Päivi Räsänen komt naar Nederland. De christendemocratische oud-minister is al jarenlang onderwerp van strafrechtelijk onderzoek omdat zij in 2019 een Bijbelpassage op X plaatste. Op vrijdagavond (3 mei) zal ze, net als SG

Ds. M. van Reenen
Interview

HHK-predikant op Urk hielp jongen die in de brand vloog tijdens Koningsnacht

Het is 04:00 uur als de Urkse predikant ds. M. van Reenen op Koningsdag wakker schrikt van hard vuurwerk. De traditionele koningsnachtactiviteit is begonnen: jongeren crossen rond met brommers zonder geluidsdemper en anderen staan daarbij te kijken.

Soedan
Nieuws

Drie Soedanese christenen wekenlang vastgehouden en gemarteld door islamitische soldaten

Drie Soedanese christenen zijn wekenlang vastgehouden en gemarteld in Zuid-Soedan nadat soldaten van de Soedanese Strijdkrachten (SAF) een Bijbel ontdekten bij een van hen tijdens een controle aan een militaire checkpoint. Dit incident vond plats in

Kerk Delft
Nieuws

Kerkgang kost Refoweb-vragensteller te veel energie: 'Hoe moet ik hiermee omgaan?'

'Op dit moment ben ik helaas overspannen. Ik zal mijn vraag dan ook kort houden. Mijn handen trillen nogal. Op dit moment ga ik veel minder tot niet naar de eredienst. Het brengt mij niets; tegelijk kost het mij vreselijk veel energie. Het lukt mij n

Ruissen
Nieuws

Peilingen in Nederland én Europa zijn SGP gunstig gestemd

De meest recente peilingen betekenen goed nieuws voor de SGP. Wanneer er nu landelijke verkiezingen plaatsvinden, zou de partij namelijk een zetel winnen en op vier komen. Ook Europees ziet het er vooralsnog zonnig uit voor de partij. Men zou voor he

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over zalig worden: "Wij hoeven niet op een laddertje naar de hemel te klimmen"

"Paulus zei dat Israël niet naar de hemel hoeft op te klimmen omdat God naar hen afdaalde om hen Zijn Woord te openbaren. Zo zijn er ook nu geen ladders naar de hemel die jij hoeft te beklimmen om door God goedgekeurd te worden, want God is in Jezus

Dr. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen legt uit waarom gelovigen delen in de rechtvaardigheid van Christus

De rechtvaardiging is niet gebaseerd op onze eigen rechtvaardigheid, maar op die van Jezus Christus. Door geloof worden we één met Hem, en wat Hij heeft verworven wordt ook aan ons toegerekend. Zoals een rank aan een wijnstok verbonden is en de eigen

Kees van Velzen
Video

Waarom is je gebed voor Israël zo belangrijk? Ds. Kees van Velzen licht toe

“Bidden voor Israël is noodzakelijk en niet vrijblijvend", zegt dominee Kees van Velzen in deze uitzending van Christenen voor Israël. Wat is bidden eigenlijk en waarom is dat zo belangrijk? Waarom wil God dat we tot Hem bidden en waarom is het zo be

emmanuel
Nieuws

Bisschop heeft blijvend oogletsel; groep achter aanval wilde ook terreuraanslag op Joden plegen

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft blijvend oogletsel overgehouden aan de terreuraanval van enkele weken geleden. De Assyrische bisschop werd tijdens zijn preek in een kerk in Australië met een mes aangevallen door een jonge moslim. Afgelopen zondag pr