Met God op pad: Het is kunst om terechte boosheid met zelfbeheersing te combineren
In het dagboek ‘Met God op pad’ neemt John Lapré de lezer mee op een ontdekkingstocht van 365 dagen door de Bijbel. Ontdek de rode lijnen van ieder Bijbelboek, met toepassingen op het leven van vandaag! Cvandaag deelt 12 weken lang een fragment uit dit dagboek. Vandaag het tiende deel: Efeze 4: 26-32.
Word boos, maar zondig niet; laat de zon niet ondergaan over uw boos heid, en geef de duivel geen plaats. (Efeze 4: 26-27)
‘Wees ontzet, maar zondig niet,’ zei koning David al in een avond- lied. (Ps. 4:5) Het is de kunst om terechte boosheid te combineren met zelfbeheersing. Een Chinees spreekwoord zegt: ‘Als je gedul- dig bent in één moment van boosheid, zul je aan honderd dagen verdriet ontsnappen.’
De tekst over boosheid uit Paulus’ brief aan de Efeziërs kan worden opgevat als toestemming om elk moment van boosheid goed te praten. Maar daarmee trekken we deze tekst uit zijn verband. Boos- heid heeft altijd een reden, maar niet altijd een goede. Boosheid zegt vaak veel over de capaciteit om onszelf te beheersen, over oude pijn of over de onmacht om situaties naar onze eigen hand te zetten. Het is beter om naar oplossingen te zoeken dan te zeggen: ‘Ik ben nou eenmaal opvliegend, dat zit in mijn karakter. En mijn karakter kan ik niet veranderen.’
Mozes slaat een Egyptenaar dood en verbergt hem in het zand (Ex. 2:12), maar later wordt van Mozes gezegd dat hij ‘zeer zacht- moedig’ is, ‘meer dan alle mensen die op de aardbodem waren.’ (Num. 12:3) Karakters kunnen wel degelijk veranderen!
Meestal zijn de gevolgen van woede veel ernstiger dan de aanlei- ding ertoe. Helemaal als we in boosheid blijven hangen; dan gaat het bijna altijd verkeerd.
Hoe kunnen we elkaar helpen om boosheid te voorkomen?
Goede God, leer mij zachtmoedig en geduldig te zijn.
Praatmee