Met God op pad: Stilte is ontzettend belangrijk voor een gezond geloofsleven

In het dagboek ‘Met God op pad’ neemt John Lapré de lezer mee op een ontdekkingstocht van 365 dagen door de Bijbel. Ontdek de rode lijnen van ieder Bijbelboek, met toepassingen op het leven van vandaag! Cvandaag deelt 12 weken lang een fragment uit dit dagboek. Vandaag het derde deel: 1 Koningen 19: 9-18.
Op de aardbeving volgde een vuur, maar de HEERE was ook niet in het vuur. En na het vuur kwam het suizen van een zachte stilte. (1 Kon. 19:12)
Als het volk ziet dat God het offer van Elia verteert en dat Hij dus de enige, echte God is, worden de profeten van Baäl gedood. Dat maakt Izebel boos. Ze wil wraak nemen op Elia.
Elia slaat op de vlucht. Na een lange tocht door de woestijn gaat hij zitten onder een bremstruik en vraagt God om te mogen sterven. Het leven is dof en grijs geworden.
Dan raakt een engel van God Elia aan en zegt tegen hem dat hij iets moet eten en verder moet gaan.
Elia raapt alle moed bij elkaar, gaat eten en drinken en wandelt tot aan de berg Horeb. Daar komt hij voor Gods aangezicht en wordt geconfronteerd met natuurkrachten.
Eerst is er een krachtige windvlaag. Eentje die bergen splijt en rotsen breekt. Daarna volgt een aardbeving en een vuur.
In al deze dingen is God niet.
Maar dan is daar het stille suizen van een zachte bries.En ja, in die bries is God!
God laat Elia weten dat Hij hem nooit in de steek zal laten, dat Hij altijd voor Israël zal zorgen. Daarvoor schakelt God Elia’s opvolger in: Elisa.
De mystiek van stilte is ontzettend belangrijk voor een gezond geloofsleven. Juist in de stilte horen we vaak zoveel meer, komen we God tegen en horen we wat Hij ons te zeggen heeft.
Goede God, spreek, want Uw dienaar luistert. (naar 1 Sam. 3:10)
Praatmee