God gebruikte mij om tot zegen te zijn voor duizenden van mijn Joodse broeders

Levensverhaal 19 februari 2024 7 minuten Israël en de Bijbel
Victor Buksbazen

Op 2 mei 1922 deed ik, een 18-jarige Joodse jongen, mijn geloofsbelijdenis in Jezus als Messias. Dit gebeurde in een kleine kapel in Warschau en in aanwezigheid van een groep Joodse gelovigen en anderen. Sommigen van hen stierven later in de Holocaust een wrede en gewelddadige dood. De plek van mijn geloofsbelijdenis werd door de nazi’s met de grond gelijkgemaakt. Weg waren mijn geliefden, mijn stad en het land van mijn jeugd. Wat overbleef, was de herinnering, broos en vergankelijk, maar brandend in mijn geest.

Een halve eeuw later zou men mij kunnen vragen: “Was het de moeite waard om christen te worden? Om de prijs te betalen van het isolement van je eigen familie, een balling te worden onder je eigen volk, te leven tussen twee werelden, de eenzame weg van de Messiasbelijdende Jood te bewandelen, een vreemdeling te zijn voor de Joden en een mysterie voor de heidenen? En was je destijds niet te jong voor zo’n onomkeerbare beslissing?” Maar er zijn toch wel meer jonge mannen geweest tot wie God heeft gesproken en die Hem hebben gehoorzaamd? Denk maar eens aan de profeten Jesaja, Amos en Hosea, allemaal heel jong.

Mijn ouders
Ik ben geboren in 1903. Mijn moeder was zoals miljoenen Joodse moeders: ze voedde haar gezin op, zorgde voor het huishouden en hield van haar man en haar kinderen binnen haar beperkte gezichtsveld. Haar gezin was haar domein en de stadsgrenzen van Warschau waren de buitenste grenzen van haar wereld.

Vader was een heel andere persoon. Hij was noch orthodox noch liberaal. Misschien typeert het Hebreeuwse ‘mitnaged’ hem het best; dat wil zeggen, een Jood die zich verzette tegen een verstikkend en verstard ritualisme. Hij kende het rabbijnse jodendom door en door, maar had ook een goede seculiere opleiding, iets wat niet zo gebruikelijk was onder Poolse Joden rond de eeuwwisseling. Van beroep was vader maker van kartonnen dozen. Daarnaast had hij twee passies: allereerst voor muziek. Thuis was er soms niet genoeg te eten, maar wel altijd een overvloed aan muziek.

In Hem vond hij de liefde van God in haar onvervalste heiligheid en schoonheid. Het was deze Messias die mijn vader aan mij doorgaf.

Vaders ontmoeting met de Messias
Wat hem het meest in beslag nam, was zijn passie voor God. Zijn zoektocht, die innerlijke honger, leidde hem onvermijdelijk naar de studie van het Nieuwe Testament. Hierdoor raakte hij in de ban van de stralende persoonlijkheid van Jezus.

Net als andere Joden was mijn vader al vroeg in zijn leven ‘ingeënt met antichristelijk gif’. Was het christendom niet verantwoordelijk voor al het Joodse lijden en voor de rivieren van bloed en tranen? En stond Jezus niet aan de basis van dit alles? Maar bij het lezen van het Nieuwe Testament ontmoette mijn vader de echte Christus, die zo anders was dan hij ooit had gehoord of zich had voorgesteld. In Hem vond hij de liefde van God in haar onvervalste heiligheid en schoonheid. Het was deze Messias die mijn vader aan mij doorgaf.

Joodse scholing
Op vijfjarige leeftijd ging ik naar het cheder (religieuze school). Mijn vader wilde dat ik zoveel mogelijk wist over het jodendom. Ik blonk uit in de studie van Choemasj (de vijf boeken van Mozes) en de Targoem en de commentaren van Rasji en anderen. Wanneer er een examen of inspectie was door het schoolbestuur behoorde ik tot de slimme jongens die door de rabbi naar voren werden geschoven.

Een halve dag ging ik naar het cheder en een halve dag naar de seculiere openbare school, want mijn vader wilde niet dat mijn onderwijs eenzijdig zou zijn. Een tijdlang bezocht ik zelfs de jesjiva, het instituut voor hogere Joodse opleiding, waar ik de Talmoed bestudeerde en gewichtige vragen, zoals wat er moet gebeuren met een ei dat op de sjabbat is gelegd: is het koosjer of treife (ritueel ongeoorloofd)? Ik moet toegeven dat mijn interesse voor het jodendom hierdoor afnam.

Maar in zijn laatste paar levensjaren sprak hij vaak met mij over de Heere Jezus. Diep in mijn hart groeide mijn bewondering voor Hem.

Maatschappelijke onrust
Om mij heen waren er indringende gebeurtenissen zoals oorlog, sociale onrust, wreedheid en dat eigenaardige en altijd aanwezige antisemitisme. Op de een of andere manier leken de religieuze voorschriften en riten van mijn volk op dit alles geen antwoord te hebben. De ouderen, en ook de jongeren van mijn generatie, voelden de ontoereikendheid, de banaliteit van hun religieuze opvoeding, en ze kwamen ertegen in opstand.

De Eerste Wereldoorlog, met zijn angst, honger en lijden, vaagde alle zekerheid weg die ik als kind bezat. Mijn vader werd opgeroepen voor militaire dienst in het Russische leger. Hij kwam terug als een fysiek gebroken man. Hij stierf in 1920 tijdens de naoorlogse epidemieën. Maar in zijn laatste paar levensjaren sprak hij vaak met mij over de Heere Jezus. Diep in mijn hart groeide mijn bewondering voor Hem.

Mijn vaders laatste wil
Kort voor mijn vader stierf, vertrouwde hij mij de zorg voor mijn moeder en twee jongere zusjes toe. Ik was toen nog maar 17 jaar. Hij zei tegen mij: “Als je ooit tot de overtuiging komt dat Jezus de ware Messias en je Verlosser is, aarzel dan niet om Hem openlijk te belijden. Ik werd hiervan weerhouden door je moeder, die dreigde van me te scheiden en de kinderen weg te nemen als ik Hem publiekelijk zou volgen. Laat niemand en niets je afleiden van je geloof en overtuiging; volg de innerlijke stem.” Kort hierna stierf hij.

Onverdiend heeft God mij geleid van plaats naar plaats, steeds deuren openend voor nieuwe dienstbaarheid, nut en zegen voor mijn volk.

Geroepen midden in de nacht
Dezelfde Jezus die het hart van mijn vader aanraakte, sprak op een machtige manier ook tot mij. Het was een winternacht in Warschau. Als tiener stond ik bij een kleine olielamp bij een piepklein flikkerend lichtje geboeid te lezen in het Evangelie van Mattheüs. Toen voelde ik een rilling door mijn hele wezen gaan, een besef van de nabijheid, de aanwezigheid van God in Christus. In het schijnsel van dat flikkerende licht zag ik duidelijk degene die verklaarde: “Ik ben het licht der wereld” (Joh. 8:12). In die nacht gaf ik mijn hart aan Jezus.

Onbeantwoorde vragen
Intussen zijn vele jaren van mijn leven met Christus voorbij. Terugkijkend zie ik met verwondering de hand van God die mij zelfs in mijn vroegste dagen leidde. Waarom was mijn leven in mijn jeugd gespaard gebleven? Waarom kwam mijn vader, van alle miljoenen Joden in Europa die stierven zonder kennis van Jezus de Messias, een Nieuw Testament tegen? Waarom sprak hij met mij over Hem? Waarom was ik gespaard gebleven te midden van de verschrikkingen van twee wereldoorlogen en tijdens de gevaarlijke overtocht over de oceaan naar de VS, toen vijandelijke onderzeeërs in de diepte op de loer lagen? Waarom had Jezus tot mijn hart gesproken? Mijn dierbaren stierven in de satanische vernietigingskampen van Hitler. Sommigen werden opgeslokt achter het IJzeren Gordijn, om nooit meer iets van te horen. Onverdiend heeft God mij geleid van plaats naar plaats, steeds deuren openend voor nieuwe dienstbaarheid, nut en zegen voor mijn volk.

Lydia
Een van de grootste zegeningen in mijn leven was de ontmoeting in 1935 in Londen met Lydia Sitenhof, een begaafde jonge Joodse gelovige. Toen wij ons verloofden, kwam zij naar Polen, waar ik hoofd van een zendingspost was en waar ik hoopte te trouwen om daarna mijn bediening voort te zetten. Maar Lydia voelde de naderende storm, die Polen een van de eerste slachtoffers van Hitlers waanzin zou maken. Daarom raadde zij mij aan Polen te verlaten, wat ik in 1937 ook deed. We trouwden in Engeland. Sindsdien is zij mijn liefhebbende en trouwe metgezel en hulp geweest. We hebben onze handen en harten verenigd in Zijn dienst, en de Heere heeft ons gezegend en gebruikt. Door onze boeken en geschriften mochten wij een blijvende bijdrage leveren aan de zaak van Christus onder Zijn volk, de Joden.

Mijn boot werd heen en weer geslingerd, maar in het kwetsbare schip was mijn Heere altijd aanwezig.

De hogeschool van de harde klappen
Niet dat stormen ons bespaard zijn gebleven. God belooft zijn kinderen geen rustige vaart. Er waren zeker tijden van kwelling, beproeving en gevaar. Mijn boot werd heen en weer geslingerd, maar in het kwetsbare schip was mijn Heere altijd aanwezig.

Sommige jaren van mijn leven waren jaren van voorbereiding op verschillende scholen en onderwijsinstellingen. Maar de opleiding die ik het meest koester, is die ik rechtstreeks van mijn Heiland ontving als ik Zijn Woord overpeinsde, en ook die ik kreeg in een uitstekende school: ‘de hogeschool van de harde klappen.’

De grootste beloning
Onvolmaakt en onwaardig als ik ben, heeft de Heere mij gebruikt als een instrument voor de verheffing en zegen van duizenden van mijn Joodse broeders. Op het moment van dit schrijven is ongeveer een halve eeuw verstreken in Zijn dienst, waarvan de laatste dertig jaar als algemeen secretaris van de zendingsorganisatie Friends of Israel. Mijn werkterrein is zo groot geworden als de wereld. Overal waar mijn broeders en zusters zielenleed of nood lijden, heb ik het voorrecht gehad hen te dienen. Het is geen kleinigheid te weten dat hierdoor de lasten van duizenden zijn verlicht, de honger van velen is gestild en het licht van Christus heeft geschenen in de harten van mensen die te lang in duisternis hadden verkeerd. Het is mijn hoop en gebed dat, wanneer ik op een dag voor mijn Meester sta, Hij zal zeggen: “Goed gedaan, gij goede en trouwe dienaar” (Matt. 25:21). Dat zal de grootste beloning zijn.

Praatmee

Beluister onze podcast

#360 Gerdien Lassche en ds. M. Messemaker over LHBTI en refoscholen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Pionnen
Nieuws

ETF Leuven organiseert studiemiddag over kerkelijk leiderschap in transitie

Wilt u meer inzicht krijgen in de uitdagingen van leiderschap in een kerk die razendsnel verandert door globalisering, digitalisering en individualisering? Bent u benieuwd hoe u als (toekomstig) kerkleider, theoloog of onderzoeker kunt inspelen op gr

Naomi Oosterhof
Podcast

Hoe gebruiken we door God gegeven gaven en talenten? Beluister deze podcast

Je talenten kan ik gebruiken om God te eren? Jazeker! Podcastmaker Naomi Oosterhof (foto) heeft het in deze podcastaflevering over onze gave en talenten. Wat is het verschil? En hoe komen wij achter onze talenten en gaven? God wil dat wij gebruiken w

alsongsiders
Persbericht

Nieuwe ‘Compass Retreats’ van Alongsiders Nederland bieden jongvolwassenen rust en richting

Alongsiders Nederland lanceert een nieuw initiatief om jongvolwassenen te ondersteunen in hun geestelijke groei: Compass Retreats. Deze retraites, bedoeld voor jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar, bieden een unieke gelegenheid om je terug te trek

SDOK
Nieuws

SDOK organiseert conferentie over Jezus volgen in een seculiere wereld

Op woensdag 25 juni 2025 organiseert SDOK een conferentie voor predikanten, kerkleiders en kerkelijk werkers rond het boek Diepgeworteld. In dit recent verschenen boek deelt Richard Groenenboom verhalen en lessen van vervolgde christenen voor de kerk

Deborah Sparen
Interview

Jeugdleider Deborah verlangt naar meer eenheid: "Jezus komt niet terug voor losse clubjes"

Deborah Sparen groeide op in het katholieke Curaçao, maar vond haar geestelijke thuis pas jaren later in Utrecht, bij de migrantenkerk Lifeword Christian Center. "Ik was afgestudeerd, had een relatie, maar voelde me leeg", vertelt ze openhartig. "Iem

Ds. A. Schot
Boekfragment

Ds. A. Schot bespreekt stellingen over prediking, jongeren en kerkelijk leven

Het boek ‘Preken is een liefdedienst’ (deel 2) is een kijkje in de ‘keuken’ van de predikant. Dominees uit bevindelijk-gereformeerde kring bespreken diverse aspecten van de prediking. Daarnaast reageren de geïnterviewden op stellingen die betrekking

Joke Buis
Interview

Joke Buis kreeg heimwee naar God: “Ik kom nooit los van Hem, al voelt dat soms wel zo” 

Ze noemt haar liedjes "verhalen die naast je komen staan". Liedjes die je laten voelen: je bent niet alleen, het is oké als het niet oké is, en er is altijd hoop. "Ik hoop dat mensen na mijn concert opgeladen naar huis gaan, met een sprankje hoop in

man
Persbericht

Nieuw onderzoek: Moodcamp vermindert depressieve klachten bij ernstige depressie

Goed nieuws voor mensen met ernstige depressieve klachten: het behandelprogramma Moodcamp blijkt te helpen. Dit blijkt uit onderzoek van Eleos behandelcentrum 'de fontein', gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychiatrie. Moodcamp is een korte en in

Meerartikelen

Rooms-Katholieke Kerk
Nieuws

Vaticaan kondigt startdatum conclaaf aan voor verkiezing nieuwe paus

Het Vaticaan heeft bekendgemaakt dat het conclaaf om een nieuwe paus te kiezen op 7 mei zal beginnen. Dit gebeurt ruim twee weken na het overlijden van paus Franciscus, die op 21 april op 88-jarige leeftijd overleed. Volgens de Heilige Stoel zal het

drietal
Persbericht

Lancering KiemPlaats: expertisecentrum kinderen, jongeren en geloof

Op donderdag 15 mei 2025 vindt in Westbroek het symposium ‘Geloven in sterke generaties’ plaats. Tijdens dit evenement wordt KiemPlaats gelanceerd: een nieuw expertisecentrum dat zich richt op kinderen, jongeren en geloof. Het symposium draait om de

Justin Bieber
Nieuws

Justin Bieber getuigt van Gods genade te midden van mentale worstelingen

Popster Justin Bieber heeft op Instagram openhartig gedeeld hoe de genade van God zijn leven en zelfbeeld positief heeft veranderd. Dit doet hij terwijl er zorgen zijn over zijn mentale gezondheid. Dat schrijft The Christian Post. De inmiddels 31-jar

Krov
Nieuws

Urker gezin dat onder puin vandaan werd gehaald, vernoemt baby naar reddingswerker

Het Urker echtpaar dat vorig jaar augustus onder het puin van een Duits hotel vandaan werd gehaald heeft hun nieuwgeboren baby vernoemd naar de reddingswerker die hen hielp. Dat maken ze zelf bekend op social media. ‘Hij werd voor ons het gezicht van

Second Baptist Church
Nieuws

Onrust bij megakerk in Houston: leden spannen rechtszaak aan na verliezen stemrecht

Een groep bezorgde leden van de Second Baptist Church in Houston heeft een rechtszaak aangespannen tegen het kerkbestuur. Zij zeggen dat hun stemrecht in het geheim is afgenomen. Dat schrijft The Christian Post.  De rechtszaak werd op 15 april ingedi

DJ Sefa en orkest
Video

Luister naar deze prachtige versie van 'Als alles duister is' met medewerking van hardstyle-dj Sefa

'Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft.' De meeste christenen kennen deze woorden van de bekende single 'Als alles duister is' van Sela. Het lied werd onlangs tijdens een van de concertavonden van hardstyle-dj Sefa

Lito King Anker
Interview

Paralympisch atleet Lito King Anker lag op het randje van de dood: "God redde mijn leven"

De meeste mensen kennen Lito King Anker door zijn prestaties als topatleet. Zo boekte hij grote successen als rolstoeltennisser en werd hij meermaals Nederlands kampioen rolstoelracen. Maar al deze successen had hij niet zonder God geboekt, vertelde

Davidster
Podcast

Wat iedere christen zou moeten weten over de Davidster

De Davidster prijkt op de Israëlische vlag en is te vinden op synagogen en joodse instellingen. Maar hoe is de Davidster hét symbool van Israël en het jodendom geworden en wat weten we over de oorsprong ervan? Beluister in onderstaande podcastaflever

ds. A. Th. (Anne) van Olst
Video

Ds. Van Olst over Gods leiding: geen rigide multiplechoiceplan

Gods wil is geen rigide multiplechoiceplan is, waarbij er maar één juiste keuze is. Zo’n benadering kan leiden tot angst en besluiteloosheid. In plaats daarvan spreekt ds. A. Th. (Anne) van Olst van een ontspannen leven in vertrouwen op Gods liefdevo

Prof. dr. Fred van Lieburg
Interview

Moeten kerken zich zorgen maken nu ledentallen verder slinken? Prof. dr. Fred van Lieburg antwoordt

Iedere tien jaar verschijnt het onderzoek 'God in Nederland' waarin de religieuze ontwikkelingen in ons land nauwkeurig in kaart worden gebracht. De nieuwste editie laat een dubbel beeld zien: ontkerkelijking zet stevig door, maar onder jongeren van

Bram de Blouw
Boekfragment

Zijn vrouwen geroepen om onderdanig te zijn aan hun man?

Je aan de ander onderwerpen is in het christelijke huwelijk geen eenrichtingverkeer van de vrouw die zich moet onderwerpen aan de man. In de eenheid die je vormt als echtpaar is ook het aan elkaar onderwerpen iets van je samen. Een voorbeeld: Als ik

Richard Groenenboom
Interview

Van ‘kerkganger’ naar volgeling van Jezus: Richard deelt bijzonder bekeringsverhaal

Wat betekent het om écht toegewijd te zijn aan Jezus? Richard Groenenboom ontmoette Vijay, een jongeman uit India die een radicale volgeling van Jezus werd. Vijay’s verhaal laat zien wat er gebeurt als iemand alles opgeeft om Jezus te volgen, zelfs i