Christelijke school in Zwitserland beschuldigd van jarenlang misbruik
Een christelijke school in het Zwitserse Kaltbrunn zou zich jarenlang schuldig hebben gemaakt aan misbruik van leerlingen. Dat meldt CNE News. De school kwam onlangs in opspraak nadat oud-leerlingen in een documentaire vertelden over hun ervaringen. Uit een onderzoeksrapport dat de school daarna opstelde, blijkt onder meer dat leerlingen geslagen en seksueel misbruikt werden.
In de bewuste documentaire, gemaakt door het Zwitserse medium SRF, vertelt een oud-leerling van de Christliche Schule Linth (CSL) onder meer met een riem geslagen te zijn. āNiet Ć©Ć©n of twee keer, maar regelmatig. We wisten dat als je stil was tijdens het slaan en geen geluid maakte, het na drie of vier klappen voorbij zou zijn. Als je echter in opstand kwam, werd je geslagen totdat je kalmeerde."
Op de school, waar momenteel 48 kinderen dagelijks les krijgen, worden leerlingen verondersteld te leren "de drie-enige God te vereren". De school werd in 1995 opgericht door JĆ¼rg LƤderach, samen met een internaat en een kerk die tot de Evangelische Gemeinde Hof Oberkirch (een evangelisch kerkverband, red.) behoort, schrijf SRF.
Het was bekend dat de leerlingen van de school, "streng religieus werden opgevoed", schrijft SRF. Het publiek speculeerde zelfs dat ze soms fysiek gestraft werden. Maar omdat de ouders de school verdedigden en beweerden dat hun kinderen het er geweldig vonden, startten de autoriteiten geen onderzoek.
Tweeƫnhalf jaar geleden lekten echter getuigenissen van oud-leerlingen uit. Op dat moment begon SRF met de productie van de documentaire over de school. Kort daarna stelde de school een rapport op waarin 58 leerlingen getuigden over hun ervaringen op de school. Ze spreken over afranselingen en afranselingsrituelen waarbij ze zich volledig moesten uitkleden. Daarnaast wordt er in het rapport gesproken over seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Joel W., Ć©Ć©n van de misbruikte leerlingen, vertelt in de documentaire: "Je moest over het bed buigen, je broek naar beneden trekken en dan werd er geslagen. Ik probeerde mezelf altijd te bedriegen zodat ik niets meer zou voelen. Want het stopte niet na twee of drie klappen, het ging maar door."
De mishandelingen werden voornamelijk uitgevoerd door de directeur van de school, Hans Koller en zijn vrouw Helga, zegt Joel W. Oprichter JĆ¼rg LƤderach nam echter ook deel aan de afranselingen met zijn riem, voegt een andere leerling toe.
Helga Koller geeft toe dat ze fysiek geweld gebruikte om kinderen te straffen, schrijft Tagblatt. "Er is geen excuus", zegt ze. "Ik zat in die sleur. Iedereen wist ervan en iedereen deed mee. Lijfstraffen werden ook gepredikt."
JĆ¼rg LƤderach ontkent echter alle aantijgingen. In een verklaring laat hij weten dat "hij nooit leerlingen geslagen heeft of anderszins mishandeld." Tegelijkertijd betreurt hij wat er op de school is gebeurd. "We hadden jaren geleden al doortastend moeten optreden."
Zijn zoon, Johannes LƤderach, zegt dat hij "het klimaat van angst" ook ervoer toen hij zelf op school zat. Hij noemde de documentaire "erg stressvol". "Mensen zien praten over zulke geestelijke en lichamelijke mishandeling is ongelooflijk pijnlijk, vooral in een omgeving waar je zelf deel van uitmaakte." Hij zegt het geweld op de school in alle vormen te veroordelen. "Dit gaat in tegen alles waar ik in geloof en wat belangrijk voor me is."
Volgens de Luzener Zeitung is het zeer waarschijnlijk dat de LƤderachs zich in een lastig parket bevinden. Aan de ene kant moet Johannes zich duidelijk uitspreken en afstand nemen van de daden van zijn vader omdat het anders lijkt alsof hij het vermeende misbruik goedkeurt of bagatelliseert. Aan de andere kant moet hij voorzichtig zijn, want hij is ook de CEO van het chocoladebedrijf LƤderach, dat de gevolgen zal ondervinden als het misbruikschandaal meer bekendheid krijgt.
SRF schrijft dat het grootste deel van het vermeende misbruik verjaard is en niet juridisch onderzocht kan worden. JĆ¼rg LƤderach wordt dus verondersteld onschuldig te zijn tenzij het tegendeel wordt bewezen. De voormalige eigenaar van de school dreigt echter een aanklacht in te dienen tegen iedereen die beweert dat hij op de school werd geslagen.
Reactie school en kerk
'De Evangelische Gemeinde Hof Oberkirch (EGHO) en de Christliche Schule Linth (CSL) hebben consequenties verbonden aan het onafhankelijke onderzoek naar wangedrag in het verleden', liet de school op 21 september middels een verklaring op de website weten. 'Er werd een nieuwe start gemaakt en een negen punten tellend actieplan opgesteld, dat tot op heden wordt uitgevoerd. De documentaire "Die evangelikale Welt" die vandaag op de Zwitserse televisie te zien was, bracht geen nieuwe feiten naar voren ten aanzien van de feiten die al in het onderzoeksrapport genoemd werden. De gemeente en de school distantiƫren zich van misbruik, geweld en discriminatie in welke vorm dan ook.'
Verder meldt de school dat het, samen met de EGHO, alle getroffenen al persoonlijk om vergiffenis gevraagd heeft. De school tekent op dat 'hoewel het leed niet ongedaan kan worden gemaakt, beide instellingen het onrecht transparant gemaakt hebben'.
Praatmee