Kabinet bezuinigt godsdienstonderwijs weg; CU-Kamerlid stroopt mouwen op

De subsidie voor godsdienstonderwijs op openbare scholen verdwijnt met ingang van 2027. 'We hebben ons als fractie in het verleden voor godsdienstonderwijs op openbare scholen ingezet en zullen dat ook blijven doen. We gaan ervoor knokken deze bezuiniging terug te draaien', reageert ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder.
De subsidie voor godsdienstonderwijs (19 miljoen euro) in het basisonderwijs stopt vanaf 2027 helemaal. Het ministerie reserveerde de subsidie voor godsdienst- of levensbeschouwelijk onderwijs op openbare scholen. Scholen konden met dit geld een docent inhuren voor godsdienstlessen. De jaarlijkse toelage van 19 miljoen euro wordt stopgezet omdat het ministerie meent dat deze niet effectief genoeg is. Veel scholen hebben zelf al alternatieve manieren ontwikkeld om godsdienstonderwijs aan te bieden.
In Nederland is godsdienstonderwijs van groot belang. Scholen zijn verplicht om leerlingen kennis te laten maken met verschillende godsdiensten en levensbeschouwingen. Dit geldt voor zowel openbare als bijzondere scholen. Openbare scholen kunnen geen specifieke godsdienst onderwijzen, maar moeten wel aandacht besteden aan verschillende levensbeschouwingen. Godsdienstonderwijs kan leerlingen helpen om begrip te ontwikkelen voor diverse culturen en geloven. Het draagt bij aan de vorming van hun identiteit en wereldbeeld.
Reacties
'Ik ben niet objectief - want hiermee schrapt het kabinet de baan van mijn vrouw - maar dit lijkt me in het kader van toenemend religieus analfabetisme een schadelijke ontwikkeling', merkt EO-presentator David Boogerd op via het sociale medium X. 'En Nederland wordt zo nog meer een verstokt seculier buitenbeentje in deze religieuze wereld.' Over het belang van godsdienstonderwijs stelt Coen Wessel, algemeen secretaris van de Raad van Kerken: 'Godsdienstonderwijs kan ook belangrijk zijn in een dorp waar maar één school kan zijn. Dan kan de school openbaar zijn, maar wordt er toch voldoende aandacht aan godsdienst besteed. Zo kan iedereen daar naar school en heeft de dorpsschool voldoende leerlingen om open te blijven.'
Het kabinet-Schoof en onderwijs
Het kabinet-Schoof heeft het onderwijsbeleid gericht op het verminderen van overheidsuitgaven en het verbeteren van de effectiviteit van onderwijsprogramma's. De beslissing om te bezuinigen op subsidies, waaronder die voor godsdienstonderwijs, is onderdeel van een bredere strategie om 1 miljard euro te besparen op subsidies van alle ministeries. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de taak gekregen om 361 miljoen euro te besparen.
Minister Eppo Bruins (Onderwijs) heeft in het verleden zelf een amendement ingediend om meer geld voor godsdienstonderwijs te regelen. Dit maakt de huidige bezuinigingen extra opvallend.
Praatmee